elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així serà la controvertida volta al col·le

Xavi Figueres, director del col·legi Escola Pia de Gandia
Xavi Figueres, director del col·legi Escola Pia de Gandia
  • Els directors de l’Escola Pia de Gandia mostren el pla de contingència, circuits en els corredors i distribució de les classes que han elaborat per a la volta al col·le

MÉS FOTOS
Així serà la controvertida volta al col·le - (foto 2)
Així serà la controvertida volta al col·le - (foto 3)
Així serà la controvertida volta al col·le - (foto 4)
Així serà la controvertida volta al col·le - (foto 5)
Figueres i Borja Pinzón, els dirigents del centre escolar Escola Pia

La volta al col·le s'antulla un assumpte més que controvertit. La pandèmia del COVID-19 ha implantat un estat de incertesa en la societat. En aquest moment en el qual resten a penes unes poques setmanes per a l'inici del pròxim curs escolar, els directors i professors es preparen per al que vinga. L'única cosa que tenen clar és que depenen dels dirigents d'aquest àmbit en cada comunitat autònoma, ja que fins al moment cadascuna d'aquestes està elaborant la seua pròpia “volta al col·le”. Això ocorre fins el pròxim dia 27 d'agost, data en la qual Sanitat i Educació han convocat a les autonomies per a acordar quin serà la manera de tornar als col·legis.

A Gandia, el col·legi Escola Pia és un dels més històrics de la ciutat, amb 900 alumnes omplint les seues classes. A les seues portes reben a elperiodic.com els seus dirigents i professors, Borja Pinzón i Xavi Figueres. Res més entrar al col·legi, tots dos indiquen com a primera obligació la rentada de mans amb el gel hidroalcohòlic, mentre s'observa en el sòl un circuit mitjançant el qual han delimitat els recorreguts fins a les classes i dos corredors ben diferenciats, un d'anada i un altre de tornada, perquè els alumnes no es mesclen.

Si abans de l'aparició del COVID-19 tant Pinzón com Figueres es coneixien l’Escola Pia pam a pam, després d'elaborar i provar una vegada i una altra el nou recorregut de prevenció pels corredors, aules i patis, per a tots dos és una aposta segura sempre que compten amb la col·laboració i el respecte dels alumnes en el seu compliment.

La manera d'accedir al col·legi és clara i han adaptat tres entrades diferents al centre. La primera és per als alumnes més xicotets, els de 3 anys; als quals els pares ja no podran acompanyar fins dins de l'aula com a mesura de prevenció i, al no superar la franja d'edat marcada en els sis anys, no estaran obligats a portar les mascaretes higièniques posades.

Passant el barem d'edat dels més xicotets del col·legi, els següents són els alumnes de Primària. Els que ja tinguen 6 anys o més, hauran d'accedir al centre escolar sempre amb la mascareta ben col·locada; almenys fins a arribar a la seua classe. Entraran respectant els circuits marcats en el sòl i s'asseuran en les taules de les seues classes.

Els més majors, els de l'ESO i Batxillerat, hauran de complir les mateixes pautes i, per edat, esperen que servisquen d'exemple per als més xicotets a l'hora de complir amb el que s'estableix. Amb la mascareta posada i pels corredors corresponents arribaran a les aules, on tot estarà organitzat perquè se senten amb les distàncies mínimes requerides.

Tot siga per la prevenció del virus, així que el tema de com organitzar les classes ha sigut un altre dels maldecaps per als directors.

Ací les diferències són més notables, ja que les denominades “classes bambolla” dels alumnes d'Infantil seran sempre les mateixes. Un professor o professora estarà amb un grup tancat d'alumnes tots els dies. En aquest cas, tan sols en tres assignatures entraria un professor diferent, encara que l'anterior romandrà a l'aula de la mateixa manera i, si el nou vol dirigir-se als xicotets, ho farà mitjançant el que es troba dins de la “classe bambolla” diàriament.

La complexitat és notable, encara que escoltant a Pinzón i Figueres sembla que, de tants protocols i noves mesures, això siga una mica més que assumit i amb l'únic pas més de portar-ho a la pràctica.

Passant de franges d'edat, les “classes bambolla” ja no s'apliquen, per la qual cosa les normes a adoptar en les classes estan més referides a l'organització i distància de les taules que a l'adjudicació d'un sol professor, ja que és una cosa poc viable conforme va pujant el nivell educatiu fins a arribar a Batxillerat.

Ací és Figueres qui “juga al tetris” fent la demostració de com han distribuït les taules dels alumnes i del professor. Partint de la base que la distància entre l'un i l'altre ha de ser d'un metre i mig, cal destacar que aquesta es mesura des de la cadira de l'alumne. És a dir, d'una cadira a una altra ha de respectar-se una distància de metre i mig, que no serà necessària entre una taula i una altra; sinó només entre les cadires de l'una o l'altre. En l’Escola Pia les classes ja estan degudament organitzades d'aquesta manera, fins i tot amb la distància amb el professor, que tindrà la seua taula apartada i damunt d'una tarima, amb la pissarra i el projector darrere.

