17 de gener de 2021 17/1/21

Ximo Puig destaca que la ministra Montero ha acceptat les propostes valencianes vinculades al finançament de la Dependència i a les transferències a les comunitats per a garantir la despesa social

Ximo Puig destaca que la ministra Montero ha acceptat les propostes valencianes vinculades al finançament de la Dependència i a les transferències a les comunitats per a garantir la despesa social - (foto 1)
  • El cap del Consell afirma que les mesures aprovades en el Consell de Política Fiscal i Financera són un avanç però no són suficients perquè «el que necessitem es la reforma del model per tindre un finançament just»

  • La vicepresidenta Mónica Oltra destaca que els seminaris són una "bona pràctica" exportada al Govern d'Espanya perquè serveixen per a treballar amb «planificació i avaluació» i subratlla el compliment del 66% dels objectius de Montanejos

MÉS FOTOS
Ximo Puig destaca que la ministra Montero ha acceptat les propostes valencianes vinculades al finançament de la Dependència i a les transferències a les comunitats per a garantir la despesa social - (foto 2)
Ximo Puig destaca que la ministra Montero ha acceptat les propostes valencianes vinculades al finançament de la Dependència i a les transferències a les comunitats per a garantir la despesa social - (foto 3)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va acceptar ahir les propostes plantejades pel conseller d'Hisenda i Model Económic, Vicent Soler, en la reunió celebrada ahir del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) vinculades a augmentar el finançament de la Dependència i a les transferències a les comunitats autònomes per a garantir la despesa social.

"Valorem inicialment de forma positiva el resultat de la reunió encara que fins que no hi haja un nou model de finançament, la Comunitat Valenciana estarà en una situació d'enorme dificultat i enormement discriminada», ha senyalat Ximo Puig en el marc del Seminari de Govern - Hivern 2020 que està tenint lloc a Dènia. «No és suficient fins que hi haja un nou sistema de finançament, que és el que reivindica la Comunitat Valenciana».

El president de la Generalitat ha comentat que, en resposta al plantetjament del conseller Soler, la ministra d'Hisenda es va comprometre davant el CPFF a que els Pressupostos Generals de l'Estat 2020 incloguen un increment important de l'aportació de l'Estat a les CCAA per a la Dependència. L'objectiu en la legislatura és arribar al 50%, que és el marca la llei, «front al 12% que assumeix actualment».

El cap del Consell també ha subratllat que la ministra acceptà a més una «vella reivindicació, la proposta valenciana de que les comunitats autònomes puguen disposar dels imports actualitzats del lliuraments a compte encara que no s'aprovaren els Pressuposts Generals de l'Estat». Estos lliuraments són les aportacions que l'Estat fa mensual a les autonomies a compte del sistema de finançament autonòmic. Amb el compromís de la ministra s'evitaran situacions com la produïda l'any passat.

El president també ha indicat que solució del Govern a la pèrdua de la mensualitat del l'IVA provocada per una modificació legal de l'anterior Govern del PP i pel veto del PP als PGE 2019, mitjançant un FLA extraordinari a tipus d'interés zero, permetrà donar seguretat a Generalitat a l'hora de fer front a una despesa social que ja s'ha realitzat.

«La mensualitat de l'IVA és una part xicoteta del problema de la Comunitat Valenciana, que és la reforma del sistema de finançament», ha inistit Ximo Puig, que ha afegit: «L'agenda dels valencians la marquen els valencians. Anem a continuar treballant en el nostre full de ruta perquè volem que es resolga d'una vegada el problema de finançament que patim».

Oltra: Els seminaris són una "bona pràctica"

La vicepresidenta i consellera de Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha resaltat que els seminaris del Consell són un mecanisme de treball que permeten la planificació, avaluació i rendició de comptes de forma transparent. Es tracta, ha indicat, «d'una bona pràctica» exportada al Govern d'Espanya que este cap de setmana també es troba concentrat, assimilant-se al que ja començàrem nosaltres fa quatre anys».

Oltra ha recordat que els seminaris són l'instrument que el Consell del Botànic va posar en marxa la passada legislatura per a fixar els objectius del seguent semestre i avaluar els objectius anteriors. El primer, ha recordat, va tindre lloc a Montanejos, on, a més de tractar els acords per al següent semestre, es fixaren les projeccions de la legislatura. Així, ha emfatitzat que estos seminaris són una bona pràctica de treball planificat i rendició de comptes, ja que «este Govern planifica i avalua, front als anteriors que basaven les seues polítiques en l'ocurrència».

Del passat seminari de Montanejos ha destacat que de 59 objectius, el 66% ja s'han complit i el 34% restant estàn en execució i s'aniran complint als pròxims mesos.

En este sentit ha comentat mesures como les destinades a pal·liar el despoblament amb la creació de l'Agència Antidespoblament, o el treball realitzat amb el pla 'Avalem Territori' que intenta equilibrar els recursos i oportunitats entre els diferents territoris de la Comunitat Valenciana.

Mónica Oltra també ha apuntat la importància de la figura de la Persona d'Assistència Terapèutica Infantil (PATI), pionera en el conjunt d'Espanya, impulsada en el marc de la Llei d'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, que tracta d'afavorir al màxim l'autonomia dels xiquets i xiquetes amb dependència.

Finalment, ha agraït a l'ajuntament de Dènia i la seua corporació per la seua acollida, així com als alcaldes i alcaldesses de la comarca de la Marina Alta.

Pujar