elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sofàs, ombrel·les i així fins a 300 quilos de fem marí en el fons de Cullera

Sofàs, ombrel·les i així fins a 300 quilos de fem marí en el fons de Cullera
  • Este diumenge s'ha dut a terme una neteja del fons marí d'esta localitat valenciana

  • Una iniciativa altruista impulsada pel Club de Busseig El Dofí de Cullera i en la que han participat un centenar de voluntaris entre veïns i bussos

MÉS FOTOS
Sofàs, ombrel·les i així fins a 300 quilos de fem marí en el fons de Cullera - (foto 2)

Un sofà, bateries de barco, centenars de ploms dels pescadors i així fins a 300 quilos de fem és el que s'ha arreplegat este cap de setmana en el fons del mar en la costa de Cullera. Un centenar de voluntaris, entre ciutadans en terra i bussos, han netejat este diumenge el litoral d'esta localitat trobant-se tot tipus d'objectes que pocs esperarien veure en el fons del mar.

Es tracta d'una iniciativa altruista i desinteressada que ha dut a terme un club de busseig local junt amb l'Ajuntament de Cullera. Una jornada de neteja que ha atret a bussejadors no sols de Cullera sinó també de tota la Comunitat Valenciana i inclús d'Albacete, Madrid o Bilbao. A més han participat regidors del consistori, la Guàrdia Civil, Policia Local i Protecció Civil.

"La gent no està concienciada". És la conclusió que extrau el director del Club de Busseig El Dofí de Cullera, José Antonio Puig, entitat que ha organitzat esta neteja solidària. En una entrevista amb elperiodic.com reconeix la seua sorpresa davant de la quantitat de fem extret del fons del mar: "Hem tret uns 300 quilos de fem del mar i de la superfície i tot el que hem arreplegat del penya-segat pertany als pescadors aficionats que tiren els seus restes a la mar", denúncia Puig. Una situació paradoxal perquè són estos pescadors els únics usuaris de la zona.

A més dels abans mencionats, altres desfets que s'han arreplegat són rodes, productes de pesca com a llinyes d'hams, canyes de pescar, també llandes i botelles de plàstics així com roba, cabassos i sabatilles. En la superfície s'han trobat botelles de vidre, xeringues, preservatius usats i un etc de fem que va sumant fins a aconseguir eixos entorn de 300 quilos de desperdicis.

El fet de que s'haja realitzat esta neteja just a l'acabar la temporada d'estiu i que a més s'hagen netejat zones nova ha fet que s'extraga la major quantitat de fem registrada fins a la data. Un rècord de què ningú s'enorgullix i que posa de manifest la falta d'atenció de les nostres costes per part dels usuaris: "És una baralla personal, no és comprensible que algú tire un paper al sòl i damunt se't ratlle de 'tonto' si recrimines este tipus d'accions", lamenta el director del club de busseig el Dofí de Cullera.

Protegir la badia de Cullera

No és l'única acció mediambiental que està duent a terme este club de busseig. L'entitat està col·laborant en un projecte per a fer una zona protegida en la badia de Cullera i que ha sigut impulsada pel Grup per a l'Estudi i la Conservació de la Badia de Cullera (Grebacu).

L'objectiu, explica José Antonio Puig, és fitar una zona d'uns 200 metres "perquè es regenere el fons". Una vegada s'aconseguira tal fi, el següent pas seria obrir-ho a l'ús i gaudi dels ciutadans. La idea, detalla el Puig, és ben diferent de la d'una reserva marina, "com la de Cap de Pals en què el seu ús i gaudi està molt restringit".

La idea ja ha sigut presentada a l'Ajuntament de Cullera encara que qui té la competència en esta matèria és la Generalitat.

Pujar