elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les famílies valencianes desemborsaran fins a 300 euros en llibres de text

Les famílies valencianes desemborsaran fins a 300 euros en llibres de text
  • 9 de cada 10 xiquets assistiran a almenys una activitat extraescolar esportiva o artística aquest curs, i dos terços seguiran classes extraescolars d'idiomes.

Els llibres són un dels elements fonamentals del desemborsament realitzat per les famílies per a la tornada al col·le. Lingokids, ha realitzat una consulta entre una mostra de 600 famílies de tota Espanya amb fills de fins a 10 anys per a conéixer algunes de les seues previsions per al nou curs 2022-23. Entre elles, destaca que la meitat (el 52%) es gastaran enguany fins a 300 euros en llibres de text i de lectura per cada xiquet menor d'aquesta edat, i fins i tot un 19% preveu superar aqueixa quantitat.

Crida l'atenció que a penes un 15% dels consultats aprofitarà llibres de segona mà, comprats o heretats, per a reduir el pressupost d'aquesta partida. Això pot deure's a l'actualització de les edicions per part de les editorials, la qual cosa suposa un canvi d'ISBN i obliga a la compra del llibre nou, així com a la implantació de la 'motxilla digital', que substitueix el paper per la llicència digital i elimina la possibilitat de reutilització.

Implantació de la 'motxilla digital' i el seu impacte en el pressupost

Segons aquest estudi la meitat (53%) dels centres educatius als quals acudeixen els fills dels progenitors consultats han incorporat ja la 'motxilla digital', que consisteix en un dispositiu electrònic des del qual els alumnes accedeixen a la versió electrònica dels llibres de les diferents matèries, inclosos els de lectura. No obstant això, només un 4% d'ells ha substituït de manera definitiva els llibres tradicionals per les llicències digitals; en la resta coexisteixen tots dos formats, ja siga perquè s'està implantant progressivament per cursos, o perquè en el mateix curs utilitzen una combinació de tots dos suports.

Quant al cost que aquest canvi representa per a les famílies, només un 46% considera que la motxilla digital suposa un estalvi respecte als llibres en paper, enfront d'un 25% que no veu tant d'estalvi, atés que aquest format anul·la la possibilitat de reutilitzar o comprar llibres de segona mà, i a un 29% restant que matisa que, si el centre educatiu obliga els xiquets a comprar un dispositiu electrònic específic, en el primer curs d'implantació la tornada al col·le pot resultar encara més cara, encara que amb el pas dels cursos el desemborsament es va amortitzant i arriba a ser més econòmic.

Pel que fa a les opinions dels pares sobre l'aprenentatge en suport digital, se situen damunt (57%) els que prefereixen mantindre el paper, en considerar que és més eficaç per a estudiar i que ja utilitzen bastant els dispositius electrònics en el seu temps d'oci. El 43% restant sí que és favorable al format electrònic, considerant que en ser natius digitals els resulta més senzill i atractiu, i es redueix el pes que han de carregar per a anar al col·legi, portant tot en un únic dispositiu.

Complements educatius: extraescolars i apps, una despesa addicional

Més enllà de l'horari escolar, són moltes les famílies que preveuen enriquir l'aprenentatge dels seus fills amb una altra mena d'activitats complementàries. El 88% dels xiquets anirà aquest curs a, almenys, una activitat esportiva o artística fora de l'horari lectiu. D'ells, el 37% triarà dues activitats i un 9% tres o més. Pel que fa a l'aprenentatge d'idiomes, més de la meitat dels xiquets (56%) anirà a classes extraescolars d'anglés, i el 10% afegirà, a més, un segon idioma.

Aquestes activitats representen també un desemborsament per a les famílies en la tornada al col·le: el 43% dels consultats destinarà entre 50 i 100 euros mensuals en totes les extraescolars del seu fill, un 20% dedicarà entre 100 i 200 euros, i un 8% més de 200 euros. Si, a més, es tracta d'una activitat física que inclou la compra d'equipament o material esportiu, hauran de contemplar una despesa afegida que per al 38% se situa per davall de 100 euros, però per a un terç del total (33%) pot arribar fins a 200 euros.

La consulta revela que quasi 9 de cada 10 progenitors (87%) de xiquets menors de 10 anys planegen per a aquest curs posar a la seua disposició apps educatives que els servisquen per a aprendre jugant i divertir-se. En aquest sentit, prop de la meitat dels consultats (46%) estarien disposats a pagar entre 5 i 15 euros al mes per l'ús d'una app d'aprenentatge de qualitat, enfront d'un 20% que només les utilitzaria si anaren gratuïtes.

Davant la pregunta de si es plantejarien substituir alguna extraescolar presencial per altres susceptibles de cursar-se en línia (com l'aprenentatge d'idiomes, per exemple) per a estalviar diners, un 37% reconeix que existeixen metodologies digitals molt eficaces i que podria ser una opció interessant a tindre en compte. No obstant això, el 58% no li ho plantejaria per considerar que una part important de les extraescolars és la possibilitat de socialitzar amb altres xiquets, o per la necessitat de retardar la seua hora d'eixida del col·legi per a adaptar-lo a la seua jornada laboral.

“Les famílies estan comprenent el valor que els continguts digitals de qualitat poden aportar al procés d'aprenentatge dels seus fills. Hui dia existeixen apps i cursos digitals que aporten metodologies innovadores de gran eficàcia no sols per a aprendre matèries escolars, sinó també un altre tipus de competències, habilitats, destreses i valors que són fonamentals en l'època actual. I quan estan especialitzades en xiquets, la clau està en el fet que l'aprenentatge vaja unit a la diversió i l'entreteniment”, sosté Rhona Anne Dick, directora d'Experiència d'Aprenentatge de Lingokids.

Pujar