elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Facua detecta 10 irregularitats que s'estan cometent en els festivals de música aquest estiu

Facua detecta 10 irregularitats que s'estan cometent en els festivals de música aquest estiu
  • No permetre l'entrada amb menjar ni beguda, cancel·lacions per una mala gestió, rebutjar pagaments en efectiu o cobrar per recuperar els diners de les polseres

Els festivals de música són els grans esdeveniments de l'estiu. Unes cites en el calendari cultural que molts esperen per a gaudir de la música i la companyia.

No obstant això, l'associació de consumidors Facua ha denunciat aquest 2022 a nombroses organitzadores de concerts i festivals davant diferents irregularitats per les quals reclama a les administracions competents que apliquen sancions proporcionals a la seua gravetat que tinguen caràcter dissuasiu. I és que, des de Facua consideren que "les males pràctiques de certes empreses els suposen beneficis molt superiors a les multes que, en comptats casos, acaben aplicant-se'ls".

L'associació ha identificat ja deu tipus de problemes i irregularitats que estan donant-se en l'organització d'aquests esdeveniments, davant les quals els usuaris tenen dret a reclamar devolucions de diners i, segons els casos, també indemnitzacions econòmiques.

1. No permetre l'entrada amb menjar ni beguda

És la irregularitat més freqüent, amb la qual les empreses que organitzen aquests esdeveniments pretenen arrogar-se la mateixa potestat que tenen bars i restaurants. No obstant això, al no ser l'hostaleria l'activitat principal, sinó una de caràcter accessori, aquesta manera d'exercir el dret d'admissió resulta contrària a la legislació en matèria d'espectacles públics. Els afectats poden reclamar que se'ls compense la despesa que hagen de realitzar en els recintes després de no deixar-los entrar amb els productes que portaven amb si.

Per aquesta il·legalitat ha transcendit ja l'obertura de dos expedients sancionadors a conseqüència de denúncies de FACUA. Ho ha fet l'Ajuntament de Sevilla contra els organitzadors del Festival Interestel·lar, celebrat el 25 de juliol, i el concert de Xarxa Hot Chili Peppers, que va tenir lloc el 4 de juny. En tots dos casos, les sancions anunciades són de 12.000 euros, molt per davall del topall de 30.000 previst en la llei andalusa d'espectacles públics per a les infraccions molt greus, com les ha qualificades el consistori sevillà.

FACUA ha denunciat ja per no deixar accedir amb menjar ni beguda als organitzadors de més d'una vintena de festivals aquest estiu:

2. Canvis d'ubicació sense dret a reembossament

Després de vendre un determinat nombre d'entrades per a la celebració de l'esdeveniment en un recinte, hi ha organitzadors que decideixen traslladar-lo a un altre. A vegades el motiu és que no han obtingut els deguts permisos i tornen a intentar-lo en la nova ubicació. En altres casos el canvi es deu al fet que estan tenint tant d'èxit en les vendes que se l'emporten a un lloc amb major aforament. Però també pot ser que vagen pitjor del que es preveu i el canvi siga a un recinte més xicotet.

En tots els casos, l'usuari té dret a recuperar els diners de l'entrada si no li agrada o li causa problemes desplaçar-se al nou lloc. Ha ocorregut, per exemple, en el finalment cancel·lat Madrid Pur Reggaeton Festival, anunciat inicialment en la Caixa Màgica i després en el Wanda Metropolità, que té quasi sis vegades més aforament.

3. Artistes que suspenen actuacions sense que es compense als afectats

Si un dels artistes d'un festival cancel·la la seua participació, els seus fans tenen dret a reclamar la devolució de l'import de les entrades amb l'argument que ja no els interessa assistir, a més d'una indemnització pels perjudicis econòmics derivats de no poder recuperar l'import de bitllets de transport o allotjament en hotels que ja no vagen a usar. També poden plantejar a l'empresa el reembossament d'una part del preu.

Una de les caigudes més sonades aquest estiu ha sigut la del grup Rage Against The Machine, que era el principal reclam de Mad Cool Sunset de Madrid (10 de setembre) i l'Andalusia Big Festival by Mad Cool de Màlaga (del 8 al 10 de setembre). La banda estatunidenca ha cancel·lat la seua gira europea per "consell mèdic", davant la necessitat de repòs i rehabilitació del seu cantant, Zack de la Rocha.

4. Cancel·lacions per una mala gestió

Que l'administració competent no atorgue els permisos perquè l'empresa no ha acreditat les mesures de seguretat necessàries és un dels motius pels quals es cancel·len festivals i concerts, al qual se li sumen accidents o malalties dels artistes que els impedeixen participar. Ocórrega per les irregulariades de l'organitzador o per problemes dels artistes, els usuaris tenen dret a recuperar l'import de les entrades. I això tant si la cancel·lació és definitiva com si l'organitzador anuncia noves dates per a la seua celebració, ja que el canvi de data és una modificació substancial en les condicions del contracte que dóna dret a la seua resolució. En aquest cas, els afectats també poden reclamar els danys i perjudicis derivats de la cancel·lació, I si aquesta se'ls anuncia amb solo unes hores d'antelació, de manera que ja foren a la ciutat on anava a tenir lloc l'esdeveniment perquè havien viatjat a ella amb la finalitat principal d'acudir a ell, a més del pagament del transport i l'allotjament també poden exigir el del menjar durant la seua estada.

