elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Decathlon anuncia la retirada de barretes energètiques i càpsules amb òxid d'etilé

Decathlon anuncia la retirada de barretes energètiques i càpsules amb òxid d'etilé
  • Els articles són de la marca Aptonia i es van vendre en els establiments entre el 19 de juny i el 12 d'agost de 2021

FACUA-Consumidors en Acció ha comunicat la retirada del mercat per part de Decathlon de cinc productes de la marca Aptonia venuts en els seus establiments per contindre "un contingut d'òxid d'etilé en un ingredient superior al fixat per la normativa vigent".

En concret, es tracta de les barretes sabor taronja Vitamins + Minerals en envàs de 30 unitats, amb lot L 21.140 i L21.189; les càpsules d'electròlits Salts Caps en envàs de 100 unitats, amb lot L 21.182; les barretes sabor llima Electrolytes Tauletes "Ecosize" en envasos dobles de 20 unitats, amb lot L 21.166; les barretes sabor fresa Electrolytes Tauletes en envasos dobles de 20 unitats, amb lot L 21.188; i les barretes sabor llima Electrolytes Tauletes en envasos dobles de 10 unitats, amb lot L 21.167.

En un comunicat difós en la web de l'empresa, en l'apartat d'avisos "Comunicació de seguretat", Decathlon ha informat que "els productes afectats s'han retirat del mercat, no obstant això, alguns d'aquests productes es van vendre abans d'aquesta retirada, entre el 19 de juny i el 12 d'agost de 2021, tots dos inclusivament".

Aquestes càpsules i barretes se sumen a la llista de gelats que va fer pública Mars en el seu web el mes passat, les desenes de varietats de Nestlé (fabricades per la seua filial Froneri) que FACUA ha donat a conéixer en les últimes setmanes, les de Grup IFA (fabricades també per Froneri) publicitades en els seus supermercats, les 29 varietats de gelats marca Carrefour que va anunciar la cadena en la seua pàgina web, així com els quatre lots de flam de vainilla que va donar a conéixer la marca La Fageda i que també estaven afectats per la contaminació amb el cancerigen òxid d'etilé.

L'Aesan continua sense publicar els llistats

FACUA critica que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) del Ministeri de Consum porta des de finals de juliol sense actualitzar el llistat de productes afectats en la seua pàgina web, on només apareix un enllaç a la web de Mars amb la seua relació de productes objecte de retirada per presència d'òxid d'etilé i un altre a la de Nestlé, en la qual ni tan sols es facilita la llista de gelats contaminats, sinó un cercador per a introduir nombres de lots i conéixer si estarien afectats. Les càpsules i barretes venudes per Decathlon tampoc apareixen en la xarxa d'alertes.

L'associació aconsella als usuaris que tinguen un dels productes afectats en les seues llars que s'abstinguen de consumir-ho i procedisquen a retornar-ho als establiments perquè els reembossen els diners. FACUA reclama al conjunt de resta de fabricants i empreses de distribució que actuen també amb transparència i facen la llista de productes contaminats que han elaborat o comercialitzat.

En aquest sentit, FACUA adverteix que nombrosos establiments d'hostaleria i botigues d'alimentació podrien continuar comercialitzant productes contaminats amb òxid d'etilé si no els van adquirir a través del distribuïdor sinó de manera directa en hipermercats abans de la seua retirada. Per això, insisteix en la necessitat no sols que les comunitats autònomes vigilen els protocols de retirada, sinó que existisca transparència cap als consumidors sobre els articles afectats.

L'òxid d'etilé és, com ha indicat l'Aesan, una "substància activa en productes fitosanitaris no està aprovat a la UE ni, per tant, a Espanya. Es tracta d'una substància classificada com a mutagènica, carcinogénica i tòxica per a la reproducció".

Pujar