elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La llengua i cultura valencianes es troben a la IX edició dels Premis El Tempir

La llengua i cultura valencianes es troben a la IX edició dels Premis El Tempir
  • Dissabte se celebra la cerimònia de lliurament dels guardons amb què l’entitat cívica reconeix la trajectòria cívica de persones, entitats o empreses

Els Premis El Tempir tornen a l’escena pública en el seu sopar habitual després del canvi de format obligat per la pandèmia en la celebració de l’any 2020. Dissabte 13 de novembre se celebra la cerimònia de lliurament d’uns guardons que compleixen nou anys reconeixent la trajectòria cívica de persones, entitats o empreses que destaquen pel treball a favor de la llengua i la cultura en un sopar obert al públic que se celebrarà al restaurant el Nugolat del camp d’Elx.

En aquesta novena edició, l’Associació Cívica per la Llengua “El Tempir” premia en la categoria Elx el poeta i arquitecte Gaspar Jaén i Urban; en la categoria Sud, l’escriptor alacantí Emili Rodríguez Bernabeu, i l’Editorial Afers en la de País, els quals rebran el guardó -una escultura del prestigiós artista Antoni Pons- en el transcurs d’un sopar que comptarà amb la música del grup Vienna, dins la gira del seu darrer treball Tot allò que una vesprada morí amb les bicicletes i que conduirà la periodista Gala Navarro. Per assistir-hi cal emplenar aquest formulari.

Premiats

El premi d’El Tempir 2021 en la categoria Elx ha sigut per a Gaspar Jaén i Urban, de qui destaquen la seua dilatada i consolidada obra poètica reconeguda amb nombrosos premis, el seu amor i dedicació a la Festa d’Elx, demostrats tant participant-hi activament durant molts anys com divulgant-la i literaturitzant-la, i la seua tasca tenaç en la recuperació de la memòria arquitectònica i urbanística d’Elx. El premi destaca que Gaspar Jaén demostra ser un model de fidelitat a Elx, la seua llengua, la seua cultura i les seues arrels identitàries.

En la categoria Sud, el premi s’atorga a Emili Rodríguez-Bernabeu en el seu triple vessant com a poeta, crític literari i assagista. El guardó reconeix la seua creació poètica delicada i fina al llarg de més de cinquanta anys amb la qual s’ha erigit en una de les veus poètiques més destacades del sud i del conjunt del País Valencià, la seua gran capacitat interpretativa, acompanyada d’una gran perspicàcia i agudesa i la preocupació per la vertebració nacional del País Valencià i del migjorn, sobretot pensada d’Alacant estant i d’un sud perifèric que ha fet que creara obres necessàries per a la reflexió, que cal tenir en compte, com Alacant contra València.

I en la categoria de País, el premi el rep l’Editorial Afers per haver-se erigit en una editorial de referència per al conjunt de la historiografia dels Països Valencians, per ser un projecte exclusivament en valencià, per la seua contribució amb exigència i honestedat a les ciències socials en català i per apostar per una línia editorial divulgadora i entenedora de la història sense perdre rigor i fomentar així el pensament crític de la societat.

Premis El Tempir

Per nové any consecutiu, El Tempir concedeix els premis en tres àmbits o categories territorials ben diferenciats: Elx, el migjorn valencià i el País Valencià. Una convocatòria que, d’una banda, vol reconéixer les persones, les entitats i les empreses (públiques o privades) que reïxen en la dignificació i la promoció social del valencià i, d’una altra, s’ha convertit en un referent del sud valencià a l’hora de destacar trajectòries exemplars que poden servir de model per a tots els qui treballem a favor de l’avanç de l’ús social de la llengua i del progrés social, econòmic i mediambiental del país.

Cadascun dels guardonats rebrà com a reconeixement una escultura dissenyada i realitzada pel prestigiós artista elxà Antoni Pons. Els guardons simulen els recorreguts sinuosos dels rius Vinalopó i Segura per l’extrem meridional del País Valencià, però també dona forma a un dels gallons que configuren l’aparell de la “Mangrana” dins la representació del Misteri d’Elx, Patrimoni de la Humanitat i símbol de la valencianitat lingüística i cultural del sud.

El Tempir

L’Associació Cívica per la Llengua “El Tempir” té el seu àmbit d’actuació principalment a Elx, a l’extrem sud del domini lingüístic de la llengua catalana. L’Associació va nàixer al voltant de 1994 amb l’objectiu de contribuir a la represa lingüística del valencià després d’unes condicions polítiques adverses per a la llengua durant la dictadura (1939-1975)  i un creixement demogràfic impressionant (la ciutat tenia 50.000 habitants el 1950), a causa de la industrialització i d’una allau immigratòria procedent de territoris de parla castellana de l’Estat, que van capgirar l’estatus tradicional del català com a llengua vehicular des de l’edat mitjana.

Entre les diferents iniciatives d’El Tempir, destaquen els cursos de llengua i identitat al sud, el campionat escolar valencià de Scrabble, la Valencianada del Sud, els Premis El Tempir, l’organització de cicles de cinema en valencià, o el Premi de Narrativa “Antoni Bru”, a més d'iniciatives com Teixim llaços des del sud del sud per a atendre la singularitat del Baix Segura, un projecte que du a terme de manera conjunta amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i que ben prompte serà presentat a Oriola, o el documentari Ser a la frontera sud, que presenta un mosaic d’entrevistes a persones de diversos pobles del migjorn valencià amb l’objectiu de radiografiar les diferents maneres de veure i sentir el fet de “ser valencià” al sud.

Una activitat continuada en defensa i promoció de la llengua, cultura i identitat valencianes al sud que li ha valgut a l’entitat diferents reconeixements al llarg dels seus 27 anys d'història, com és el cas de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2019, el Premi Vicent Ventura 2021, el Premi Fundació Bromera al Foment de la Lectura 2021, o el Memorial Francesc Macià de la Fundació Irla, entre d’altres.

Pujar