elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudi de Fisabio pretén reduir al 80% el nivell de pesticides en atmosfera mitjançant el reg localitzat

Un estudi de Fisabio pretén reduir al 80% el nivell de pesticides en atmosfera mitjançant el reg localitzat
  • El projecte està finançat per la UE amb 1.334.000 euros

  • Participen en l'estudi la fundació depenent de Sanitat, la Comunitat de Regants Canal Xúquer Túria Sector II l'Alcúdia i les empreses JAP Energéticas Medioambientales SL i Qualitas, Obras, Servicios e Ingeniería SL

  • L'estudi, que ja ha iniciat la seua marxa, compararà el nou tractament agrícola, basat en la irrigació localitzada, amb l'aplicació convencional

El consorci d'investigadors de la Comunitat integrat per l'Àrea de Seguretat Alimentària de la Fundació per al Foment de l'investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Comunitat de Regants Canal Xúquer Túria Sector II l'Alcúdia i les empreses JAP Energéticas Mediambientales SL (coordinadora del grup) i Qualitas, Obras, Servicios e Ingenieria S.L., ha presentat el projecte de investigació que pretén reduir l'ús de plaguicides en l'agricultura.

El projecte, que compta amb finançament de la Unió Europea per valor d'1.334.000 euros, estudia minimitzar l'impacte de l'ús de plaguicides en l'atmosfera fins a en un 80% a través de la posada en pràctica d'una nova metodologia d'aplicació menys contaminant, més respectuosa amb el medi ambient i, al mateix temps, més eficaç.

Tal com han presentat les entitats participants en la seu de la Fundació Fisabio, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ja s'ha realitzat la selecció dels plaguicides i les parcel·les on es realitzarà l'estudi, així com el disseny de la xarxa de reg i les tècniques de monitoratge.

'El sistema es basa en la irrigació localitzada, és a dir, en l'aplicació del plaguicida directament en l'arrel de les plantes, reduint d'aquesta manera el contingut de plaguicides en l'aire al evitar els efectes de deriva, volatilització i arrossegament pel vent ', destaca Clara Coscollá, investigadora de la Fundació Fisabio.

La Fundació Fisabio serà l'encarregada de realitzar el seguiment i l'avaluació de l'impacte de la nova metodologia pel que fa al seu efecte en la salut pública i el medi ambient.

Durant l'aplicació convencional, els pesticides emprats en el camp poden desplaçar-se cap a diferents compartiments com l'aire, l'aigua i el sòl, arribant a zones molt allunyades de l'àrea d'aplicació.

Investigadors de la Fundació Fisabio muestrearán l'aire durant l'aplicació de plaguicides mitjançant captadors. El període de mostreig es realitzarà a la primavera (durant els mesos de març a juny) i tardor (de setembre a novembre) de 2017 i 2018, tant en les parcel·les de tractament alternatiu (goteig) com en les parcel·les que reben tractament convencional (polvoritzación).

En total, s'analitzaran 79 plaguicides d'ús convencional en agricultura a la Comunitat Valenciana per als cultius de cítrics, caquis i fruiters d'os. Per a comparar l'efecte d'aquests plaguicides en la salut pública, s'han seleccionat quatre grups de població als qui es prendran mostres d'orina.

Un dels grups de població estarà format per agricultors que realitzen tractaments de plaguicides de manera convencional; i un altre, per tècnics de manteniment o operadors de reg localitzat. Les mostres es prendran abans i després de cada aplicació de plaguicides.

La nova tècnica permetria una disminució significativa de l'exposició dels aplicadors de plaguicides en eliminar la polvorització i, per tant, l'exposició directa a certs plaguicides.

Així mateix, el projecte contempla la presa de mostres d'orina a xiquets d'edats compreses entre els 6 i els 12 anys de col·legis públics urbans, d'una banda, i de col·legis públics rurals, per una altra. Açò permetrà comparar l'exposició als plaguicides entre zones rurals i urbanes. La presa de mostres es realitzarà durant el període d'aplicació que coincideix amb el període escolar, previst per al mes de maig de 2017.

La Unió Europea ha recolzat aquesta iniciativa a través de la concessió d'un projecte LIFE, que tindrà una durada de tres anys, i ha valorat el fet que aquesta metodologia desenvolupada a la Comunitat, puga ser aplicable a la resta de països del continent, contribuint al desenvolupament sostenible i a l'assoliment dels objectius i metes de l'Estratègia Europa 2020, i de les estratègies i plans pertinents de la Unió en matèria de medi ambient i clima.

A l'acte de presentació del projecte han assistit Ana María García, directora general de Salut Pública; María Teresa Cháfer, directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària comuna; Roger Llanes, director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca; Vicent Yusà, sobdirector general de Seguretat Alimentària i Laboratoris de Salut Pública; José Antonio Manrique, director gerent de la Fundació Fisabio i María Dolores Corvinos (JAP Energéticas).

'Environmentally efficient use of pesticides by localized irrigation systems ' (LIFE_IRRILIFE, referència: LIFE14 ENV/ÉS/000119) és el títol d'aquest projecte aprovat pel Programa LIFE, l'únic instrument financer de la Unió Europea dedicat de forma exclusiva al medi ambient.

Pujar