elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Detenen a Vinaròs a un home relacionat amb els atemptats de Catalunya

Detenen a Vinaròs a un home relacionat amb els atemptats de Catalunya
  • El jove, d'origen marroquí, tenia estreta relació amb l'imant de Ripoll

La Guàrdia Civil ha detingut hui en la localitat castellonenca de Vinaròs a un marroquí de 24 anys resident a Espanya per col·laborar amb la cèl·lula yihadista responsable dels atemptats terroristes comesos a l'agost a Barcelona i Cambrils (Tarragona), segons el Ministeri de l'Interior.

L'arrestat mantenia una estreta relació amb varis dels terroristes participants en sengles atemptats, especialment amb Abdelbaki És Satty, l'imant de Ripoll (Girona) i dinamitzador de la cèl·lula yihadista. La Guàrdia Civil investiga la participació del hui detingut en el suport prestat per a l'adquisició de les substàncies que van permetre la fabricació de més de 100 quilos de TATP (triperóxido de triacetona), l'explosiu que usa el Dáesh en els seus atemptats a Europa.

La detenció ha sigut efectuada per agents del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil, per la suposada col·laboració del jove amb la cèl·lula terrorista que va cometre els atemptats de Barcelona i Cambrils els passats 17 i 18 d'agost. La recerca, que manté oberta la Guàrdia Civil, està permetent reconstruir l'activitat logística de la cèl·lula, que s'estén a les setmanes prèvies als atemptats.

La magnitud dels preparatius trobats després de l'explosió de l'habitatge que els terroristes disposaven a Alcanar (Tarragona) -localitat que es troba a poc més de deu quilòmetres de Vinaròs- ha requerit una ingent activitat d'apilament de substàncies, tant d'aquelles precursores d'explosius com d'unes altres que facilitaren la comissió dels atemptats. En esta labor de recol·lecció diversos membres de la cèl·lula van comptar amb el suport del hui detingut, que, almenys, va facilitar la seua documentació personal amb la qual es van realitzar compres de peròxid d'hidrogen, una substància fonamental per a la confecció de l'explosiu TATP.

A més, va posar a la disposició dels terroristes mitjans de locomoció amb els quals es va realitzar part del transport d'estes substàncies explosives. Les múltiples línies de recerca obertes per la Guàrdia Civil després dels atemptats s'han centrat en la reconstrucció de les vinculacions de la cèl·lula terrorista amb altres elements, tant a nivell nacional com a internacional. La finalitat última és identificar a tots aquelles persones que pogueren haver col·laborat en les diferents fases d'adreça i preparació de les activitats terroristes d'aquesta cèl·lula.

Els atemptats de Barcelona del 17 d'agost en La Rambla de Barcelona i de la matinada següent a Cambrils van causar la mort a 16 persones i ferides a més de 130. Huit dels terroristes que formaven el grup van morir, sis abatuts per les forces de seguretat i dues en l'explosió d'un xalet a Alcanar, el 16 d'agost, la nit anterior a l'atac de la Rambla; altres quatre terroristes havien sigut detinguts fins ara -el d'avui és el cinquè ja-, dels quals dos van ingressar a la presó i altres dos van ser posats en llibertat.

Des del 26 de juny de 2015, data en el qual el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut a 201 terroristes yihadistes en operacions realitzades a Espanya i en l'exterior i a un total de 246 des de principis de 2015.

El Ministeri de l'Interior recorda que, a través de la iniciativa Stop Radicalismes, els ciutadans poden col·laborar a través d'una sèrie de canals a la seua disposició perquè, de forma confidencial i segura, notifiquen a les Forces i Cossos de Seguretat aquells possibles casos de radicalització en el seu entorn.

En concret a través de la pàgina web www.stop-radicalismos.es, l'aplicació mòbil d'alertes de seguretat ciutadana Alertcops i el telèfon gratuït 900 822 066.

Pujar