elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
DEMANEN UNA NORMA CLARA

Les discoteques valencianes se senten “criminalitzades” pels rebrots en l'oci nocturn

Les discoteques valencianes se senten “criminalitzades” pels rebrots en l'oci nocturn
  • Defensen que estan controlant el seu aforament i lamenten que se'ls critique a elles i no a “les grans concentracions de gent” en festes privades

La Federació Empresarial d'Hostaleria de València (Hostaleria València) exigeix a l'Administració l'elaboració i publicació d'una normativa clara i consensuada per a solucionar la falta de seguretat jurídica amb la qual el sector de l'oci nocturn s'està enfrontant a la crisi sanitària generada pel COVID-19. Davant la “criminalització flagrant” a la qual s'està veient exposat “el sector reglat de l'oci nocturn”, l'Associació de Discoteques de València presidida per Óscar Iglesias reclama una reglamentació adoptada de comú acord que permeta a les sales d'oci nocturn “treballar amb les màximes garanties de seguretat”.

Cal recordar que els joves de 20 a 40 anys estan sent els principals protagonistes dels brots que estan apareixent a Espanya. Tant és així que s'ha detectat diversos focus molt localitzats, com ocorre a Gandia, Peníscola i Santa Pola, on les discoteques o llocs de festa de la joventut han sigut el punt a partir del qual el Coronavirus ha anat propagant-se fins a adquirir una cotes d'importància rellevants que han obligat a la Conselleria de Sanitat a prendre mesures estrictes per a frenar-lo.

La realitat, des del punt de vista dels empresaris del sector de les discoteques, és ben diferent. Ells denuncien la “falta de seguretat jurídica” a la qual s'enfronten a causa d'una normativa “improvisada” i sovint confusa per part de la Conselleria de Sanitat. Des de l'Associació de Discoteques i la Federació d'Hostaleria de València reivindiquen l'elaboració i publicació d'una “normativa clara, concisa” i consensuada que, d'altra banda, també hauria de ser aplicable a la normativa d'espectacles públics, entre el contingut dels quals es troben epígrafs que generen incertesa i inseguretat entre els professionals de l'àmbit.

Després de l'Estat d'Alarma i dos mesos després de la relaxació de les restriccions, “ni tan sols la meitat dels locals han obert” i, els que sí han tornat a l'activitat, compleixen amb l'obligació d'ocupar tan sols un terç del seu aforament total i, per descomptat, se cenyeixen a “totes les condicions exigides per la normativa”, tal com assegura Óscar Iglesias. A més de limitar el nombre de persones que poden entrar a les sales d'oci nocturn, totes elles disposen de gels hidroalcohòlics, taules separades, accés limitat a les condícies i obliguen, dins de les seues instal·lacions, l'ús continuat de la màscara tant per a treballadors com per a clients, entre moltes altres mesures de prevenció.

"Cal ressaltar que en aquests moments les empreses que han decidit obrir ho fan a pèrdues, tenint en compte que qualsevol local amb 1/3 de l'aforament i havent de mantindre personal, control del servei de taules o les inversions que s'han hagut de fer, fa inviable econòmicament el manteniment de l'empresa", lamenten. En aquest sentit l'Administració ha de tindre en compte la situació tan complicada que travessen les empreses que necessitaran ajudes específiques perquè el sector puga sobreviure a l'impacte d'aquesta crisi.

En els últims dies s'ha vingut produint una crítica constant de l'oci nocturn davant els nous contagis per COVID-19 sense tindre en compte “les grans concentracions de gent” que s'estan produint sense control en àmbits privats, com les festes en cases particulars o reunions amb un nombre elevat de persones en el propi carrer.

Davant aquesta situació, des del sector de l'oci nocturn reiteren la seua sencera disposició a la Conselleria de Sanitat amb l'objectiu de concretar una reglamentació precisa i definida, amb la col·laboració de professionals que aporten el seu coneixement sobre el sector, "que ens permeta continuar treballant de manera segura i responsable".

Pujar