elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Creix l'apatia pels vins negres: el seu consum és cosa de vells?

Creix l'apatia pels vins negres: el seu consum és cosa de vells?
  • Els agricultors valencians destaquen el moment complicat que viu el sector i els motius pels quals la situació va empitjorant

El sector vitivinícola valencià travessa un moment complicat i varis són els motius pels quals la situació va empitjorant per moments.

Des de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) asseguren que “la històrica aturada de les compres de vins negres durant l'últim any, els efectes negatius de la sequera i les tempestes de pedra empitjoren la crisi de rendibilitat dels viticultors d'Utiel-Requena, la comarca més productora de vi en la Comunitat Valenciana”.

Així ho ha expressat José Luis Robredo, responsable de la sectorial del vi de AVA-ASAJA, que ha denunciat el “abandó” de les administracions, “sobretot el govern valencià” perquè “no estan fent res ni per a equilibrar la cadena alimentària i garantir preus dignes, ni per a aprovar mesures de suport puntuals al sector com a ajudes directes, com sí han tingut altres cultius, o la destil·lació de crisi”.

Així, el sector constata un brusc enfonsament del nombre d'operacions de compra-venda de vins negres. De fet, les escasses adquisicions que es produeixen “a comptagotes” es tanquen a preus en origen molt per davall dels costos de producció, que s'han encarit un 30% en les dues últimes campanyes.

A més, a hores d'ara de la temporada, a tot just tres mesos per a la següent verema, encara queden inusuals reserves d'estoc en els cellers per vendre”, asseguren.

El per què aqueixa apatia

Des de AVA-ASAJA apunten, entre les principals causes, la massives importacions procedents de països tercers i a canvis en les tendències de consum dels joves, que opten més per vins blancs i rosats.

De fet, en aquests casos la demanda ha sigut major encara que, tal com afirma Robredo, “les cotitzacions en origen abonades pel raïm per a cava no han aconseguit els nivells que deurien. Han augmentat les vendes i els preus del consumidor, per la qual cosa els cellers embotelladors han incrementat els seus ingressos, però el sector productor no es veu recompensat en la seua justa mesura”. 

La influència de les adversitats climàtiques

D'altra banda, des de AVA-ASAJA assenyalen que les adversitats climàtiques estan provocant importants minvaments de producció. A diferència del litoral valencià, a Utiel-Requena i altres comarques interiors no ha plogut de manera persistent i adequada com per a pal·liar el dèficit hídric que els cultius arrossegaven des dels primers mesos de l'any. Per tant, la sequera continua sent un problema les conseqüències del qual s'estan deixant notar amb un descens de la futura collita de raïm i, fins i tot, amb l'aparició de vinyes seques que acabaran morint. Així mateix, diversos temporals acompanyats de calamarsa han ocasionat danys de fins al 100% de la producció en zones localitzades de la comarca i la incidència del fred en moments avançats de l'any ha motivat el sorgiment de marchitez fisiològica en la varietat Boval.

Falta de suport de l'administració

AVA-ASAJA ha criticat durament a les administracions per no habilitar mesures de suport urgents que alleugen la descapitalització dels viticultors. El cultiu del raïm es va quedar fora de les ajudes aprovades pel Govern central amb motiu de la guerra a Ucraïna i tampoc apareix en el primer esborrany del Ministeri enviat a les organitzacions agràries sobre les ajudes per la sequera. Així mateix, la Generalitat Valenciana no ha tramitat les ajudes de la destil·lació de crisi, mentre que altres comunitats sí ho han fet mitjançant fons estatals (Catalunya i Extremadura) i cofinançats amb partides pròpies (La Rioja i País Basc). La Comissió Europea acaba d'adoptar mesures excepcionals perquè els Estats membres puguen sol·licitar-les, però de moment el sector desconeix noves gestions.

Robredo assegura que “els agricultors volem viure d'uns preus justos per les nostres collites, però davant les dificultats sense precedents que existeixen en el mercat dels vins negres necessitem de manera ràpida i contundent una sèrie d'ajudes amb suficient pressupost. Si les administracions no actuen sobre la cadena alimentària i continuen mirant cap a un altre costat, provocaran la pèrdua d'una activitat empresarial tan fonamental com és la viticultura i continuaran expulsant a les persones del medi rural”.

Pujar