18 de setembre de 2020 18/9/20

Puig aposta per les universitats públiques per a "progressar” en coneixement i innovació

Puig aposta per les universitats públiques per a "progressar” en coneixement i innovació - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Puig aposta per les universitats públiques per a "progressar” en coneixement i innovació - (foto 2)

  El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la necessitat de reconéixer el sistema universitari públic valencià com un “bé estratègic de la Comunitat Valenciana” amb la finalitat de “progressar” en coneixement i innovació.

  Així ho ha manifestat el president en l'acte de presa de possessió del nou rector de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Juan José Ruiz, al qual han assistit també la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz.

  Puig ha felicitat el nou equip directiu, a qui ha reconegut la seua combinació de “experiència i noves energies”, i ha assegurat que la institució compta amb el suport del Consell “en totes les iniciatives per a millorar la qualitat i el valor de la universitat” “La universitat no és una institució més”, ha considerat el cap del Consell, que ha afirmat que compta amb “una posició preeminent i central”, una responsabilitat amb la qual s'ha de “ser conseqüent”.

  Per això, ha subratllat que “la investigació, la innovació i el coneixement, han de ser l'eix central i essencial de l'acció del govern en el futur” perquè, ha afegit, és en aquests camps en els quals la Comunitat Valenciana es juga “el futur”. “O avancem en coneixement i innovació o serem la perifèria de la perifèria, un lloc amb més passat que futur”, ha advertit, i ha apostat per “progressar” a través del reconeixement de les universitats públiques com “un bé estratègic”.

  En aquesta línia, ha avançat que, durant aquesta legislatura, el Consell “treballarà per a incrementar estructuralment les inversions en coneixement i innovació”, una mesura que, ha afirmat, respon a “l'obligació de millorar la realitat que ens envolta”. “La política faria bé si assumira principis de l'ètica científica, com el rigor analític, el diàleg permanent amb la societat, la humilitat, pragmatisme i la capacitat per a abandonar apriorismes”, ha afirmat. Una institució “sòlida i plenament consolidada”

  El cap del Consell ha reconegut que, “malgrat la seua joventut”, la Universitat Miguel Hernández és “una realitat sòlida i plenament consolidada”, construïda gràcies a l'esforç diari “de milers de persones”. “Aquesta universitat, tant en el context valencià com en l'espanyol té uns indicadors molt positius i ha sigut capaç d'arrelar-se profundament en la política d'Alacant i, molt específicament, a Elx”, ha afirmat el president. Així, ha agraït la labor de l'alumnat, professorat, grups d'investigació i personal administratiu i de serveis que, ha destacat, fa possible “una universitat de qualitat, que dóna prestigi a Elx i a la Comunitat Valenciana”.

  “La Universitat Miguel Hernández, com la resta de les institucions que componen el nostre sistema universitari públic, va viure fa uns anys moments molt difícils”, ha lamentat Puig, que s'ha referit a “la crisi econòmica i les polítiques de retallades pressupostàries, injustificades en camps estratègics com l'educació o la investigació especialitzada”, que “van afeblir les estructures universitàries”.

  Per això, ha subratllat que un dels objectius del Consell en l'última legislatura ha sigut “revertir els efectes més perniciosos d'aquelles mesures”, alguna cosa en el que s'ha treballat “malgrat totes les dificultats”. Nou marc de finançament per a les universitats El president també ha anunciat que la Generalitat treballa en un nou marc de finançament entre la Generalitat i les universitats amb la finalitat que aquest assumpte s'establisca “més enllà de les conjuntures”.

  “Estem pendents del que serà la definició final del finançament de les comunitats autònomes”, ha indicat Puig, que ha assegurat que en els pròxims mesos es continuarà treballant perquè “es faça un pas cap avant definitiu” i que “les universitats tinguen garantides un finançament que els permeta tindre uns plans estratègics assentats en l'estabilitat”.

  El president ha agraït a la Universitat Miguel Hernández que “sempre haja estat al costat de la Generalitat en la defensa del finançament just”, així com que haja sigut capaç de “bastir ponts de diàleg” per a buscar noves fórmules de finançament.

   

  Pujar