El CSIC mostra la seua investigació en Intel·ligència Artificial al sector empresarial
Es presenta a València la xarxa AIHUB, que reuneix 70 grups d'investigació del CSIC en Intel·ligència Artificial per a col·laborar en I+D, formació i transferència a la societat i l'empresa
L'esdeveniment està organitzat per l'Institut de Física Corpuscular (CSIC-UV), l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i AIHUB
La seu de la Fundació Universitat-Empresa de València (ADEIT) acull hui una trobada entre la xarxa AIHUB, iniciativa que aglutina la investigació en Intel·ligència Artificial del principal organisme públic d'investigació d'Espanya, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i el sector empresarial. La trobada Conexión AIHUB-Industria mostra els principals resultats de la I+D en aquest àmbit de la computació obtinguts pels grups del CSIC, amb aplicacions en els sectors d'Agroalimentació, Seguretat, Indústria 4.0, Salut i Cures, Mobilitat, Educació i Ètica i Indústries Creatives.
La Intel·ligència Artificial (IA), la robòtica i la ciència de dades formen part del nostre dia a dia, i han canviat les nostres estructures de treball, relacions i hàbits d'aprenentatge. La Connexió-CSIC AIHUB aglutina a uns 70 grups d'investigació del CSIC al voltant d'aquestes àrees. La seua missió és fer costat al personal investigador del CSIC dedicat a la IA per a col·laborar en activitats d'investigació, formació, transferència i comunicació fomentant la connexió d'aquests grups entre si, així com amb la societat i amb l'empresa.
“La xarxa AIHUB de grups d'investigació en Intel·ligència Artificial cerca establir majors interaccions dels membres del CSIC i de la pròpia institució amb altres agents de la indústria i la societat per a l'abordatge integral de les necessitats tecnològiques i ètiques d'una societat digital”, explica Carles Sierra, investigador de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) i coordinador de la Connexió-CSIC AIHUB.
La trobada que se celebra hui a València és una de les activitats proposades per a establir relacions entre els grups AIHUB i representants de l'empresa. “L'objectiu és exposar els reptes existents en diferents sectors econòmics i socials i debatre sobre com es podrien beneficiar de l'aplicació dels resultats actuals de la investigació en Intel·ligència Artificial, o si les seues solucions requereixen d'una investigació conjunta entre l'empresa i científics de l'àrea de la Intel·ligència Artificial”, assegura Arantza Oyanguren, investigadora de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) i membre del comité executiu de la Connexió-CSIC AIHUB.
A l'acte inaugural, a més de Carles Sierra i Arantza Oyanguren, han assistit Núria Rius, directora de l'IFIC; Vicent Botti, director general de l'Escola Valenciana de Postgrau i Xarxa en Intel·ligència Artificial (valgrAI); i Andrés García Reche, vicepresident executiu de la AVI. Posteriorment, el matí ha estat dedicada a la presentació dels reptes sectorials per part de representants del món de l'empresa agrupats en els sectors d'Agroalimentació, Seguretat, Indústria 4.0, Salut i Cures, Mobilitat, Educació i Ètica i Indústries Creatives.
A la vesprada es presenten els reptes en Intel·ligència Artificial, robòtica i ciència de dades que ha identificat el CSIC en un dels seus Llibres Blancs, que recullen els desafiaments científics de la dècada vinent per al major organisme públic d'investigació d'Espanya. Aquests reptes són: Coneixement, Raonament i Aprenentatge; Sistemes multiagents; Aprenentatge Automàtic i Ciència de Dades; Robòtica Intel·ligent; Models Cognitius; Ètica i Implicacions Socials; Maquinari Sostenible; i Ciberseguretat Intel·ligent. Sobre cadascun d'ells hi haurà taules de debat entre personal investigador i representants de la indústria.
A més, l'esdeveniment inclou la presentació d'una de les infraestructures dedicada a la I+D en Intel·ligència Artificial situades en la Comunitat Valenciana. Es tracta d'Àrtemis, la infraestructura de l'Institut de Física Corpuscular dedicada a tècniques de Machine Learning i Big Data finançada pel Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020 per a l'adquisició d'infraestructures i equipament d'I+D+i. Per a finalitzar, es proposa un taller per a connectar empreses i investigadors.