elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Arxiu municipal de Crevillent se suma a la celebració de les Festes Patronals rememorant el programa de Grans Revetles de 1970

L’Arxiu municipal de Crevillent se suma a la celebració de les Festes Patronals rememorant el programa de Grans Revetles de 1970
  • Fins a 1971, moment en què naix l'actual Associació de Festes de Moros i Cristians que compleix les seues noces d'or, aquestes festes eren organitzades des del propi Ajuntament a través de la corresponent Comissió

MÉS FOTOS
L’Arxiu municipal de Crevillent se suma a la celebració de les Festes Patronals rememorant el programa de Grans Revetles de 1970 - (foto 2)

Ens trobem immersos en les festes patronals de Moros i Cristians en honor al nostre Patró Sant Francesc d'Assís, l'origen del qual es remunta a 1965, quan les primeres comparses van eixir als carrers del nostre poble de la mà de poblacions veïnes com Ibi i Alcoi, que van col·laborar en el naixement d'aquestes festes a Crevillent.

Fins a 1971, moment en què naix l'actual Associació de Festes de Moros i Cristians que compleix les seues noces d'or, aquestes festes eren organitzades des del propi Ajuntament a través de la corresponent Comissió, formada per alguns regidors i funcionaris i encarregada de tot el relacionat amb aquestes: comparses, desfilades, concurs de fotografia, revista, activitats esportives i les revetles, de les quals l'Arxiu Municipal conserva els programes.

L'Arxiu Municipal se suma a la celebració de les festes patronals amb el programa de Grans Revetles de 1970, en el qual s'anuncien les actuacions musicals organitzades per l'Ajuntament, que tenien lloc als jardins de l'institut Maciá Abela, en aquells dies situat en l'actual col·legi Escoles Noves.

Les actuacions abastaven els dies 26 i 27 de setembre, 2, 3 i 4 d'octubre en les quals hi havia orquestres i atraccions. Entre les primeres van actuar l'orquestra Umal, Die Keiser’s, Rudy Ventura, Els Rocket’s i Detroit’s, que reunien gran quantitat de crevillentins i crevillentines que ocupaven el pati de l'institut a manera de pista de ball, on les senyores acudien amb vestit llarg i els senyors vestien d'etiqueta.

Les atraccions incloïen actuacions de cantants de primer ordre en el panorama musical espanyol amb Miguel Ríos (Disc d'Or d'Amèrica), Juan Pardo i Massiel acompanyada pel trio La La La i dirigida pel mestre Iburbia de Televisió Espanyola.

Entre les actuacions estaven grups tan coneguts com Els Crits (triomfadors del Festival de Benidorm), Cristina i Els Tops i Els Albes, tot això amb Raúl Álvarez, de Radi Alacant, com a Cap de Pista.

Les entrades i abonaments a les revetles s'adquirien en el propi Ajuntament i en previsió de les possibles inclemències del temps (tan habituals en aquestes dates), les actuacions es traslladaven al Pavelló- Exposició de la Indústria Crevillentina, al costat del Restaurant Les Palmeres, on també se celebrava la fira de la catifa, activitat que s'ha recuperat en els últims anys en el Centre Jove Juan Antonio Cebrián.

En aquest any 1970 van ostentar la capitania les comparses Asturs i Barbarescos, de la mà de José Pascual García i Manuel Pérez Galipienso respectivament i la festa ja estava configurada tal com hui la coneixem amb les seues dotze comparses, sis en el bàndol moro i sis en el bàndol cristià.

A través de la documentació conservada en l'Arxiu Municipal (programes, fotografies, revistes…) podem conéixer l'origen i evolució de la Festa fins hui en dia, declarada d'Interés Turístic Internacional i és una dels senyals d'identitat del nostre poble.

Pujar