30 de novembre de 2020 30/11/20

Els fisioterapeutes valencians recomanen ‘moure's per salut’ durant el confinament

Els fisioterapeutes valencians recomanen ‘moure's per salut’ durant el confinament - (foto 1)

  Davant una situació excepcional com la que estem vivint, el Col·legi de Fisioterapeutes de la Comunitat Valenciana (*ICOFCV) recomana a la població que es “moga per salut”, per a evitar que les conseqüències de les postures sedentàries i la poca mobilitat a causa del confinament els afecte.

  La falta de mobilitat durant períodes llargs pot provocar problemes de rigidesa articular, pèrdua de força muscular, problemes circulatoris, etc.

  El Col·legi recorda que estar dins de casa no significa necessàriament caure presa del sedentarisme i que dedicar deu o quinze minuts al dia a realitzar senzills exercicis ajudarà a estar més actius.

  Existeixen nombroses possibilitats per a fer exercici dins de casa, tenint com a objectiu mantindre el nostre rang de moviment, el nostre to muscular i fins i tot la nostra resistència cardiovascular, utilitzant materials a l'abast de tots. Una simple cadira, una botella d'aigua o una goma elàstica poden ser materials excel·lents per a fer exercici.

  És important treballar la musculatura dels braços però sobretot de les cames. Entre els exercicis que podem realitzar dins del domicili, el Col·legi de Fisioterapeutes proposa alguns bàsics: asseguts, moure els peus i les mans en diferents direccions; simular pujar i baixar escales ajudant-nos d'un tamboret; recolzats en la paret, pujar i baixar els talons amb els genolls estirats; usar cintes, *mancuernas o *steps si es tenen; fer esquats, és a dir, alçar-se i asseure's d'una cadira entre 15 i 20 vegades sempre que no hi haja dolor; caminar per la casa, ballar, fer ioga, pilates o gimnàstica hipopresiva si ja ha practicat abans i els coneix. Per a persones que estiguen en el llit, sempre que puga i no hi haja dolor, realitzar moviments d'extremitats.

  Respecte a quantes sèries i repeticions s'han de fer cal tindre en compte el nivell de condició física que tinga la persona. La recomanació és començar amb 3-4 sèries d'unes 12-15 repeticions i realitzar-ho almenys 3 vegades al dia, combinant exercicis de braços i de cames.

  Per descomptat, no s'ha d'oblidar mantindre una alimentació equilibrada i saludable, així com respectar horaris de somni: l'ideal és dormir entre 7 i 9 hores, intentant ser consistents, ficant-se al llit i alçant-se a la mateixa hora cada dia. També és important, en la mesura que es puga, prendre el sol i aprofitar els avantatges que té de cara a la salut.

  Pujar