elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fènix, el projecte d'acompanyament dels pobles valencians afectats pels incendis del passat estiu

Fènix, el projecte d'acompanyament dels pobles valencians afectats pels incendis del passat estiu
  • El projecte Fènix fa una radiografia aèria del patrimoni cultural de les zones afectades pels incendis de l’estiu passat a la Marina Alta, el Comtat, l’Alt Palància i l’Alcalatén

  • S’està documentant l’estat de 123 elements patrimonials situats en zones muntanyenques, moltes de les quals són de difícil accés

La consellera Raquel Tamarit ha presentat Fènix, un projecte impulsat des de Cultura de la Generalitat per a fer una prospecció aèria amb drons que avaluarà l’afectació del patrimoni valencià pels violents incendis que van arrasar milers d’hectàrees de les comarques de la Marina Alta, el Comtat, l’Alt Palància i l’Alcalatén.

La responsable de Cultura de la Generalitat s’ha traslladat a Benirrama, des d’on el dron Fènix ha fet la prospecció aèria del Castell de Gallinera, una fortalesa d’origen àrab situada a l’entrada de la vall del mateix nom i que formava part dels dominis d’Al-Azraq. Benirrama es troba en el perímetre de l’incendi que va cremar zones d’aquesta vall i també de la Vall d’Alcalà i la Vall d’Ebo.

La consellera Raquel Tamarit ha explicat que “l’estiu passat els incendis es van endur una part important del nostre patrimoni natural i medi ambiental, amb conseqüències molt serioses per a tota la gent que viu en els pobles, i cal continuar estant al seu costat”, i hi ha afegit: “Aquests punts de la nostra geografia són també excepcionals des del punt de vista del patrimoni cultural que atresoren: els vestigis de la història, els costums i les arrels de la nostra gent. Per això iniciem les prospeccions amb drons, que realitzarem en les comarques valencianes afectades del nord i d’ací, del sud”.

La consellera ha volgut destacar que “el projecte Fènix ens facilitarà molt fer un testatge més acurat de l’impacte dels incendis en elements patrimonials inventariats, en molts casos amb rellevància de BIC o BRL. Molts d’aquests són de difícil accés i per això l’ús de drons serà molt efectiu. Però no només això, també ens permetrà detectar i inventariar nous elements que estaven ocults entre la vegetació, com ara construccions en pedra en sec o trinxeres de la Guerra Civil”.

“Amb el resultat de l’anàlisi de les imatges aèries s’avaluarà si cal crear una línia pressupostària de recuperació del patrimoni cultural i etnològic d’aquestes zones”, hi ha afegit Tamarit.

Fènix: drons per a documentar 123 elements patrimonials amb imatges aèries

A la Marina Alta i el Comtat s’ha iniciat la prospecció aèria de 56 elements patrimonials per a determinar l’estat d’abrics i coves d’art rupestre, així com bens d’interés cultural que són vestigis de castells, fortins, torres, despoblats moriscos, neveres, alqueries, molins i ermites. Tot aquest ric patrimoni està en els termes municipals de la Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo, Benimassot, Fageca, Famorca, Planes i Tollos.

Pel que fa a l’Alt Palància, es farà una radiografia aèria d’elements patrimonials relacionats amb jaciments arqueològics, art rupestre, vestigis de la Guerra Civil, estructures de pedra en sec, ponts, aqüeductes, ermites i corrals, entre altres. Són patrimoni cultural situat en els municipis d’Altura, Barracas, Bejís, El Toro, Jérica, Sacañet, Teresa, Torás i Viver. Es tracta de 57 elements en total, la majoria situats en els termes municipals de Bejís i de Torás.

En el cas de l’Alcalatén, es farà un estudi aeri amb drons centrat fonamentalment en el terme municipal de les Useres, però també es farà una exploració per l’entorn de Llucena. En total s’avaluaran 10 punts patrimonials que condensen la identificació de trinxeres de la Guerra Civil, poblats de l’Edat del Bronze i refugis i estructures de pedra en sec.

Pujar