elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els economistes valencians conserven una visió pessimista del panorama econòmic de la Comunitat Valenciana

Els economistes valencians conserven una visió pessimista del panorama econòmic de la Comunitat Valenciana
  • L'enquesta del Consell Valencià d'Economistes reflecteix que hi ha hagut una millora en la situació financera però no prou

MÉS FOTOS
Els economistes valencians conserven una visió pessimista del panorama econòmic de la Comunitat Valenciana - (foto 2)

El Consell General de Col·legis Economistes de la Comunitat Valenciana ha presentat els resultats de l'enquesta “Els Economistes Opinen. Juny 2021”. Aquesta nova edició ha sigut presentada pel degà del Col·legi d'Economistes d'Alacant i president del Consell Valencià d'Economistes; Francisco Menargues; el degà del Col·legi d'Economistes de València i vicepresident del Consell, Juan José Enríquez, i el degà del Col·legi d'Economistes de Castelló i tresorer del Consell, Jaime Querol.

En aquesta enquesta, els economistes valencians presenten una visió similar a la de l'exercici 2020, sent aquesta generalment pessimista. L'any passat l'economia valenciana i la nacional estaven en un suspens amb una mitjana de 3,76 i el 3,51, respectivament. En aquest 2021 ambdues han estat més prop de l'aprovat registrant una mitjana de respostes entre el 4,50 i el 4,38. Les previsions per a dins de mig any ja superen l'aprovat, deixant més altes les expectatives actuals, registrant un 5,39 per a la nostra Comunitat i un 5,17 per al país.

En referència a la qüestió sobre la situació econòmica actual dels enquestats, el 56,97% afirma estar en la mateixa situació que l'exercici 2020. Només el 20,84% està en una millor situació, encara que malgrat aquesta xifra, hi ha un notable descens en aquells participants que pensen que estan en una pitjor situació (d'un 40,92% ha passat a un 21,68%).

Un altre any més, el 63.36% dels economistes repeteixen la seua afirmació que la desocupació es posiciona com el major problema de l'economia de la Comunitat. Un 53,61% pensa que el segon problema més comú és l'evolució de la inadequada dimensió i estructura de les empreses valencianes, encara que cal destacar que ha patit un descens considerable respecte a l'informe de l'any anterior en el qual se situava en un 62,60%.

Indústria i construcció, els sectors menys castigats

Entre els principals sectors valencians, els que han obtingut una visió positiva han sigut la indústria i la construcció, encara que els resultats apunten a una ràpida recuperació. Dins de la visió pessimista que s'exposa en aquest estudi es conclou que el turisme és el sector pitjor valorat al costat del comerç en tota la Comunitat.

“Hi ha un salt molt important en la visió del turisme i en la cultura, però, a més, si comparem les valoracions de tots els sectors de fa 6 mesos, observem que també hi ha hagut una millora.”, va destacar Juan José Enríquez.

La pujada d'impostos no s'aprova com a mesura per a l'equilibri dels comptes

La crisi econòmica ha generat un important dèficit dels comptes públics i per a això es van plantejar diferents mesures, unes de les millors valorades són els ajustos generalitzats de despeses públiques amb 3,39 punts, sobre 5, així com l'ajust sever en el nombre de representants públics i d'assessors en tots els nivells de l'Administració (3,95), la unificació de procediments de CCAA en competències transferides i de l'ajust de plantilla dels funcionaris a mitjà termini amb mobilitat funcional, totes dues mesures amb 3,48 punts, sobre 5. Per contra, la pujada generalitzada d'impostos genera un rotund rebuig, amb 1,07 punts, sobre 5.

En paraules de Francisco Menargues quant als impostos d'Espanya: “L'afirmació que Espanya té una pressió fiscal menor que altres països europeus, és una afirmació que cal posar en quarantena. És cert que en termes absoluts això pot semblar així, si comptem solament com és el volum dels impostos que es recapten en funció del PIB total, però cal tenir en compte com és el salari mitjà dels espanyols. Si això es té en compte, la pressió fiscal relativa d'Espanya és una de les més altes dels països d'Europa. Cal tenir en compte no sols quin és el muntant total del PIB sinó també el nombre de persones que treballen per a aconseguir aquesta xifra i el seu salari mitjà.”

A més, Juan José Enríquez va exposar: “Es parla de Madrid com d'un paradís fiscal, i efectivament la seua tributació és inferior a la valenciana. En el cas de l'IRPF, amb trams més baixos a Madrid, resulta que la seua tributació mitjana és un 50% superior a la valenciana. Si comparem la seua renda, és un 30% superior. Ens trobem que Madrid té molta major pressió fiscal, però cal tenir en compte que la renda per càpita és molt superior a la valenciana amb tipus més baixos, que permeten recaptar molt més.”

La implantació de peatges com a nova font d'ingressos

Finalment, en referència a les mesures econòmiques adoptades pel Govern, s'ha preguntat per la possibilitat de la implantació de peatges en la nostra xarxa de carreteres per a internalitzar els costos del transport per carretera i com una nova font d'ingressos per a l'Estat. La valoració d'aquesta possibilitat és notablement negativa, quasi un 50% dels enquestats indiquen estar totalment en desacord. Un 33,28% indiquen que aquesta mesura suposa una doble imposició inadmissible, pel pagament d'impostos de l'automòbil i del carburant. Finalment, un 27,56% opinen que el pagament d'ús de peatges hauria de finançar-se amb càrrec a pressupostos públics.

L'alternativa més votada és la de no implantar cap nou peatge, per un 65,35% dels enquestats.

Pujar