17 d’octubre de 2019 17/10/19

Discurs d'investidura de Puig: “La dinàmica de l'acord és imprescindible”

Discurs d'investidura de Puig: “La dinàmica de l'acord és imprescindible” - (foto 1)
  • El president en funcions de la Generalitat ha valorat els seus quatre anys al capdavant del Govern i ha demanat a la Cambra la seua confiança per a ser investit

Passades les 10.00 del matí, el president de la Generalitat en funcions, Ximo Puig, ha començat el seu discurs d'investidura sense haver signat encara un pacte de Govern amb Compromís i Podemos. No obstant això, en els moments previs a la compareixença s'han pogut observar gestos de cordialitat entre els tres socis, que han acordat un pacte minuts abans d'entrar a l'Hemicicle. Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau no han dubtat a abraçar-se i posar junts en un intent per fer oblidar les tibants relacions i les declaracions pujades de to que s'han transmés els uns i els altres en els últims dies. La imatge cordial de hui representa la pau segellada en haver aconseguit un acord després d'intensos dies de guerra freda entre les forces d'esquerres.

L'únic candidat a la Presidència del Consell ha iniciat el seu discurs posant en valor la lluita contra la violència de gènere, després que dilluns passat fóra assassinada la víctima número 1.000 de la violència masclista a Espanya. “És el problema més greu que tenim en la societat”, ha recalcat Puig, qui ha demanat “unitat enfront de la barbàrie”. Així, el president en funcions s'ha compromés a desenvolupar un Pacte contra la Violència de Gènere si finalment és investit.

Al mateix temps, Puig ha destacat la importància de la legislatura passada. Orgullós, ha assegurat que durant els últims quatre anys s'ha creat en la Comunitat Valenciana un “clima de confiança”. “Entre tots hem transformat la Comunitat Valenciana amb una forma de fer política sostinguda amb el respecte, la serenitat i el diàleg”, ha indicat. En aquest sentit, una vegada més el secretari socialista ha recordat la necessitat de “ampliar el canvi que es va iniciar en 2015”.

La reducció de les llistes d'espera als hospitals, les ajudes a la dependència, o el descens dels barracons, són alguns dels assoliments socials dels quals Puig s'ha mostrat satisfet durant la seua compareixença. A més, segons el dirigent, la taxa d'atur ha disminuït 10 punts des de 2015 i s'han creat quasi 300.000 llocs de treball. Per tot això, el president en funcions ha demanat la “confiança” a l'Hemicicle per a tornar a dirigir el Consell, conscient que encara queden qüestions per desenvolupar. “Aquest no és un treball per a conformistes, sempre queden coses per fer”, ha explicat.

Entre aplaudiments, ha volgut recordar que van ser precisament els valencians els que van recolzar el 28 d'abril “la voluntat del canvi” per a, en la seua opinió, transformar la Comunitat en un lloc “millor i decent”. Per a aconseguir-ho, ha assegurat, la “dinàmica de l'acord és imprescindible”. En aquest sentit, ha llançat un missatge a socis i oposició, en remarcar que abans de res, a les forces polítiques "ens han d'unir les regles del joc de la democràcia”.

EIXOS DE GOVERN        

Durant els quasi 60 minuts que ha durat el seu discurs, Puig també ha resumit quins seran els eixos principals del Govern en els pròxims quatre anys. La “prioritat absoluta”, segons el candidat, serà aconseguir un finançament just per a la Comunitat per a posar fi al que al seu judici és una “marginació” del sistema autonòmic. “Som conscients de la discriminació. Volem ser igual d'espanyols que la resta”, ha explicat.

També constituiran pilars fonamentals del nou Botànic l'ocupació i l'economia, per al que la intenció del futur Govern és desenvolupar un Pacte per la Innovació i atorgar major importància a la Formació Professional. A més, segons ha comunicat Puig, si aconsegueix ser investit seguirà la senda de les mesures socials: Emprendrà accions en matèria educativa i sanitària, tindrà molt en compte la pobresa infantil i l'emergència habitacional, i impulsarà un Pla de Garantia Social i Ocupacional.

La reforma de l'Administració Pública i la Llei de Transparència, així com la creació d'una Llei de Govern Obert, seran altres pilars fonamentals del nou Govern, segons ha indicat el president en funcions. A tot això s'afegirà la lluita contra el canvi climàtic, a través d'una Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

ocultar
Discurs d'investidura de Puig: “La dinàmica de l'acord és imprescindible”
Pujar