elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El debat autonòmic consolida els dos blocs valencians d'esquerres i dretes

El debat autonòmic consolida els dos blocs valencians d'esquerres i dretes
  • Puig i Oltra eviten atacar-se i Cantó i Bonig uneixen forces contra el Botànic a onze dies de les eleccions

MÉS FOTOS
El debat autonòmic consolida els dos blocs valencians d'esquerres i dretes - (foto 2)

Els cinc candidats a la Presidència de la Comunitat Valenciana amb actual representació parlamentària van protagonitzar ahir el segon debat en obert, organitzat aquesta vegada per RTVE –el primer el va televisar el periòdic Llevant TV-. Les intervencions dels aspirants a la Generalitat, marcades en tot moment per l'habitual “tu més”, van escenificar la consolidació de dos blocs clarament dividits a tan sols onze dies dels comicis. D'un costat, les esquerres de l'actual Govern valencià, PSPV i Compromís, amb Ximo Puig i Mónica Oltra al capdavant, van evitar durant els 100 minuts de debat criticar-se entre si, deixant entreveure la seua intenció de reeditar el Pacte del Botànic si aconsegueixen els vots suficients. Els actuals president i vicepresidenta de la Generalitat, van optar en el seu lloc per unir forces per a centrar les seues acusacions en el govern que els va precedir del Partit Popular i lloar al mateix temps els últims quatre anys de legislatura del “canvi”.

D'altra banda, el debat també va afermar una unió de dretes entre els candidats del PP i Ciutadans, Isabel Bonig i Toni Cantó, els discursos dels quals van mostrar que les propostes i ideologia d'un i un altre partit a penes varien en la Comunitat Valenciana. Va cantar, això sí, acostumat i desembolicat en el format televisiu, va intentar desmarcar-se del PP disparant fins a dues ocasions contra la gestió i corrupció del passat popular. Però Bonig no va semblar donar massa importància a les crítiques del seu potencial aliat, perquè no solament no li va atacar, sinó que va manifestar el seu desig de pactar amb els qui “defensen la Constitució i proposen una baixada massiva d'impostos”, al·ludint indirectament a la formació taronja.

En un segon pla va quedar el candidat a la Presidència de Unides Podem, Rubén Martínez *Dalmau, qui va fer l'efecte de mostrar-se tibant durant el debat. El rostre menys conegut dels cinc no va dubtar a criticar tant la “insuficiència” de les mesures dels seus actuals socis del Consell, com les actuacions en matèria d'economia, sanitat i educació de l'anterior Govern del PP. No obstant això, els superficials atacs al *Botànic no van impedir que Dalmau defensara que la Comunitat “està millor ara que fa quatre anys”, donant per fet que tornaria a unir-se a Compromís i PSPV. 

Al llarg del debat, dividit en cinc blocs en els quals cada candidat disposava de tres minuts que gestionava segons la seua voluntat, van quedar sobre la taula les úniques dues alternatives. Segons Puig, continuar amb el canvi que els valencians “van decidir en 2015” i que ha millorat, en la seua opinió, els indicadors econòmics i socials: “anar cap avant o cap endarrere”. Segons Bonig, sumar-se a un projecte de “il·lusió i futur i tornar a la senda del progrés amb llibertat”. En la primera opció, PSPV i Compromís van utilitzar l'aval de la seua gestió per a convéncer als votants de la seua continuïtat en el Govern a través de xifres, com els 240.000 nous llocs de treball creats o els 400.000 xiquets que ja no paguen llibres de text. Per part seua, Bonig i Cantó van optar per criticar les mesures adoptades durant aquests quatre anys, titllant de “paràlisis i imposició” les actuacions de la coalició d'esquerres, especialment en matèria lingüística i d'educació.

CORRUPCIÓ

El fantasma de la corrupció va planejar com a teló de fons durant les quasi dues hores de debat. Els quatre adversaris del PP van aprofitar les seues intervencions per a recordar les condemnes i els judicis per corrupció dels populars. De fet, un dels moments més tibants de la nit es va viure quan Dalmau va assegurar que en una “democràcia real el PP estaria il·legalitzat”. Conscient que les corrupteles són el taló d'Aquil·les del seu partit, Bonig va reconéixer els errors del passat, si bé es va mostrar ferm en la defensa de la seua formació i va respondre al candidat de Podemos: “No demanaré perdó per ser del PP”.

Cantó i Puig tampoc van dubtar a tirar en cara a la presidenta valenciana del Partit Popular que durant anys la Comunitat va ser reconeguda només per la corrupció i aquesta era la principal preocupació dels ciutadans. Així, el candidat de Ciutadans va recordar a Bonig que dels 9.500 euros de deute que els correspondria a cada valencià, 8.500 els va generar el PP. Per part seua, el president de la Generalitat va subratllar que la “reputació és molt important com a actiu econòmic”, i va indicar a la líder de l'oposició que la corrupció “no solament és qüestió d'ètica”, sinó que evitar-la és una “responsabilitat” perquè les empreses i inversors acudisquen al territori valencià. 

Aquest últim comentari no va ser ben rebut per la popular, que no va deixar passar l'ocasió de traure a l'escenari l'Operació Alqueria, que ha portat a l'alcalde socialista d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, imputat en el cas, a deixar el partit després de conéixer-se els contractes irregulars a set persones en la Diputació de València.

Pujar