17 de gener de 2021 17/1/21

Pot enfrontar-se València a les mateixes restriccions que Catalunya o Madrid?

El cèntric carrer Colón, buit durant l'estat d'alarma a març
El cèntric carrer Colón, buit durant l'estat d'alarma a març

   No es descarten prendre mesures: “Sempre cal tindre les defenses preparades. L'huracà no s'ha anat” Toc de queda a París, estat d'alarma a Madrid, tancament de bars, restaurants i limitació de reunions socials a Catalunya i un llarg etcètera de mesures que s'estan prenent en ciutats i autonomies amb una elevada incidència de coronavirus. En quina situació es troba actualment la Comunitat Valenciana? Podria passar a València el mateix que ha succeït en altres capitals espanyoles?

  Des de l'Ajuntament de València expliquen que, malgrat que aquest tipus d'accions no són de la seua competència, si que s'estan estudiant altres mesures que podrien implementar-se al llarg de les pròximes setmanes.

  “Si no fem bé les coses, podem acabar com Madrid o París” ha advertit aquest dijous el Regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, durant una roda de premsa en la qual ha repassat les accions dutes a terme per la Policia Local durant els mesos d'estiu.

  En aquesta línia, el regidor ha detallat que malgrat no tindre un pla tancat en aquests moments el consistori està estudiant “quines mesures podem prendre ara i en futur”, les quals anirien de la mà del nou règim sancionador sobre el qual també s'està treballant i que veurà la llum en les pròximes setmanes. “Sempre cal tindre les defenses preparades. L'huracà no s'ha anat” ha recordat Cano, insistint que la col·laboració ciutadana és una peça clau en la lluita contra el virus. “No cal inventar més normes, cal complir-les” ha asseverat.

  I és que, segons les dades facilitades per l'Ajuntament de València, el COVID-19 s'ha multiplicat per set durant els últims mesos. S'ha passat de registrar 14,68 casos per cada 100.000 habitants a superar els 102 casos en la mateixa mètrica. A més, la incidència acumulada també ha crescut passant del 6,46 al 154,56 el mes de setembre.

  Durant aquest mateix període, la ciutat ha acumulat 48 defuncions i ha passat de registrar 12 brots el mes de juliol a 181 el mes de setembre, sent el 80% d'aquests d'origen social. Números que estan fent que l'Ajuntament es plantege posar en marxa noves mesures de contenció.

  En qualsevol cas, des de la Conselleria de Sanitat explicaven aquest dimarts que la Comunitat Valenciana compta amb la incidència acumulada més baixa del territori espanyol dels últims 7 dies amb 39,47 casos per cada 100.000 habitants, mentre la mitjana d'Espanya se situa en 128,96 casos.

  Pel que respecta a la incidència acumulada dels últims 14 dies, la Comunitat Valenciana registra 95,09 casos per cada 100.000 habitants, la qual cosa la situa en el segon lloc per darrere de Canàries amb 87,26 casos.

  La mitjana d'Espanya dels últims 14 dies és de 263,35 casos, segons detalla la Conselleria. Així, en aquests moments la Comunitat Valenciana està molt per davall dels 500 casos per cada 100.000 habitants que té Madrid o els 263 casos per cada 100.000 habitants de Catalunya. A Andalusia és de 198 i Castella i Lleó de 409.

  Pujar