elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dietistes i nutricionistes valencians alerten sobre la moda del dejuni intermitent

Dietistes i nutricionistes valencians alerten sobre la moda del dejuni intermitent
  • El dejuni intermitent és una estratègia dietètica temporal que consisteix a establir intervals de temps més específics per als menjars i entre 12 i 16 hores de dejuni al dia

Deixar de menjar des de les 18h fins a les 10h de l'endemà és una de les estratègies, coneguda com a dejuni intermitent, que estableixen alguns dietistes-nutricionistes per a perdre pes i que s'està posant cada vegada més de moda. “Davant la desinformació que circula per la xarxa, hem d'aclarir exactament què és el dejuni intermitent. El dejuni intermitent no consisteix a deixar de menjar, sinó a menjar en intervals de temps més específics. Per exemple, establir intervals de 12 hores on s'organitzen els menjars i 12 hores on es dejune, encara que alguns dietistes-nutricionistes proposen una finestra de dejuni de 16 hores i realitzar les preses en les 8 hores restants”, explica la dietista-nutricionista Gemma Tendero, membre de l'a Junta Directiva del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa).

Pautes per a realitzar un bon dejuni intermitent

El propòsit principal d'aquesta abstinència és, segons la dietista-nutricionista, baixar de pes. No obstant això, aquesta pràctica dietètica pot anar més enllà: “Existeixen casos i algunes patologies en les quals el dejuni intermitent pot resultar útil, per exemple, per a augmentar la sensibilitat a la insulina o tractar la hipertensió arterial. D'altra banda, també serveix per a controlar la sensació d'apetit, a més de que alguns estudis apunten al fet que podria jugar un paper important en el retard de l'envelliment”, explica Botiguer. Segons els dietistes-nutricionistes, és necessari començar per períodes de dejuni curts i anar augmentant a poc a poc el temps, amb l'objectiu d'adaptar-se a aquesta nova pràctica.

A més, en paral·lel al dejuni, s'ha de controlar la ingesta d'aliments optant majoritàriament pels que siguen d'origen vegetal lloc que, tal com afig la dietista-nutricionista, “dejunar no és una excusa per a menjar malament”. En alguns casos, aquesta pràctica també es combina amb una disminució de la quantitat de quilocalories respecte a les necessitats totals, però depén de la meta que es vulga aconseguir i de cada persona. D'altra banda, si l'objectiu és perdre pes sense posar en perill la massa muscular, s'ha observat que dejunis prolongats més enllà de 24 hores no tenen millores per a l'organisme.

Quan el dejuni es torna perillós

En aquest sentit, des del CODiNuCoVa es recomana realitzar el dejuni intermitent de forma controlada i sempre sota la supervisió d'un dietista-nutricionista. “Si es fa un dejuni intermitent sense assessorament nutricional, pot ser que persistisquen errors dietètics lloc que, al contrari del que es pot creure, aquesta pauta no consisteix a eliminar aliments sinó a regular els temps de menjar i el dejuni. A més, si es tracta d'una persona amb ansietat, pot generar més ansietat i estrés o si es té poca adherència a aquesta dieta pot donar-se també un efecte rebote, és a dir, que es tornen a guanyar els quilos que hem perdut o fins i tot més”, aclareix Gema Tendero.

Així mateix, la dietista-nutricionista assenyala alguns casos en els quals es desaconsella aquesta pràctica, com, per exemple, en les persones que pateixen o han patit un trastorn de conducta alimentària, les persones amb tendència a l'estrés i ansietat i les persones amb migranyes. “Tampoc és una bona estratègia després d'aquest estiu en el qual, com a mitjana i si no hem seguit una dieta saludable, podem haver engreixat de tres a cinc quilos. Es tracta d'una pauta que ha d'interioritzar-se en la rutina i que ha d'emmarcar-se en un tractament dietètic”, conclou.

Pujar