elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Coneixes la història de la “Cofradía de Crevillentinos Ausentes de Madrid”?

Coneixes la història de la “Cofradía de Crevillentinos Ausentes de Madrid”?
  • L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” dedica el seu Document del Mes d'octubre a Joaquín Galiano, un dels crevillentins residents a Madrid que va fundar la confraria en el “Café Iruña” de la capital l'any 1947

MÉS FOTOS
Coneixes la història de la “Cofradía de Crevillentinos Ausentes de Madrid”? - (foto 2)
Coneixes la història de la “Cofradía de Crevillentinos Ausentes de Madrid”? - (foto 3)
Coneixes la història de la “Cofradía de Crevillentinos Ausentes de Madrid”? - (foto 4)

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” conserva entre els seus fons el pertanyent al crevillentí Joaquín Galiano García, donat pels hereus del seu bon amic Francisco Pastor Juan al juliol de 2017.

La figura de Joaquín Galiano potser és poc coneguda al nostre Crevillent, malgrat els seus molts assoliments en la nostra cultura local. Nascut a Crevillent en 1909, resideix al carrer Major on els seus pares ostenten una pastisseria. En 1935, als seus 26 anys, és elegit secretari de la recentment creada Comissió de Festes per a la Setmana Santa (després d'uns anys desapareguda), òrgan que publica el número 2 de la Revista i quan arriba el primer viatge dels absents, organitzat per la Comissió de Madrid, que ell mateix rep “amb l'Ajuntament, Banda de Música, coets i molt públic. Aquella rebuda ens va commoure profundament.”

Gran amant del seu poble natal i de la seua cultura, va tindre a més una intensa labor literària. Va publicar dos llibres titulats “24 cuentos para niños crevillentinos” (1983) i “Páginas Sueltas” (1984), si bé entre la seua documentació personal s'han conservat un gran nombre de manuscrits d'obres no publicades, com “La paloma en el aire”, “Mi vano biográfico” o “Memorias de un crevillentino”, “Crevillentinos de antaño”, “Utopilandia” y “Poliantea”.

En 1940 es converteix en crevillentí absent en traslladar la seua residència a Madrid, on treballa com a propietari i gerent del laboratori Vogalia. Des d'aquest mateix moment, reuneix els absents en el “Bar Mas”, propietat de dos germans crevillentins, i comencen a enviar la seua particular almoina de Pasqua als pobres de Crevillent, però Joaquín pensava que es podia fer alguna cosa més.

Finalment, el 24 d'abril de 1947, en el Café Iruña, es funda la Cofradía de Crevillentinos Ausentes de Madrid (CAA), de la mà de Sr. Vicente López Rico, Sr. Manuel Magro Espinosa, D. Marcial Espinosa Molina i Sr. José Pérez González, actuant ell mateix com a secretari, portant degut compte de totes les reunions. A aquesta associació madrilenya li van seguir unes altres a Barcelona i València.

La finalitat d'aquesta associació, que va aconseguir els 273 socis, estava perfectament reflectida en els seus estatuts, el Títol dels quals I, article primer diu: “los fines de la Cofradía de Crevillentinos Ausentes serán laborar por la mayor gloria y grandeza de Crevillente, especialmente por su Semana Santa”.

Durant els primers anys, la confraria va dur a terme nombroses activitats, donant-les a conéixer a través d'una circular o butlletí, iniciativa que també va realitzar la confraria de Barcelona. A través de les seues pàgines, informaven els socis de tot el relatiu a aquesta associació: presentació de comptes, venda de loteria de Nadal, emplaçament per a les reunions de socis, convocatòries per a celebrar la Junta General i fins i tot, entrevistes i enquestes, com per exemple, si haurien de tindre “pas” propi, les opinions del qual eren després publicades i que van donar lloc a l'adquisició del Trasllat al Sant Sepulcre.

Aquest butlletí publicava els obituaris, com el del president de la confraria, Sr. Vicente López Rico, mort el 22 de gener de 1949, i per descomptat, tot el relacionat amb la Setmana Santa, com el Monument, el Museu-Hotel, “el tall”, les visites a Crevillent, comptades a manera de crònica, així com altres activitats, com el Congrés Internacional de Crevillentins Absents celebrat en 1957.

També es publicava un noticiari crevillentí sobre la vida social i cultural, la qual cosa ens permet conéixer alguns aspectes, hui desapareguts, com la celebració dels Jocs Florals o el Certamen Literari, organitzat per la “Sociedad Cultura y Artística Nuevo Casino”. També va arribar a publicar-se la lletra de més d'un centenar d'havaneres.

El butlletí va aconseguir els 53 números i va deixar de publicar-se a l'abril de 1956, quan per decisió conjunta del Patronat de Setmana Santa i les tres confraries de crevillentins absents es va acordar que Patrica Chica, dirigida per José Candela Adsuar, passara a ser l'òrgan informatiu de les quatre entitats.

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” vol rendir el seu particular homenatge i reconeixement a Joaquín Galiano, un crevillentí absent, però gran amant de la seua pàtria xica i defensor de la nostra Setmana Major, que segons les seues pròpies paraules “és un fet natural, una cosa vinculada a la més profunda essència crevillentina.”

Pujar