elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un 7% dels escolars de la Comunitat Valenciana pateix assetjament

Un 7% dels escolars de la Comunitat Valenciana pateix assetjament
  • Es tracta de la quarta comunitat autònoma amb major percentatge de bullying en l'àmbit escolar

L'assetjament escolar és una de les grans xacres que existeixen en aquests moments. Molts xiquets i xiquetes s'enfronten diàriament a la terrible situació d'haver de verse cara a cara amb els seus assetjadors, els qui, en la majoria d'ocasions, són els seus propis companys de classe.

L'ONG Bullying Sense Fronteres al costat del seu titular el Dr. Javier Miglino ha informat que l'assetjament escolar o bullying ha crescut en la majoria de les escoles primàries i secundàries d'Espanya, destacant-se per un agreujament en la intensitat dels atacs i en l'agressivitat sense límit dels xics.

En el cas de la Comunitat Valenciana, segons les dades d'aquest estudi, un 7% dels alumnes pateix assetjament escolar. Es tracta de la quarta autonomia amb major percentatge de bullying a les seues aules, per darrere de Catalunya amb un 11%, Andalusia amb un 20% i la Comunitat de Madrid amb un 22%.

L'ONG destaca que el paper dels pares per a previndre'l és fonamental, exercint una tutela responsable sobre com utilitzen els seus fills les noves tecnologies. També és vital el paper dels docents i educadors, perquè és precisament a partir de l'àmbit escolar on s'assenyalen les víctimes i s'inicien les campanyes, devent el professorat detectar l'aparició d'aquestes conductes i informar sobre les greus conseqüències d'aquest assetjament als pares.

Suïcidis per bullying al voltant del món

L'assetjament escolar o bullying es cobra al voltant de 200 mil suïcidis a l'any entre joves d'entre 14 i 28 anys segons un informe realitzat per l'ONG Internacional Bullying Sense Fronteres, en col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut al costat de Nacions Unides.

Dins de la Unió Europea, assenyala Bullying Sense Fronteres, fins a 24 milions de xiquets i joves a l'any són víctimes d'assetjament i maltractament per bullying. el Regne Unit és el país més afectat, seguit per Rússia, Irlanda, Espanya i Finlàndia", ha indicat Miglino.

"Cal no oblidar que durant la infància, les burles, sobrenoms i acudits malintencionats es constitueixen en greus problemes que els xics estan forçats a enfrontar sense saber com fer-ho. Com a resultat a vegades hi ha seqüeles que duren tota la vida” ha traslladat el doctor.

Els perills del ciberbullying

"Des de Bullying Sense Fronteres animem als pares al fet que enfronten als seus fills i els ajuden a entendre que les xarxes socials són un greu problema, més que una solució. Cada any se suïciden en el món més de 200.000 xics només per haver sigut assetjats en Twitter, Facebook, WhatsApp i Instagram” ha assenyalat el titular de l'ONG.

A més, ha afegit que “l'assetjament en les xarxes socials o ciberbullying, ocorre en la major part dels casos fora de l'escola, atent al fet que en l'establiment escolar està prohibit l'ús de telèfons cel·lulars i tauletes”, la qual cosa fa que “per als docents i directius siga molt difícil sancionar a un alumne o alumna que fa ciberbullying, des de la comoditat de la seua casa i a altes hores de la nit, per exemple”.

Quines conseqüències pot implicar l'assetjament?

Sota benestar psicològic. Això inclou estats mentals considerats angustiantes, baixa autoestima, ira i tristesa. En definitiva, una infelicitat generalitzada.

Socialització pobra. Normalment la víctima de bullying i ciberbullying experimenta sentiments d'aversió cap a l'entorn social. Això es tradueix en aïllament, soledat i ausentismo escolar.

Angoixa psicològica. És una categoria més greu que abasta nivells d'ansietat alts, depressió i, fins i tot, ideacions suïcides.

Malestar físic. Inclou trastorns físics evidents i malalties diagnosticables reals.

Què fer en cas de ser víctima de bullying o cyberbullying?

El principal és que es comunique primer amb un adult, ja siga un professor o un familiar, i ells seran els que determinen què fer segons el cas. Per a molts xiquets i adolescents això és el més complicat perquè senten que no seran entesos o que les conseqüències implicaran més sofriment. Per aquest motiu, cal crear un vincle de confiança, perquè sàpien que es pot parlar de tot.

7 Regles d'or per a evitar el bullying i el ciberbullying:

1 - Prendre's tot el temps possible per a veure i escoltar els xics. Oirlos sense jutjar els ajudarà a explicar-se millor i potser a explorar com se senten i per què fan el que fan.

2 - Donar-los pautes de comportament amb els seus companys i amics. Establint límits per a mostrar el degut respecte pels altres.

3 - Guiar-los perquè sàpien resoldre els seus conflictes.

"Si bé, legalment, no podem ingressar a l'aula amb ells tots els dies, sí que podem acompanyar-los en els moments difícils, per la qual cosa ensenyar-los habilitats per a resoldre conflictes els ajudarà a créixer i a entendre formes alternatives per a bregar amb la confrontació, les agressions i la violència" ha destacat Miglino.

4 - Educar-los en valors d'empatia, respecte i diversitat. Mostrar que les diferències existeixen i són bones perquè enriqueixen a tots.

5 - Ajudar-los a reconéixer i a enfrontar les injustícies, perquè enfrontar-se a la injustícia és tan important com mostrar suport a les persones que puguen patir-la. D'aqueixa manera es generarà un valuós cercle de confiança on el bullying i el ciberbullying no podran sobreviure molt de temps.

6 - (per a pares i mares) Prestar gran atenció a les nostres pròpies actituds i comentaris. Els xics i adolescents, en general pensen i actuen com es pensa i actua a casa.

7 - Inculcar-los confiança en ells mateixos, mostrant-los que no estan solos i que papà i mamà són ací per a secundar-los. Aqueixa actitud els donarà una gran plataforma per a créixer amb l'aprenentatge i la formació d'ells mateixos.

Pujar