elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El CSIC i l'Associació Valenciana de Meteorologia signen un protocol d'actuació per a estudis sobre el clima

El CSIC i l'Associació Valenciana de Meteorologia signen un protocol d'actuació per a estudis sobre el clima
  • Totes dues institucions proposen un marc d'actuació per a promoure el desenvolupament de projectes conjunts en àrees relacionades amb la meteorologia i la climatologia

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), a través del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del CSIC, la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana (GVA), ha subscrit un protocol general d'actuació amb l'Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET) per a promoure la col·laboració científica entre totes dues institucions.

Gràcies a aquest acord, el CIDE col·laborarà amb AVAMET a través de les línies d'investigació que es desenvolupen al Laboratori de Clima, Atmosfera i Oceà (CLIMATOC-LAB), liderat per l'investigador del CSIC, César Azorín. D'aquesta manera, s'uneixen esforços per a aprofundir en els estudis sobre variabilitat climàtica, circulació atmosfèrica i influència dels oceans que es realitzen en aquest laboratori, que forma part de la Plataforma Temàtica Interdisciplinària PTI CLIMA+ del CSIC.

En l'acord també s'estableixen les bases per a la col·laboració conjunta de totes dues institucions per a la promoció de jornades, seminaris i altres activitats d'interés, sobre meteorologia i climatologia. “Acostar aquestes temàtiques a la societat pot contribuir a posar de manifest la transcendència d'aquestes qüestions tant a nivell ambiental com socioeconòmic i ajudar a la protecció i bona gestió del nostre entorn”, assegura César Azorín, investigador del CSIC al CIDE.

El laboratori de Clima, Atmosfera i Oceà (CLIMATOC-LAB) és un grup d'investigació jove fundat en 2019 al CIDE. La línia d'investigació prioritària se centra en millorar el coneixement dels canvis observats i simulats en la velocitat del vent i els seus extrems, l'atribució de les causes que els originen i els seus impactes socioeconòmics i ambientals (energia eòlica, erosió eòlica, desertificació, etcètera).

Un objectiu comú: l'estudi del clima

“Les observacions meteorològiques, oceàniques o satel·litàries, al costat de les simulacions del clima del passat i futur, són la base dels projectes d'investigació que duem a terme en el nostre laboratori”, explica Azorín. “La rellevància socioeconòmica i ambiental de l'estudi del vent és múltiple: en la indústria eòlica en alterar la capacitat de producció elèctrica; en l'agricultura i hidrologia per l'efecte del vent en l'evapotranspiració i disponibilitat de recursos hídrics; en els riscos i catàstrofes naturals per temporals de fort vent amb danys econòmics i, més important, pèrdues de vides humanes; per posar alguns exemples”, argumenta.

AVAMET és una associació sense ànim de lucre dedicada a la meteorologia. El seu àmbit d'actuació és la Comunitat Valenciana. Entre els seus fins està fomentar la investigació meteorològica i col·laborar amb organismes públics i privats, així com amb persones particulars, per a tindre un millor coneixement del clima de la Comunitat Valenciana.

“Des d'AVAMET considerem que aquesta col·laboració és molt important, ja que suposa el fet de posar en valor les nostres dades meteorològiques en l'àmbit científic”, indica Adrià Revert, president d'AVAMET. “Som una associació que aglutina persones amb afició a la meteorologia i entitats amb interés en aquesta ciència, alguns ens dediquem professionalment a això i altres no, però tots tenim com a nexe en comú el rigor amb el qual fem les nostres observacions i la qualitat que exigim als observatoris meteorològics perquè formen part de la nostra xarxa”, indica Revert.

“La generació d'informació climàtica és la base per al desenvolupament de serveis climàtics que ajuden la societat, l'economia i a preservar el medi ambient. AVAMET és el millor exponent de la contribució de la ciència ciutadana a l'estudi de l'atmosfera i el canvi climàtic”, conclou Azorín.

 

Pujar