elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Drons i Intel·ligència Artificial per abordar l’impacte de fenòmens extrems de vent al litoral valencià

Drons i Intel·ligència Artificial per abordar l’impacte de fenòmens extrems de vent al litoral valencià

    Un equip del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE, UV/CSIC/GVA) i de l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València està engegant un nou servei de monitorització i estimació del vent al litoral valencià, mitjançant una tecnologia innovadora basada en vehicles aeris no tripulats i aplicació de la intel·ligència artificial. WIND-COAST, com s’anomena el projecte, s’emmarca en la iniciativa ThinkinAzul del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Ciència i Innovació.

    WIND-COAST és un projecte mixt del CSIC i la Universitat de València orientat al desenvolupament d’un nou servei de monitorització i estimació del vent al litoral valencià, que combinarà dades massives de vent amb la implementació d’una innovadora tecnologia basada en Intel·ligència Artificial ( IA).

    D’una banda, la iniciativa contempla el desenvolupament de l’anomenat Meteodron, un vehicle aeri no tripulat de baix cost dissenyat en col·laboració amb la Universitat d’Auckland i l’Institut Nacional de Recerca de l’Aigua i l’Atmosfera a Nova Zelanda, “capaç d’obtindre camps de vent amb més resolució espacial davant les observacions de la xarxa d’estacions meteorològiques al litoral valencià”, segons comenta l’investigador principal César Azorín (CIDE, CSIC-UV-GVA).

    D’altra banda, aquestes noves observacions de vent seran tractades amb IA. “El desenvolupament d’eines IA ens brinda l’oportunitat d’establir relacions complexes entre variables físiques, reconstruir dades incompletes i explorar mecanismes d’alerta primerenca davant de riscos i amenaces al litoral associats a fenòmens extrems de vent”, explica Verónica Nieves, investigadora distingida CIDEGENT a l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València i segona IP del projecte. Aquest enfocament integrador millorarà la monitorització i la predicció d’episodis extrems de velocitat del vent a la zona costanera, fet que suposa un impacte significatiu en els ecosistemes i l’aqüicultura.

    César Azorín Molina és Científic Titular al CIDE, des d’on dirigeix el “Climate, Atmosphere and Ocean Laboratory” (CLIMATOC-LAB). L’interès d’aquest grup se centra en la variabilitat climàtica regional i/o global i els canvis climàtics recents i futurs, amb un èmfasi especial en el vent i els extrems.

    Verónica Nieves és investigadora distingida CIDEGENT a l’IPL, des d’on dirigeix el grup “Artificial Intelligence for Oceans” (AI4OCEANS) a la Universitat de València. El seu equip té per objectiu, entre d’altres, desenvolupar la pròxima generació d’algorismes avançats per avaluar els efectes del canvi climàtic als oceans, així com el seu escalfament i influència en el desenvolupament de tempestes severes en un planeta més càlid.

    La iniciativa ThinkinAzul agrupa equips de recerca de cinc comunitats autònomes –Andalusia, Cantàbria, Comunitat Valenciana, Galícia i Regió de Múrcia–; forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Ciència i Innovació, i compta amb un pressupost de 50 milions d’euros, 10 dels quals han estat adjudicats a projectes de la Comunitat Valenciana, cofinançats per la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Ciència, Tecnologia i Innovació, i que coordinen l’Institut d’Aqüicultura de Torre de la Sal i la Universitat d’Alacant.

    ThinkinAzul –o programa de Ciències Marines– és un dels quatre primers plans complementaris del Pla de Recuperació esmentat, pensat per a l’enfortiment de les capacitats del Sistema espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació, i dissenyat pel Ministeri en línia amb els objectius europeus de cooperació i coordinació de les polítiques d’R+D+i entre administracions. Biotecnologia aplicada a la Salut, Comunicació quàntica, Energia i Hidrogen verd, agroalimentació, astrofísica i Física d’Altes Energies, Materials avançats i Biodiversitat completen el conjunt d’àrees d’actuació, integrades en el Pla Estatal de Recerca (2021-2023) i en l’estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació 2021-2027.

    Pujar