1 de desembre de 2020 1/12/20
Des d'aquest dilluns 4 de maig

Com has d'anar assegut en el metro, el tren o l'autobús segons la nova normativa?

Com has d'anar assegut en el metro, el tren o l'autobús segons la nova normativa? - (foto 1)
  • Des de primera hora del matí s'estan repartint màscares en les principals estacions de metro i autobús

Aquest diumenge s'ha publicat en el Boletín Oficial del Estado (BOE) l'Ordre del Ministeri de Transports que estableix l'obligatorietat d'ús de màscares que cobrisquen nas i boca a tots els usuaris dels serveis de transport públic i col·lectiu, tant terrestre, com a autobús, taxi, VTC i ferrocarril, com al transport aeri i marítim.

Des de primera hora hem vist en el transport valencià com s'està complint la normativa i, a més, s'estan repartint màscares en les principals estacions de Metrovalencia i TRAM d'Alacant així com en estacions de tren i autobusos.

L'Ordre determina així mateix que els treballadors dels serveis de transport que tinguen contacte directe amb els passatgers també hauran d'anar proveïts de màscares, així com tindre accés a solucions hidroalcohòliques.

Així has de viatjar en el transport públic

D'aquesta manera, en els vehicles de turisme particulars podran viatjar dues persones per cada fila de seients, sempre que usen màscares i respecten la màxima distància possible entre ocupants.

Aquest mateix criteri serà aplicable per al transport privat complementari realitzat en vehicles de turisme, que és aquell que realitzen les empreses per al seu personal amb mitjans propis de transport.

Aquesta possibilitat s'estén a altres vehicles que disposen únicament d'una fila de seients, com a cabines de vehicles pesants, furgonetes o similars, en la qual podran viatjar dues persones sempre que utilitzen la corresponent màscara. En cas contrari, únicament podrà viatjar el conductor.

D'altra banda, en els transports públics de viatgers realitzats en vehicles de turisme, és a dir, taxi i VTC, podran desplaçar-se dues persones per cada fila de seients, excepte en la del conductor, en la qual només viatjarà ell mateix.

En el cas de transport amb autobús i en ferrocarril es distingeixen dues casuístiques diferents:

  • En vehicles o vagons en els quals tots els ocupants hagen d'anar asseguts, l'ocupació màxima es fixa en el 50% dels seients disponibles, mantenint sempre buida la fila posterior a la butaca del conductor en el supòsit d'autobusos.
  • En el cas que també existisca la possibilitat de transportar viatgers dempeus, s'estableix com a referència d'ocupació dos viatgers per metre quadrat en aquestes zones i el 50% dels seients disponibles.

També es recullen disposicions que tenen per objecte garantir que es produïsca un moviment d'ordenat de viatgers en les estacions, bescanviadors de transport, aeroports o estacions marítimes, a fi d'evitar aglomeracions, així com el reforç de les mesures informatives sobre la necessitat de mantindre la distància de seguretat i mesures d'higiene.

I finalment, les administracions competents podran modificar els horaris comercials en el cas que siga necessari per a reduir la intensitat de la demanda de transport públic en les hores punta dels seus respectius territoris.

Pujar