29 de març de 2020 29/3/20

Francesc Colomer: “El nostre pitjor virus seria el conformisme”

Francesc Colomer: “El nostre pitjor virus seria el conformisme” - (foto 1)
  • El Secretari General de Turisme aposta per diversificar l'oferta turística davant circumstàncies com el coronavirus o el Brexit

Aquest dijous s'han presentat els resultats turístics de 2019 en la Comunitat Valenciana així com l'anunci de les perspectives turístiques per a 2020. Una presentació a càrrec del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, qui també ha fet repàs dels temes d'actualitat que afecten el turisme valencià com el Brexit o el Coronavirus.

Sobre el primer tema, cal destacar que el turisme britànic ha baixat un 1,5% en 2019 fins als 2,8 milions. També ho ha fet la despesa en un 1,6% fins a situar-se en 2.496,7 milions d'euros. Al respecte, per al secretari autonòmic de Turisme, encara és ràpid per a arribar a conclusions i serà la tendència futura la que determine si parlem d'un descens estructural: “Estem en un món molt fràgil i variables com el Brexit, el proteccionisme o la recessió econòmica afecten el nostre turisme”.

Per això, per a Francesc Colomer, la clau resideix a continuar diversificant l'estratègia com ja es fa: “La nostra estratègia ha de ser multifocal”, conclou la màxima autoritat turística en la Comunitat. Cal destacar que Regne Unit és el primer emissor de visitants internacionals a la Comunitat, seguit de França, Països nòrdics, Alemanya, Holanda, Bèlgica i Itàlia.

Un altre tema d'actualitat sobre el qual se li ha preguntat és el Coronavirus i com pot afectar el turisme Xinés en la Comunitat. Sobre aquest punt, Colomer ha tornat a incidir en la necessitat de diversificar l'oferta: “El nostre pitjor virus seria el conformisme”. 20.000 turistes xinesos ens van visitar en 2019, una xifra que representa un xicotet percentatge dels 9,5 milions de visitants internacionals.

Cada turista gasta 107 euros diaris en la Comunitat

Sobre el balanç turístic en la Comunitat Valenciana, 2019 ha sigut un bon any, amb un increment de la rendibilitat un 7,9% així com un augment d'arribades de turistes de mercats com el francés un 15,2% o l'alemany un 11,6% que compensen el descens del 1,5% de britànics.

Aqueixa pujada de la rendibilitat es tradueix en què cada turista gasta 107 euros diaris en la Comunitat, una quantitat que supera folgadament la barrera dels cent euros diaris. A més, en 2019 "s'ha incrementat també la motivació per oci i vacances, un 3,8%, un indicador que reforça la nostra estratègia de diversificació de productes i experiències, que a més es poden gaudir durant tot l'any”.

Un augment que començarà a alentir-se, “no podem estar creixent sempre a aquest nivell perquè seria insostenible”, però que es tradueix en un augment de l'ocupació en el sector turístic. Cal ressaltar que la mitjana d'afiliats a la Seguretat Social en les branques d'Hostaleria i Agències de Viatge s'ha incrementat un 4,1% interanual.

Perspectives 2020

Respecte a les perspectives per a enguany, Colomer ha indicat que "esperem un 2020 de moderat creixement i estabilitat, la qual cosa és positiu donada la conjuntura" i ha afegit que "la credibilitat de la destinació és un valor fonamental per a donar-nos estabilitat". El secretari autonòmic de *Turisme ha assegurat que "la Comunitat es troba entre les comunitats autònomes amb millors expectatives empresarials".

Pujar