elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fóra okupes, després de desallotjar més de 300 habitatges a València: "Les màfies ho tenen tot estudiat"

Fóra okupes, després de desallotjar més de 300 habitatges a València: "Les màfies ho tenen tot estudiat"
  • Què fer quan t'ocupen un habitatge? Resolem algunes de les qüestions que estan actualment en el debat

MÉS FOTOS
Fóra okupes, després de desallotjar més de 300 habitatges a València: "Les màfies ho tenen tot estudiat" - (foto 2)
Fóra okupes, després de desallotjar més de 300 habitatges a València: "Les màfies ho tenen tot estudiat" - (foto 3)

 És un dels majors temors dels propietaris, que ens ocupen la casa: bé siga segon habitatge, residència d'estiu o casa del poble a la qual ja només anem per Nadal. El debat està d'actualitat fins a tal punt que les empreses de desocupació no deixen de proliferar davant la tardança dels mecanismes legals.

Perquè una denúncia d'ocupació -bé siga per via civil o penal- pot arribar a estendre's fins a dos anys. Elperiodic.com ha entrevistat el gerent d'una d'aquestes especialitzades a desallotjar ocupes, Jorge Fe (Fóra Okupes) que, des que van començar a treballar fa ara tres anys, porten desallotjades 1.600 habitatges i tenen un 98% d'èxit. L'empresa, valenciana, opera també a Madrid i Barcelona.

A València, concretament, porten unes 350 actuacions per a desallotjar als ocupes: “El que nosaltres fem és una espècie d'intermediació, una invitació d'eixida. Si accedeix, avance; si no accedeix, col·loquem un control d'accés amb vigilants de seguretat i personal de suport i li impedim l'accés a les zones comunes ja que no el reconeixem com a propietari”.

Denúncia Jorge Fe que en la gran majoria dels casos darrere d'aquestes ocupacions hi ha màfies: “En tot aquest temps no ens hem trobat famílies que necessiten per a menjar. La majoria són pocavergonyes que trien cases còmodes, habitatges de classe mitjana i fins i tot de luxe, mai en zones degradades”.

El problema va en auge i la pandèmia no ha frenat aquestes situacions, ens explica el gerent de ‘Fora okupes’: “Les màfies ho tenen tot estudiat, t'ofereixen ‘la clau’ del pis per 1.500 o 2.000 euros i amb enganxament a la llum i a l'aigua. Tenint en compte que a Madrid un pis et costa al mes 800 euros, el resultat és rendible”, explica Jorge Fe que, puntualitza, a més, que per a quan et tiren del pis han passat dos anys “i la multa és mínima”.

Què fer quan t'ocupen l'habitatge?

Des del bufet de València Sánchez Abogados, expliquen a elperiodic.com que el més important en aquests casos, és mantindre la calma i no actuar per la força o conducta al tall dels subministraments, “ja que aquest tipus d'accions poden penalitzar-se i comportar una acusació per la comissió el delicte de coacció”.

“Quan es té notícia de l'ocupació s'ha de buscar immediatament l'assessoria d'un advocat, amb la finalitat d'identificar els punts claus que permeten decantar-se per la mena d'acció més eficaç en cada cas”.

Una vegada identificat el tipus d'immoble es podrà decidir entre acudir a la via civil per a iniciar el procediment de desnonament o a la via penal per trobem enfront d'un delicte de violació de domicili.

En la via civil amb l'admissió de la demanda es programa la data de llançament i si, una vegada notificats els ocupes, aquests no acudeixen al procés i presenten el seu defensa, aquesta data quedarà en ferma i es podrà procedir amb la diligència de desnonament: “En tot cas, siga la via civil o la penal, el més important és actuar promptament i evitar que els ocupes adquirisquen drets amb el transcurs del temps”.

Pujar