Castellano

Detingut al Campello un pròfug holandès mentre transportava mil quilos de cocaïna oculta en plàtans

Detingut al Campello un pròfug holandès mentre transportava mil quilos de cocaïna oculta en plàtans
  • El detingut s'havia establit a Alacant per a intentar evadir-se de la justícia holandesa que li reclamava per a complir una pena de 1.567 dies de presó, com a membre d'un grup criminal dedicat a la importació de cocaïna a gran escala

Agents de la Policia Nacional pertanyents al Grup I de Crim Organitzat, incardinat en l'O.D.I.C.O. de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Comissaria Provincial d'Alacant, han detingut a dos fugitius cercats per la justícia dels seus països d'origen com a autors de delictes de tràfic de drogues, en dues operacions diferents dutes a terme a la província d'Alacant, en virtut de dues Ordres Europees de Detenció i Lliurament (OEDE).

Cercat per transportar 1.000 quilos de cocaïna oculta en plàtans

En la localitat del Campello (Alacant) va ser detingut a mitjan mes de juny un súbdit holandès de 56 anys d'edat, que s'havia establit allí amb la finalitat d'intentar evadir-se de la justícia holandesa que li reclamava per a complir una pena de 1.567 dies de presó, com a membre d'un grup criminal dedicat a la importació de cocaïna a gran escala amb destinació als Països Baixos, havent realitzat aquesta funció criminal l'any 2013.

Segons l'Ordre Europea de Cerca i Detenció per a Extradició, emesa pel país Belga, el fugitiu, era cercat per pertànyer a una banda que importava palets de plàtans al país contenint en la seua interior cocaïna, sent el detingut l'encarregat de fabricar el lloc d'ocultació de la substància, així com de transportar-la posteriorment.

Després de rebre la informació, els Agents, van centrar el parador de l'investigat en la localitat del Campello (Alacant), iniciant així un dispositiu de vigilància en la localitat que va culminar amb la seua detenció.

Una fugitiva que transportava persones amb cocaïna en el seu cos en diferents països

En el marc d'una altra operació duta a terme pel mateix grup investigador al llarg del mes de juny, va ser detinguda una dona d'origen francès de 39 anys d'edat, com a autora de delictes de tràfic de drogues comesos a París, Ile-de-France, Guyana, Surinam i Països Baixos, com a membre d'una conspiració criminal dedicada al tràfic de cocaïna entre els països esmentats.

Segons l'Ordre de Cerca i Detenció per a Extradició emesa pel país Francés, entre els anys 2017 i 2018, la detinguda, es va dedicar al tràfic internacional d'estupefaents, en transportar en el seu vehicle, persones que portaven cocaïna en paquets corporals. A aquestes persones, vulgarment se les denomina "mules" quan realitzen aquesta acció criminal.

Les "mules" com a escaló més baix d'una trama criminal

Aquest terme, s'associa en els entramats criminals a l'escaló més baix d'una trama, on la persona que adquireix aquest rol "carrega" amb la mercaderia il·lícita o el benefici d'aquesta, a vegades fins i tot en el seu propi cos com és el cas del tràfic de drogues, ocultant en les cavitats del seu cos la substancia estupefaent per a transportar-la d'un lloc a un altre. No obstant això, aquest escaló delincuencial, també s'observa en delictes d'estafes on-line, on en aquest cas la "mula", rep els diners estafats en un compte corrent al seu nom per a després transferir-lo, bé a una altra "mula", bé a la destinació final cap de la trama, convertint-se així en l'escaló més exposat a l'acció de la justícia.

Després de la detenció, tots dos detinguts, van ser posats a la disposició de l'Audiència Nacional encarregada de donar tràmit a les OEDE al nostre país, per mitjà del Jutjat d'Instrucció d'Alacant en funcions de Guàrdia, per a procedir a l'execució de l'extradició de tots dos.

Pujar