elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Europa accepta el tractament en fred per a la importació de taronges

Europa accepta el tractament en fred per a la importació de taronges
  • Els agricultors valencians l'exigien per a frenar l'entrada de plagues

La Comissió Europea ha aprovat aquest dimecres que s'aplique el tractament en fred a la taronja que import Europa des de tercers països, com és el cas de Sud-àfrica, Zimbaue o Egipte. Una reclamació dels agricultors valencians, que exigien aquest tractament des de feia anys per a frenar l'entrada de plagues als camps valencians, com és el cas del Cotonet.

Així ho ha anunciat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que ha agraït a l'executiu europeu la seua sensibilitat per a prendre aquesta decisió. Finalment, després d'un llarg debat en el si europeu, s'ha adoptat la postura que defensava lla agricultura valenciana, en contra del criteri de països com Alemanya i Holanda, que volien facilitar les importacions de cítrics africans.

Amb el tractament en fred es vol evitar, entre altres qüestions, el risc que la plaga de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) entrara en els tarongers europeus, amb l'afectació que tindria aquest perill per al sector.

La Generalitat ho demanarà també per a mandarines i aranges

La Conselleria d'Agricultura, Mireia Mollà, ha aplaudit l'acord de la Comissió Europea aconseguit en el Comitè Permanent Fitosanitari sobre Animals i Plantes (ScoPaff), cinc dies després que s'ajornara el debat.

Mollà ha assenyalat que el canvi de criteri respon a la "pressió coordinada entre el Ministeri d'Agricultura, la Generalitat i el conjunt del sector en defensa de la citricultura i la sanitat vegetal europea". "S'ha aconseguit que la UE d'un pas transcendental per al sector citrícola i la seguretat alimentària i la sanitat vegetal del continent", ha dit Mollà.

En aquest sentit, ha indicat que el tractament en fred no sols salva a la citricultura europea de la falsa arna, sinó també a altres productes sensibles, com el caqui, l'albercoc, la tomaca, el pimentó, l'albergínia, el raïm, el plàtan, la dacsa, el roure, la bresquilla i el garrofó.

Així mateix, ha reivindicat la posada en marxa del tractament en fred de les taronges importades per a la campanya comercial d'aquest mateix any, a més d'avançar que continuarà amb les reclamacions perquè el 'cold treatment' s'estenga també a mandarines i aranges.

La Unió: "Per fi la Comissió Europea fa cas a l'alt risc de que la plaga s'instal·le a Europa"

La Unió de Llauradors, per la seua banda, ha explicat que "la Comissió Europea fa cas per fi a la seua pròpia Autoritat de Seguretat Alimentària (EFSA), qui el passat estiu ja va alertar mitjançant un dictamen de l'alt risc que la plaga poguera instal·lar-se en el territori de la UE i va recomanar establir aquest tractament".

L'aprovació serà publicada pròximament en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) a fi de que entre en vigor aquest pròxim mes de juny mitjançant un període transitori per a aquesta imminent campanya de l'hemisferi sud i una doble alternativa de tractament de fred a partir de la següent.

“No és el tractament de fred més estandarditzat internacionalment, però és sense dubte un primer pas important. Ara cal treballar també per a aconseguir, a part de la taronja, el tractament de fred a les mandarines i aranges davant l'amenaça de la Thaumatotibia”, assegura Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, qui indica que “és evident que les intercepcions amb plagues són majors en taronges que en mandarines, però en aquestes també es detecten i cal unificar els protocols a nivell mundial perquè les plagues poden entrar a través de volums baixos d'importacions, per la qual cosa cal evitar un risc innecessari de transmissió de plagues entre països”, ha conclòs.

Intercitrus: “L'aprovació del cold treatment és un pas històric”

La interprofessional ha expressat la seua “enorme satisfacció” per com s'ha reconduït l'assumpte, ha felicitat el ministre per el “excel·lent treball tècnic” desenvolupat i per les “intenses gestions polítiques desplegades aquests últims dies” per a fer valdre els arguments científics.

I és que, han recordat que, després de retirar-se el tema de l'ordre del dia de la reunió del passat 20 de maig el debat sobre aquesta qüestió, les gestions del ministre Planas, primer el dilluns davant la comissària de Sanitat i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides i, ahir plantejant el tema en el ple del Consell de Ministres d'Agricultura de la UE, han sigut claus per a reconduir la situació.

Pujar