En els cursos més avançats, hi ha classes que s'hauran de dividir per falta d'espai. A pesar que les aules de l’Escola Pia són considerablement grans, llargues i amples, hi ha alguna que requereix de dividir a l'alumnat per a complir les normes. En aquest cas, les classes se seguiran per igual per a tots, encara que els dilluns, dimecres i divendres seran uns alumnes els que acudisquen presencialment a classe i els altres ho faran de manera telemàtica des de les seues cases i a temps real per a complir amb les distàncies. Els dimarts i dijous seran els altres alumnes els que acudisquen a classe físicament, mentre que els que ho fan la resta de dies seguiran les explicacions del professor des de les seues cases.

En el cas de les mascaretes en els professors, s'utilitzarà la lògica, per la qual cosa habitualment la distància d'un metre i mig es complirà degudament i podran llevar-li-la. Tot canvia en el moment en el qual vulguen dirigir-se de manera particular a algun alumne, ja que és ací quan hauran de col·locar-li-la per a poder acostar-se.

Seguint amb les noves normes, els 900 alumnes del col·legi Escola Pia sí que tindran temps per a eixir a l'esbarjo, encara que no sense limitacions i franges horàries. Els més xicotets ho faran de la mateixa manera que en les seues classes, dins d'aqueixa “bambolla” que pretén ser impenetrable pel virus.

Conforme anem pujant l'edat, el protocol explicat pels dues dirigents marca que “podran gaudir de l'esbarjo gràcies a que el pati és una zona molt àmplia i ja hem delimitat en el sòl quines són les zones a ocupar, per la qual cosa cada classe sabrà on situar-se per a descansar una estona sense passar els límits de les zones marcades, cosa que estarà controlat pels professors”.

La gran diferència en aquest respecte arriba amb els alumnes de Batxillerat, els que abans de la pandèmia podien eixir a l'exterior del col·legi, al carrer i no al pati del centre, per a prendre l'aire, descansar i esmorzar. Això es va acabar, la norma indica que ja no podran eixir fora de les portes de l’Escola Pia per prevenció, encara que això no significa que es queden sense el seu temps de descans, sinó que ho gaudiran al pati en la zona que estiga marcada per a ells.

Tot l'assumpte del pati s'acull a unes franges horàries diferents per a cada edat i cada classe. Els alumnes seguiran les indicacions dels professors encarregats per a respectar els horaris del pati i no coincidir tots. Cada classe al seu degut temps.

Un altre dels assumptes més espinosos arribaria en el cas que el centre escolar detectara un cas positiu de COVID-19 entre els seus alumnes o a algun d'ells que presentara els símptomes relacionats amb la malaltia. A aquest últim respecte també s'acullen els professors, per als quals el protocol d'actuació és el mateix.

“En el cas que això ocorreguera, hem habilitat una sala ventilada única i exclusivament per a aïllar a un alumne o a un professor que manifestara els símptomes del Coronavirus, per la qual cosa immediatament entraria en aquesta sala d'aïllament i s'activaria el protocol amb Salut Pública i les autoritats sanitàries, les que s'encarregarien d'assenyalar-nos els següents passos a seguir tant amb la persona que presenta símptoma com amb la resta que hagen estat en contacte amb ella”, detallen els directors.

En aquesta situació, la Comunitat Valenciana no té un nombre de casos marcats com els màxims abans de prendre decisions dràstiques, encara que a Catalunya sí han assenyalat aquest possible fet. Els centres educatius catalans, en una comparació realitzada per tots dos dirigents a tall d'exemple, sí han assenyalat que “si un col·legi registra dos casos positius, haurà de tancar per complet de manera automàtica i passar a donar les classes de manera online”.

“En els valencians encara no hi ha res clar sobre això, encara que utilitzant la lògica no és extrany pensar que si es registren diversos casos en un col·legi s'arribe a tancar de manera total per a contindre el virus”, expliquen seguint la mateixa conversa.

El mètode educatiu també canvia, ja que estan terminantment obsolets els treballs grupals entre els alumnes. Prima, en aquestes circumstàncies, la individualitat de les labors de cadascun per a tractar d'evitar que el contrari provocara un possible contagi massiu o grupal.

Els directors Pinzón i Figueres tenen un missatge clar cap als seus 900 alumnes i les famílies de tots ells: “Fins on abasten les possibilitats de l’Escola Pia com a centre educatiu, poden estar tranquils perquè seguirem totes i cadascuna de les mesures establides per les autoritats sanitàries, hem elaborat un pla de contingència i sabem tots els protocols d'actuació amb els alumnes i amb el professorat, ara mitjançant la responsabilitat de cadascun i la nostra exigència hem de portar-lo a la pràctica pel bé de tots”.

Pujar