elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Devoció i milers de flors tixen el mantell a la Mare de Déu en el seu primer dia d'Ofrena

Devoció i milers de flors tixen el mantell a la Mare de Déu en el seu primer dia d'Ofrena
  • València es vist de fallera davant una multitudinària Ofrena amb moments i records per a la posteritat

El cor en un puny i les emocions a flor de pell de milers de fallers han acaparat totes les mirades dels valencians en el primer dia d'Ofrena a la Verge dels Desemparats. Aquest acte és sens dubte el moment més especial, íntim i simbòlic de les Falles, la seua connotació religiosa i sentimental converteixen l'Ofrena en el moment màgic d'aquestes festes.

A les 15.30 de la vesprada arrancava, amb els carrers abarrotats, els músics tocant xaranga i els fallers desfilaven fent el seu recorregut com mana la tradició pels carrers de La Paz i Sant Vicent. La il·lusió es deixava veure en la cara de cadascun d'ells que amb un ram de flors i molts acompanyats per amics o familiars guarden en el seu interior una història que mereix ser contada.

Una d'elles és la de Mía, que amb només 19 dies, ja és una fallera de naixementva nàixer el dia de la Crida i abans de saber si era xiqueta o xiquet la meua mare ja li havia comprat les teles per al vestit. Jo soc faller des que vaig nàixer i vull que la meua filla viva les falles de la mateixa manera”, compte el seu pare Daniel de la Falla Josep Bayarri.

365 dies és el temps que transcorre entre una ofrena i una altra, “per a mi aquest trajecte significa tindre una mica més d'una hora per a fer balanç de tot el bo i el dolent que m'ha passat al llarg de l'any i donar gràcies a la Verge per donar-me suport”, relata María José de la Falla Escalante Amparo Guillén. Ella és fallera de tota la vida i la realitza al costat de la seua amiga Rebeca, que “no sabria definir amb paraules el que sent en trobar-me amb la Mare de Déu, mirar-la i entregar-li el meu ram”.

El moment de donar gràcies i demanar desitjos

També és molt habitual aprofitar per a demanar desitjos a la Verge, entre els més habituals “salut, amor i treball”, però a més és un dia per a dir-li a Geperudeta “que no m'he oblidat de tu, que et continue processant la fe com cada any i donant-te les gràcies per protegir-me”, explica Borja de la Falla Oliveral Gloria Felicidad Tremolar. Ell acompanyat per la seua mare porta fent aquest recorregut des que té ús de raó, “només m'he perdut els anys de la pandèmia i ho vaig lamentar molt”.

Hi ha dates clau en les quals l'Ofrena et marca per sempre, com és el cas de Patricia de la falla del Barri de la llum “l'any passat vaig fer l'ofrena embarassada i només va deixar de ploure en el moment en el qual vaig travessar la plaça, va ser una cosa màgica. Aquest 2023 l'estic fent amb ja amb la meua filla de cinc mesos”. A més, les primeres vegades sempre són significatives, com la de Silvia de la Falla Barraca Afigures, “és la primera vegada que soc fallera i vinc ací, és tot un somni poder entregar el ram hui”.


Aquest divendres 17 de març València ha començat a teixir el mantell de la Geperudeta gràcies als milers de fallers que han portat el seu ram, on han predominat els colors blanc i roig per damunt de la resta com és habitual. Entorn de les 00.00 de la nit, la Fallera Major Infantil de València, Paula Nieto ha entrat en la Plaça de la Verge on visiblement emocionada ha entregat el seu ram.

Aquest dissabte 18 de març es produirà el segon dia d'Ofrena on es completarà el mantell i la Fallera Major, Laura Mengó acompanyada de la seua Cort d'Honor, realitzarà aquest recorregut per a posteriorment celebrar la famosa Nit del Foc amb un castell de focs artificials.

En definitiva, ha sigut una ofrena on l'emoció i l'amor a les falles ha estat més present que mai i on “gràcies a Déu el temps ha acompanyat i el sol ha brillat tota la vesprada, perquè no tots els anys tenim aquesta sort i quan succeeix és d'agrair” explica Borja de la Falla Oliveral Gloria Felicidad Tremolar.


Pujar