elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

FAMPA, sobre la volta al col·le: “Hi ha por, però confiem en les mesures sanitàries”

FAMPA, sobre la volta al col·le: “Hi ha por, però confiem en les mesures sanitàries”
  • El President en funcions de la Confederació Gonzalo Anaya, assegura que les mesures implantades són efectives i que “està tot preparat”

Des d'https://www.elperiodic.com/ hem pogut entrevistar el president en funcions de la Confederació d’AMPA de País Valencià Gonzalo Anaya i professor de la Universitat Politècnica, Màrius Josep Fullana i Alfonso, qui ens relata quin és el sentiment dels pares davant l'inici de curs i el treball que s'ha estat realitzant per a garantir una volta a les aules “segura”, del qual es mostra tranquil, segur i confiat. Al seu torn, no ha dubtat a posicionar-se a favor de l'educació presencial.

Quin és el sentiment dels pares davant la volta al col·le?

Hi ha certa por en general. Ací les famílies hem vist que en cada centre s'està treballant perquè tot siga el més segur sanitàriament possible. Des de la Confederació que som els qui tenim una comunicació directa amb l'administració, estem tranquils perquè s'està fent una gran inversió perquè els centres siguen llocs segurs. A més, se'ns està donant tota la informació, tots els protocols, tot és claríssim. Tenim bones sensacions.

Creus que les mesures preses pel govern valencià són segures i factibles?

Nosaltres pensem que sí, però no som experts en Sanitat. El que fem és confiar en la Conselleria i el Ministeri de Sanitat que són els qui estan promovent aquestes normatives a través dels experts en pandèmies i epidèmies. Cal confiar que les mesures seran les millors que coneixen dins del desconeixement que diuen que hi ha en un virus que és nou i que va evolucionant.

Marzà ha repetit en diverses ocasions que l'educació és obligatòria i per això cal assistir a classe... FAMPA està a favor de la presencialitat?

Pensem que l'educació si no és presencial perd molt i agreuja les diferències socials i econòmiques que té cadascun. A més, en la presencialitat és com s'aprén a socialitzar i a aplicar valors com la solidaritat, el respecte... El meu fill, per exemple, no està relacionant-se amb altres xiquets. Sap ara molt més de com funciona una família i de com solucionar els conflictes familiars però el contacte amb la resta de la societat no el té i això l'han d'aprendre des de xicotets.

A més, l'escola té un valor equitatiu, un valor de justícia social i un valor d'inclusió perquè allí tot l'alumnat està en les mateixes condicions. Nosaltres opinem que s'ha d'anar a les classes.

Tots els xiquets no tenen els mateixos recursos per a estudiar des de casa

Durant el confinament un 15% de famílies no tenen ni connexió a Internet ni ordinador. És el que el que anomenem la bretxa digital. Conselleria va comprar unes tauletes per a solucionar això.

Que tots els xiquets no tenen les mateixes oportunitats per a seguir el curs virtual ho sap Conselleria i el Ministeri, són conscients. Llavors és una altra raó per a assistir als centres escolars.

A molts pares els preocupa que els seus fills d'edats primerenques no siguen previnguts amb les mesures de seguretat i higiene ja que es preveu que serà molt difícil evitar el contagi en aqueixes edats

Aqueix xiquet anirà a un grup bambolla, no tindrà contacte amb altres xiquets, només amb els de la seua classe. Nosaltres veiem viable aquest pla perquè, efectivament, sent tan xicotets no entendran la situació llavors els poses en un grup aïllat i no tindran contacte amb la resta del centre escolar. És una solució. Jo estaria tranquil.

És millor reprendre les classes de manera escalonada i progressiva o assumint-les com un inici de curs habitual?

Bé, nosaltres pensem que podia ser tots al mateix temps, però sembla ser que les direccions posen problemes perquè pensen que serà millor a poc a poc. Si és una diferència de dies perquè es vagen habituant els alumnes, em sembla raonable. La nostra posició és nominal, nosaltres no som els qui decidim.

Les autoritats us transmeten estar preparats per a la volta al col·le?

Ens transmeten que el pla és viable. Nosaltres portem des de març contínuament en contacte a través de la taula de mares i pares. Després reclamem tindre un àmbit de comunitat educativa a través del fòrum de Comunitat Valenciana en el qual estan representades famílies i membres del sector educatiu, en el qual s'informa puntualment i es contesta als dubtes, escolten les nostres reivindicacions i moltes d'elles les han recollides.

Ací s'ha treballat centre a centre, i des de finals de març està dissenyat el pla.

El pla proposat per la Comunitat Valenciana és un exemple per a la resta de les comunitats?

En altres comunitats autònomes no s'ha treballat, no s'ha invertit els diners. Al País Valencià hi ha milions d'euros invertits només en educació, però a Madrid, Múrcia o Andalusia, per exemple, no han fet aqueix treball i no han fet les inversions corresponents.

Hem arribat a 2 setmanes abans de començar el curs i s'ha creat com un estat d'alarma i ansietat perquè clar, els pares veuen notícies de l'Estat, però no saben que ací està tot llest i preparat llavors, en aquest sentit, podem estar tranquils.

Som un exemple perquè s'ha preparat tot amb antelació, des de fa mesos i s'ha fet una gran faena per part de la comunitat educativa i des de Sanitat amb la inversió que ha fet perquè tot això puga funcionar. Una inversió bàsica per a l'educació, perquè siga un pilar fonamental per al futur, no sols perquè ha vingut aquesta crisi.

Creus que el curs escolar es podrà realitzar al complet o que per tots els problemes i conflictes als quals s'enfronta aquest pla pot fracassar?

M'agradaria. El meu desig és que sí, però no te'l puc garantir.

Alguna gent està sent una mica irresponsable quan hem de ser molt responsables, tot el que puguem i més i recordar-nos d'aquests tres mesos tancats a casa. Que tothom es recorde d'això.

Pujar