elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El finançament autonòmic, en el centre del debat polític a tres dies de les eleccions

El finançament autonòmic, en el centre del debat polític a tres dies de les eleccions
  • Els principals partits de la Comunitat defensen la importància de crear un nou model just de repartiment econòmic

MÉS FOTOS
El finançament autonòmic, en el centre del debat polític a tres dies de les eleccions - (foto 2)

El finançament autonòmic de la Comunitat Valenciana és la protagonista de la campanya electoral a tres dies de les eleccions. I és que si hi ha una qüestió en la qual els principals partits polítics estan d'acord és en què la Comunitat necessita rebre més ingressos per part de l'Estat, que any rere any la deixa a la cua del finançament. Les dades els donen la raó: el territori valencià és el pitjor finançat d'Espanya. Malgrat ser una de les autonomies que més diners aporta a l'Estat, l'última anàlisi de 2017 de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA), va revelar que cada valencià rep 2.178 euros, la qual cosa suposa 200 euros menys que la mitjana estatal.

PSPV i Compromís van abanderar durant anys la lluita per un model de finançament just. Mentre Mariano Rajoy va ostentar la presidència del Govern, el dirigent del Consell, Ximo Puig, va fer de la reivindicació financera el seu principal eix polític, i dia rere dia exigia a l'Executiu central una reforma en el model de finançament. Però des que el socialista Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa, el PSOE valencià sembla haver-se relaxat en aqueix aspecte i manté un perfil baix de cara al finançament. Ara Puig centra el seu discurs en els drets socials conquistats en els últims quatre anys i en el risc que suposaria tornar a un Govern del PP, però el finançament ja no és la seua prioritat.

No obstant això, el president de la Generalitat va basar l'avançament de les eleccions autonòmiques en la necessitat que la Comunitat siga visible i es cree un nou model de finançament que atenga tots els requeriments, tant de prestacions de serveis com de repartiment d'impostos. Per als socialistes, aquest model haurà de ser “equilibrat i just territorialment”. És a dir, des del PSOE insisteixen que ha de parar atenció tant al “repartiment poblacional com a les necessitats de finançament i les característiques de cada comunitat”. No obstant això, des de l'actual Govern central s'excusen en els seus 84 escassos diputats per a explicar que solament amb el suport dels socialistes no podia aprovar-se un nou model. “Sí que és possible millorar-ho com hem fet, a través de pressupostos”, declaren.

Però per a Compromís aquest avanç no és suficient, i critica el silenci del PSPV en matèria de finançament. Els nacionalistes, que han fet de l'exigència del model de finançament la seua principal bandera en aquesta campanya, tampoc perdonen al PSOE que durant el debat a quatre de TVE el seu secretari general no nomenara la situació de la Comunitat Valenciana. Sí que ho va fer l'endemà en el debat d'Atresmedia, però per als socis del *Botànic, no va ser suficient que el discurs apareguera “de reüll durant poc més de cinc segons”. De fet, la candidata de Compromís a la Generalitat, Mónica Oltra, i el candidat al Congrés, Joan Baldoví, recorden als socialistes que el vot del seu partit per a formar Govern sol el tindran si es comprometen a atorgar més recursos al territori valencià. “Si no està Compromís en el Congrés ningú defensa la Comunitat”, asseguren.

Les reivindicacions de la formació nacionalista han arribat fins a Instagram, on el regidor de Compromís a l'Ajuntament de València, Pere *Fuset, es va atrevir a publicar ahir una foto nu per a reivindicar un canvi en el finançament. “D'un finançament just depén la teua qualitat de vida, i les perspectives de futur passen per acabar amb el maltractament que rebem històricament dels governs centrals de Madrid”, va indicar. Si Pedro Sánchez necessita els vots de Compromís, va insistir, “exigirem un pacte ben clar que solucione una reivindicació històrica”.

Aquesta reivindicació també la comparteix Ciutadans, el candidat dels quals a la Generalitat, Toni Cantó, s'ha compromés a “barallar” en la Comunitat Valenciana, a Madrid i “a tot arreu” perquè els valencians tinguen un finançament just i “no la creada per PP i PSOE”. A aquesta necessitat, Cantó també afig que un millor finançament permetrà a les empreses ser més competitives. Així, des de Ciutadans advoquen per un model “transparent”, que seguisca uns paràmetres objectius i negociat multilateralment amb les 17 comunitats autònomes.

A més, el partit presidit per Albert Rivera atribueix la responsabilitat que no s'haja posat en marxa un nou model als governs del PP i el PSOE. “Mai van tindre interés a reformar la Llei orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA), i en això sí que es posen d'acord”, lamenten fonts de Ciutadans.

Aquesta mateixa opinió la comparteix Unides Podemos, que titlla de “hipòcrites” al PSOE per denunciar el sistema de finançament però pactar la reforma de l'article 135 al costat del PP. En aquest sentit, des de la formació habitada lamenten que Sánchez no haja “agafat per les banyes el bou del finançament. “El fonamental és corregir els desequilibris”, expliquen fonts d'Unides Podem que aposten per que es desenvolupe un sistema més equitatiu, “que no perjudique el nostre sistema econòmic”, però que també “es posen en qüestió les polítiques d'austeritat”.

El silenci de Puig respecte a la infrafinanciació valenciana també ha sigut motiu de crítiques per part del PPCV, que veu “inassumible” que el president “diguera una cosa abans i ara no facen absolutament res”. La candidata popular a la presidència de la Generalitat, Isabel Bonig, ha exigit en reiterades ocasions al responsable del Consell que demande a Sánchez el mateix que demanava amb l'anterior Govern. “El PP continuarà reclamant aqueix canvi de model”, asseguren els populars, que tendeixen la mà a Compromís per a continuar amb les negociacions en el Congrés.

Pujar