elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El CSIC es converteix en soci estratègic de la Xarxa d'Universitats Valencianes

  • La Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) té com a objectiu fomentar la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en totes les àrees del coneixement

La presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Menéndez, va aprovar el passat 3 de juny la modificació de la col·laboració existent del CSIC en la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID). Amb això el CSIC, que ha sigut soci honorari des de 2015, es converteix en soci estratègic de l'organització, l'objectiu de la qual és fomentar la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en totes les àrees del coneixement. Això suposa la participació del CSIC en la governança i gestió de l'associació.

La Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana col·labora estretament amb les universitats valencianes i comparteix amb elles interessos i objectius comuns. Huit dels onze instituts d'investigació que té el CSIC a la Comunitat són mixtos, té projectes específics de col·laboració en els centres propis i ha subscrit convenis amb totes elles per a la realització de pràctiques i estades en els programes de grau, màster i doctorat.

En investigació, la seua relació amb el Sistema Valencià d'I+D+I és també comuna amb les universitats. “Per tot això, aquesta nova situació serà positiva per a totes les parts, compartint posicions millor consensuades”, assegura el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster. “Els recursos d'origen autonòmic per a la nostra recerca i desenvolupament són cada vegada majors, per la qual cosa aquesta decisió d'augmentar el pes del CSIC en RUVID s'alinea totalment amb l'estratègia d'una millor representació de les nostres capacitats a la Comunitat Valenciana”, remarca.

“Un soci com el CSIC, el principal organisme d'investigació a nivell estatal i present en totes les províncies de la Comunitat Valenciana, pot ser molt interessant per a l'associació”, assegura Fuster. El canvi del CSIC com a soci honorari a soci estratègic manifesta la voluntat d'una major implicació de l'organisme en RUVID. Aquest pas suposa disposar de veu i vot en les decisions de l'associació.

Així mateix, tal com assegura Jesús Lancis, president de RUVID, “el CSIC és un actor clau en el sistema valencià d'investigació, i per a les universitats representa un aliat estratègic, en tant que gestionem de manera compartida diversos centres d'investigació molt rellevants a la Comunitat Valenciana”. Amb aquesta nova consideració, apunta Lancis que “no sols reforçarem la nostra posició com a agents del sistema, si no que aprofundirem en el desenvolupament de sinergies entre nosaltres per a un millor aprofitament dels nostres recursos”.

RUVID

La Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) va nàixer al desembre de 2001 a través d'un conveni de col·laboració entre les cinc universitats públiques valencianes: la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I de Castelló i Universitat Miguel Hernández d'Elx. En 2003, RUVID va adquirir personalitat jurídica pròpia i es va constituir com a associació sense ànim de lucre. En 2015, el CSIC es va adherir a RUVID com a soci honorari.

La finalitat de RUVID és fomentar la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en totes les àrees del coneixement. Així mateix, i amb l'objectiu d'enfortir el paper de les universitats associades com a agents del Sistema de Ciència i Tecnologia, l'associació promou línies de cooperació entre elles. RUVID es constitueix i és reconeguda com a veu única davant moltes de les administracions públiques i altres agents del Sistema autonòmics.

Fins a aquests moments, RUVID la componen, a més de les cinc universitats públiques valencianes, la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Universitat Catòlica de València. Per part seua, la Diputació d'Alacant figura com a patrocinadora i el CSIC com un dels socis honoraris.

 

Pujar