elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Arxiu Municipal de Crevillent homenatja el segon centenari de la fundació de “La Fàbrica Gran” dedicant-li la fotografia del mes de febrer

L'Arxiu Municipal de Crevillent homenatja el segon centenari de la fundació de “La Fàbrica Gran” dedicant-li la fotografia del mes de febrer
  • El retrat del crevillentí José Ramón Candela Davó ha sigut triat per a retre homenatge a la fàbrica de catifes Fill d'Augusto Mas, que ha arribat a donar treball a un miler de veïns i veïnes

L'Arxiu Municipal Clara Campoamor, presenta la fotografia del mes de febrer presa pel crevillentí José Ramón Candela Davó. Amb aquesta imatge, aquest servei cultural ret homenatge a la fàbrica de catifes Fill d'Augusto Mas quan es compleix el segon centenari de la seua fundació.

Creada per Manuel Mas Hurtado en 1823 al carrer del Carme, aquest crevillentí va constituir una de les famílies més importants del moment, juntament amb la de la seua filla Josefa Mas Espinosa i Manuel Mas Candela (pares de Sr. Pascual Mas), tots dos propietaris de les dues empreses tèxtils més importants de Crevillent fins a ben entrat el segle XX.

El nostre Arxiu Municipal compta amb el fons documental d'aquesta fàbrica tèxtil, depositat pels seus propietaris, María Victoria i Manuel Mas Fuentes en 1998. És de destacar que el document més antic de l'empresa es remunta a 1859, la qual cosa el fa únic com a arxiu d'empresa en l’àmbit nacional.

Aquesta família, com moltes altres crevillentines, va emigrar a Barcelona, on va regentar una botiga per a la venda dels productes elaborats al seu poble natal, d'on va vindre Augusto Mas Quesada en 1906, per a fer-se càrrec del negoci que va adquirir als seus germans.

No hi ha dubte de la importància d'aquesta empresa, anomenada “la Fàbrica Gran” per donar treball a un miler de crevillentins i crevillentines. A més, encara hui dia és popularment coneguda com “la fàbrica de D. Augusto”, propietari i net del fundador, l'habitatge particular del qual estava precisament en les dependències actuals de l'arxiu municipal.

Aquesta fàbrica va estar en funcionament fins a 2009, i amb motiu d'aquesta efemèride, bé mereix una exposició monogràfica i un estudi exhaustiu per a donar a conéixer: el seu origen, evolució, la família i les diferents ubicacions que va tindre. Tot això s’emmarca en el context del primer gran auge de la indústria tèxtil del municipi, que va tindre lloc en l'últim quart del segle XIX.

Amb tot, aquest any 2023, estem d'enhorabona en commemorar el segon centenari de la fundació d'aquesta fàbrica d'estores, després de catifes, que tant de treball va donar als crevillentins i crevillentines, i que ha quedat en el record de tots com “la fàbrica de D. Augusto”.

Pujar