elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Colp a l'explotació sexual: Desarticulada a Elx una xarxa de prostitució i drogues, amb 10 dones alliberades i 8 detinguts

Colp a l'explotació sexual: Desarticulada a Elx una xarxa de prostitució i drogues, amb 10 dones alliberades i 8 detinguts
  • Les dones víctimes exercien la prostitució en condicions deplorables d'absoluta explotació havent d'estar disponibles en tot moment per als clients

La Policia Nacional desarticula una organització criminal especialitzada en delictes de prostitució, tràfic d'éssers humans i tràfic de drogues. L'operatiu policial ha permés la pràctica de cinc entrades i registres, tres d'elles en prostíbuls, amb el resultat de huit persones detingudes i l'alliberament de deu víctimes. A més han sigut intervinguts 54.000 euros, diversa quantitat de substàncies estupefaents i abundant documentació relacionada amb els delictes investigats.

En el marc del “Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d'Éssers humans amb finalitats per a l'Explotació Sexual”, els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal, assentada en la localitat d'Elx, que estaria especialitzada en delictes relatius a la prostitució de ciutadanes sud-americanes, així com delictes de tràfic de drogues a la menuda.

La principal investigada, responsable de l'organització criminal, organitzava i dirigia de manera estable i de forma jerarquitzada el repartiment de tasques entre la resta d'integrants.

Actuaven a mode de «call center» exercint un control absolut sobre els prostíbuls on les dones eren explotades sexualment
Fruit de les gestions practicades al llarg de tota la investigació, els agents van poder localitzar un total de tres prostíbuls a la ciutat d'Elx que eren controlats per este grup criminal, actuant a mode de «call center» fent de mediadors per a contractar els servicis sexuals de les dones que eren explotades per l'organització.

Una vegada estudiada l'estructura de l'organització criminal es va poder determinar que els seus integrants estarien actuant des de fa, almenys, quatre anys, si bé la principal investigada i líder de la mateixa posseïa una trajectòria delictiva de més de 20 anys, comptant amb nombrosos antecedents per delictes relatius a la prostitució, convertint l'explotació de dones sud-americanes en el seu mode de vida. Esta trajectòria professional li havia oferit tal grau de professionalitat i especialització en la matèria que, fins i tot, havia creat un entramat empresarial amb la finalitat de donar aparença legal a les seues il·lícites activitats i, per tant atorgar-los de major opacitat per a dificultar una possible investigació policial.

Les dones eren explotades sexualment en un règim de semi-esclavitud

La referida organització comptava amb una gran infraestructura que li permetia controlar fins a quatre pisos/xalets prostíbuls, estant localitzats la majoria d'ells en la localitat d'Elx.

Una bona mostra del gran volum de negoci que manejaven, és que un només d'estos pisos-prostíbuls generava més de 150.000 euros al mes, la qual cosa els permetia portar un alt nivell de vida tant pels habitatges de luxe en les quals residien com en els vehicles d'alta gamma que conduïen.

Per la seua part les víctimes exercien la prostitució en condicions deplorables d'absoluta explotació, en un règim de semi-esclavitud, ja que havien d'estar disponibles en tot moment per als clients en torns de 24 hores durant els 7 dies de la setmana i a més ni tan sols disposaven de llibertat per a eixir a la via pública.

A més, l'organització comptava amb unes fèrries mesures de seguretat i control sobre les dones, havent de conviure totes elles amuntegades en condicions d'insalubritat, no disposant de llocs on havien de romandre la resta del temps mentres no prestaven servicis sexuals, ni tan sols finestres, arribant fins i tot a exercir castics sobre les dones que consistien a deixar-les diversos dies sense tot just menjar, únicament alimentant-se d'aigua i alguns trossos de pa.

Huit detinguts i deu dones alliberades

En la fase d'explotació de la investigació, es va aconseguir la detenció dels membres de l'organització alhora que es van practicar diversos registres simultanis en els diferents locals/prostíbuls que regentaven.

En total es van realitzar cinc entrades i registres en la localitat d'Elx, tres de les quals eren pisos/prostíbuls situats dos d'ells en el barri de Carrús i el tercer en el barri d'Altábix, duent-se a terme la localització i alliberament de deu dones explotades sexualment i la detenció de huit persones per delictes relatius a la prostitució, tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i tràfic d'éssers humans.

A més, en els registres practicats es va intervindre abundant documentació relacionada amb els delictes investigats com a llibretes de comptabilitat dels servicis realitzats per les víctimes o agendes telefòniques, diferents quantitats de substàncies estupefaents, 54.000 euros en efectiu, així com divers material informàtic, terminals mòbils i dos vehicles d'alta gamma. A més s'han bloquejat actius immobiliaris per valor de més d'un milió d'euros, propietat de la líder de l'organització.

Els detinguts, als quals se'ls imputa delictes com Trata D'Éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, relatius a la prostitució, contra la salut pública (tràfic de drogues) i pertinença a organització Criminal, cinc dones i tres homes, de nacionalitat francesa, veneçolana, colombiana i equatoriana, d'entre 21 i 65 anys d'edat, van ser posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció de la localitat d'Elx, decretant-se l'ingrés a la presó de quatre dels detinguts, entre ells la principal responsable de l'organització criminal.

#ConLaTrataNoHayTrato

La Policia Nacional compta amb ferramentes de col·laboració ciutadana per a lluitar contra el tràfic i, d'esta manera, possibilitar la participació per a superar les barreres d'este acte execrable que imposa un jou a les seues víctimes a través de la violència. S'impulsa a utilitzar este recurs com a ajuda per al seu alliberament: Tots contra el Tràfic.

A través de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu electrònic trata@policia.es, la Policia Nacional facilita la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'esta mena de delictes sense quedar reflectida la trucada en la factura telefònica.

MÉS FOTOS
Colp a l'explotació sexual: Desarticulada a Elx una xarxa de prostitució i drogues, amb 10 dones alliberades i 8 detinguts - (foto 2)
Colp a l'explotació sexual: Desarticulada a Elx una xarxa de prostitució i drogues, amb 10 dones alliberades i 8 detinguts - (foto 3)
Colp a l'explotació sexual: Desarticulada a Elx una xarxa de prostitució i drogues, amb 10 dones alliberades i 8 detinguts - (foto 4)
Colp a l'explotació sexual: Desarticulada a Elx una xarxa de prostitució i drogues, amb 10 dones alliberades i 8 detinguts - (foto 5)
Pujar