elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les faules sobre el clima: ni les avionetes impedeixen que ploga ni els canons desfan les tempestes

Les faules sobre el clima: ni les avionetes impedeixen que ploga ni els canons desfan les tempestes
  • Els experts conclouen que aquestes teories naixen amb l'objectiu de sembrar la por entre la població

Qui no ha sentit parlar que quan el cel està ennuvolat i a punt de ploure, apareixien avionetes i es buidaven els cels? O també sobre els canons anti tempestes, instal·lats en les zones agrícoles feien desaparèixer les tempestes?

Des de Meteored han assegurat que només es tracta de faules, de fet, elperiodic.com ja va publicar que en la Comunitat Valenciana hi havia canons anti pluja o anti tempesta i que des de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ja van desmuntar aquesta teoria i assegureu-nos que “les activitats anti-calamarsa utilitzant canons que produeixen un fort soroll (ones sonores) no són efectives per a la destrucció de la calamarsa i no tenen cap base científica”.

No obstant això, són comuns les faules sobre el clima que alguns experts volen desmentir, fugint dels sensacionalismes que moltes vegades causen en la població aquest tipus d'informació que no tenen gens de rigor científic. De fet, es tracta només de teories de la conspiració.

Així, des de Meteored han explicat que encara que la ciència de la meteorologia s'assentisca sobre uns ferms fonaments, “cada vegada apareixen més faules que arriben a milions de persones a conseqüència del sensacionalisme de diversos mitjans de comunicació”.

Així, l'expert José Miguel Viñas ha analitzat tres de les faules més famoses relacionats amb la meteorologia.

Les avionetes que assequen els camps

Moltes persones del món agrari, sobretot del sud-est peninsular, han denunciat que quan el cel estava ennuvolat i a punt de ploure, apareixien avionetes i es van començar a buidar els cels. Consideren que existeix un complot per a impedir que ploga, però obliden que els fronts atlàntics que s'acosten a aqueixes zones ja estan espremuts després de travessar la península.

Aquesta faula s'ha ampliat a altres punts d'Espanya i en altres llocs del món. “Si fóra real haurien avionetes que apareixen en situacions favorables perquè ploga en la seua zona amb cremadors de iodur de plata que escamparien sal en l'a l'interior dels núvols”, assegura.

A més explica que la sembra de núvols per a canviar els mecanismes de pluges és un mètode conegut, que des de fa 80 anys es duu a terme en diversos llocs del món. “És una faula pensar que actuant d'aquesta forma es poden controlar les precipitacions”. Pel que actualment s'està lluny d'aconseguir aquest assoliment. De fet, “la Xina diu haver-ho aconseguit, però malgrat això enguany es troben amb la major sequera documentada”.

“Fumigar la por”

L'assumpte sobre els chemtrails o deixants químics s'ha globalitzat. “Existeixen persones que creuen que els deixants de condensació que deixen els avions en el cel són fumigacions de productes químics nocius per a la salut de les persones. Aquesta teoria naix amb l'objectiu de sembrar la por entre la població”, assegura Viñas.

“La resposta a aquests deixants es troba en el canvi d'estat del vapor d'aigua que passa a transformar-se en cristal·lins de gel. Les condicions d'humitat i temperatura al nivell del vol dels avions fan que aquests deixants desapareguen amb major rapidesa o es mantinguen en el cel eixamplant-se amb el pas del temps”, ha continuat.

Faula sobre Filomena: no es pot predir

Un altre d'aquestes faules es tracta de la predicció, que mai va existir (o almenys ningú l'ha trobada), de Filomena, que se li atribueix a un jove aficionat a la meteorologia basant-se en el mètode de les cabañuelas, els secrets de les quals li va ensenyar un pastor.

“A pesar que la nevada va ser ben predita pels models, la idea que es podia haver previst amb mesos d'antelació pel sistema de les cabañuelas o que es podria predir una altra nevada de les mateixes característiques mitjançant el mateix sistema és una faula”, ha indicat José Miguel Viñas.

Com ja va demostrar el meteoròleg Edward N. Lorenz a principis de 1960, la naturalesa caòtica de l'atmosfera impedeix que es puga predir el seu comportament a llarg termini.

“No es pot predir a llarg termini borrasques similars a Filomena o situacions meteorològiques de gran impacte ni amb models meteorològics ni mitjançant cabañuelas o altres mètodes de meteorologia popular”, conclouen des de Meteored.

Pujar