Entre les suspensions de festivals que s'han produït aquest estiu estan les del Madrid Pur Reggaeton Festival (que anava a ser del 15 al 16 de juliol), el Diversity València Festival (que anava a celebrar-se del 21 al 23 de juliol) i el del Reggaeton Beach Festival de Tenerife. Quant a concerts individuals, alguns exemples són els d'Il Divo a Linares (que anava a celebrar-se el 16 de juliol i es va ajornar al 6 d'octubre), el de Malú en el marc del SOM Festival de Castelló (previst per al divendres 12 d'agost), el de Bryan Adams a València (19 de juliol), els de Mägo d'Oz a Eivissa (5 d'agost), Mallorca (11 d'agost) i Sant Ferran, a Cadis (previst per al 6 d'agost i ajornat al 28 del mateix mes).

5. Limitar el termini per a retornar els diners

Diferents lleis autónomicas en matèria d'espectacles públics plantegen terminis per a retornar l'import de les entrades quan els esdeveniments es cancel·len, però no el termini màxim que tenen els usuaris per a reclamar. Hi ha empreses que estableixen terminis molt reduïts per a sol·licitar l'import de les entrades, com ha ocorregut per exemple amb el Madrid Pur Reggaeton Festival i el Dream Summer Fest de Talavera la Real (que anava a celebrar-se del 7 al 9 de juliol). Terminis que a més es limiten a anunciar en les seues pàgines web i perfils en xarxes socials. Sense una normativa específica que establisca aqueixos terminis, s'aplica el que planteja el Codi Civil per als incompliments contractuals i els danys derivats d'ells: 5 anys.

6. No permetre pagaments en efectiu

La llei no obliga les empreses a acceptar pagaments amb targetes de dèbit o crèdit, però tampoc els permet que es neguen a cobrar en efectiu. "La negativa a acceptar el pagament en efectiu com a mitjà de pagament dins dels límits establits per la normativa tributària i de prevenció i lluita contra el frau fiscal" és una pràctica abusiva, i per tant sancionable, segons estableix l'article 47.1.ñ) de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris. Així que el truc d'imposar que les compres en els recintes dels festivals es realitzen exclusivament mitjançant a través d'una pulserita cashless que prèviament cal adquirir i carregar amb diners és una pràctica il·legal.

7. Cobrar per recuperar els diners de les polseres cashless

Si il·legal és imposar el pagament amb polseres cashless, també ho és cobrar una quantitat per reembossar els diners que sobre d'aquestes. El Weekend Beach Festival i el Mad Cool Festival de Madrid (celebrat del 6 al 10 de juliol) tenen sengles denúncies de FACUA per aqueix motiu; el primer per cobrar 2 euros i establir un termini de 5 dies després de la celebració del festival per a sol·licitar les devolucions i el segon per fixar l'import en 1,50 euros i 10 dies el termini.

8. Saturació en les cues

La inexistència d'una operativa en condicions per a garantir que no es provoquen taps en l'accés dels usuaris al recinte pot derivar en què molts es perden part del començament de l'esdeveniment. Alguna cosa pel que podria reclamar-se la devolució d'una part de l'import de l'entrada. Va ocórrer per exemple en el concert de Marc Anthony a Madrid (21 de juny), on va haver-hi els qui van entrar amb fins a una hora de retard malgrat haver arribat amb una antelació més que suficient al recinte.

9. Finalització a meitat de l'esdeveniment

Si l'esdeveniment finalitza abans del que es preveu, els espectadors poden exigir el reembossament d'una part de l'import de les entrades. D'extraordinària gravetat ha sigut el cas del Medusa Festival, que s'anava a celebrar en la localitat valenciana de Cullera entre els dies 10 i 15 agost. Un jove de 22 anys ha mort i 40 persones més han resultat ferides de diversa consideració en esfondrar-se en la matinada del passat dissabte parteix de l'escenari a conseqüència d'una forta ràfega de vent. Ací se sumen, òbviament, les indemnitzacions econòmiques que reclamaran els familiars del mort i els ferits. I la investigació judicial que determinarà si l'organitzadora va cometre o no alguna irregularitat en la instal·lació.

10. Excés d'aforament

I encara que el concert o festival se celebre, si l'empresa ha posat en risc la seguretat dels usuaris venent un nombre d'entrades superior a l'aforament màxim permès, les conseqüències no sols poden ser les degudes sancions per part de l'administració, sinó la reclamació del reembossament d'una part o la totalitat de l'import, en funció de la gravetat dels fets. Quantitats a les quals es podrien sumar també unes altres en concepte d'indemnitzacions per danys morals si es pateixen situacions com les ocorregudes en el concert de Morad en Torre de la Mar (26 de juliol). Es va suspendre després de les crides de nombrosos usuaris al 112 per les aglomeracions que estaven patint davant l'excés d'aforament, a més dels actes vandàlics que es van viure en el recinte, tot la qual cosa va derivar en atacs d'ansietat pels quals almenys sis persones van haver de ser ateses pels serveis sanitaris.

Pujar