elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Creix el compromís dels valencians pel reciclatge: augmenta un 57% l'ús del contenidor groc i un 32% del blau

Creix el compromís dels valencians pel reciclatge: augmenta un 57% l'ús del contenidor groc i un 32% del blau
  • Durant 2020, cada persona va depositar en la Comunitat Valenciana 13,7 quilograms de residus en el contenidor groc i 15 quilograms de paper i cartó en el contenidor blau

En 2020, cada persona va depositar, en la Comunitat Valenciana, 13,7 quilograms de residus -un 11,7% més respecte a l'any anterior -en els 21.531 contenidors grocs destinats als envasos domèstics de plàstic, metall i brik- i a través dels sistemes de recollida selectiva de porta a porta que els valencians tenen a la seua disposició.

Per part seua, la col·laboració ciutadana amb el reciclatge a través del contenidor blau va créixer un 2,3% gràcies a que cada valencià va depositar 15 quilograms de paper i cartó en els 19.601 contenidors blaus que hi ha situats en la via pública per a reciclar els seus envasos.

D'acord amb les dades de participació ciutadana proporcionats per les 540 entitats locals que presten el servei de recollida d'aquests residus en la Comunitat Valenciana a Ecoembes, aquestes xifres confirmen el creixement, un any més, de la quantitat d'aquests residus que la ciutadania va depositar en el contenidor groc (destinat a envasos de plàstic, llandes i briks) i en el contenidor blau (paper i cartó).

Durant els últims cinc anys el depòsit en el contenidor groc s'ha incrementat un 57% i un 32% en el blau. Aquestes quantitats reflecteixen el creixent compromís ciutadà amb el reciclatge d'aquests envasos.

Malgrat l'excepcionalitat viscuda durant gran part del 2020 i que continua en l'actualitat a conseqüència de la COVID-19, la recollida separada i el reciclatge d'envasos va tornar a consolidar-se un any més com una pràctica mediambiental molt estesa en la societat valenciana.

Però cal continuar reforçant i sensibilitzant per a millorar la separació que els ciutadans i ciutadanes fan en les seues llars, ja que, dels quilos que cada persona va depositar en el contenidor groc, 3,3 quilos van ser de residus que no són envasos.

A més d'a través dels contenidors blaus i grocs i dels sistemes porta a porta, els envasos domèstics lleugers de plàstic, metall, brik, paper i cartó es van arreplegar en altres punts de reciclatge, com els 10.353 contenidors de recollida selectiva situats en llocs de gran concurrència (oficines, estadis, hostaleria i festivals, entre altres).

També es van arreplegar envasos domèstics lleugers en les plantes de residus urbans a les quals es traslladen els contenidors de resta (un lloc en el qual no haurien de depositar-se aquests residus, però al qual, gràcies a la col·laboració ciutadana, arriben cada vegada menys envasos).

En contraposició a la pujada de la recollida selectiva al carrer, la reducció -i fins i tot la cancel·lació- de l'activitat comercial, empresarial i d'esdeveniments a causa de la COVID-19 en els llocs de gran concurrència, va suposar una menor recollida d'envasos domèstics en aquestes ubicacions.

Per això, i en total, gràcies a l'esforç i compromís de la societat valenciana, en 2020 es van lliurar a instal·lacions recicladores homologades un total de 176.329 tones d'envasos domèstics per al seu posterior reciclatge, un 1% menys que l'any anterior, malgrat la reducció major en la producció de residus domèstics en 2020.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat la recollida separada com "una de les sis R [reduir, recuperar, reparar, reutilitzar, reciclar i recollida separada] de la gestió responsable en matèria de residus i de l'Economia Circular".

Mollà ha valorat "les polítiques públiques d'acompanyament, educació i incentiu a la recollida separada, reciclatge i valorització de residus domèstics", coincidint amb l'aprovació pel Consell de la línia pressupostària de 1,1 milions d'euros per al descompte econòmic directe de les taxes de tractament per les aportacions separades a través de la xarxa d'ecoparcs.

"Sens dubte i, malgrat el context de pandèmia, el compromís de la societat valenciana amb la recollida separada i el reciclatge d'envasos domèstics s'ha reforçat, convertint-se en l'hàbit ambiental més estès entre les llars valencianes", ha indicat Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes en la Comunitat Valenciana.

Amb aquest objectiu de continuar consolidant la recollida separada en la Comunitat Valenciana, Ecoembes i la Generalitat han acordat continuar amb el Pla d'Acció d'Envasos 2021-2023 en la comunitat autònoma, acord mitjançant el qual es continuarà millorant la contenerización per part d'Ecoembes en la Comunitat, es realitzaran diagnòstics específics en cada municipi i s'impulsarà la formació en aquesta matèria, entre altres actuacions, així com s'integraran els models de recollida separada d'alta eficiència.

Així mateix, s'ha signat un conveni de col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Tot això, d'acord amb la línia de treball d'exigència i millora contínua de la Generalitat.

Pujar