elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els cotxes hauran de portar una caixa negra, com els avions, des del juliol: Què és i per a què serveix?

Els cotxes hauran de portar una caixa negra, com els avions, des del juliol: Què és i per a què serveix?
  • T'expliquem com funciona la caixa negra i si afectarà el preu de l'assegurança del cotxe

Nou reglament des del proper sis de juliol a l'hora de treure el cotxe de casa. Tots els turismes han d'incloure obligatòriament una caixa negra. Es tracta d'una mena de registrador de dades d'esdeveniments o EDR que, igual que les caixes negres dels avions, gravarà la informació més rellevant en cas de sinistre. El dispositiu serà obligatori a tots els cotxes nous i, segons el comparador d'assegurances Acierto.com, podria incidir directament en el preu de les primes de cotxe si finalment les asseguradores tenen accés a aquestes dades.

Com funciona la caixa negra dels cotxes?

La caixa negra dels cotxes guardarà les dades generades dels 30 segons previs i les cinc posteriors al sinistre. Aquesta informació es podrà analitzar a posteriori. Això sí, la informació recopilada serà anònima a priori, ja que no es registraran dades personals com ara el nom, l'edat o el sexe del conductor. Entre la informació que quedarà registrada destaquen la velocitat del vehicle, la frenada, les revolucions del motor, la força de l'impacte frontal i lateral, els moviments de direcció, la posició de l'accelerador… També gravarà el funcionament de sistemes de seguretat com els coixins de seguretat, cinturons de seguretat i assistents de conducció, i tindrà en compte paràmetres temporals i cronològics, com ara l'hora i la data del sinistre. A més de per establir les causes dels accidents, els EDR serviran per establir llindars de lesions, reconstruir accidents, crear programes de seguretat viària, etcètera. Segons el Parlament Europeu, evitaran fins a 25.000 morts i més de 140.000 ferits.

Pagaré més a l'assegurança del cotxe per la caixa negra?

És la gran pregunta que sorgeix si la implementació d'aquestes caixes negres alterarà els preus de les assegurances de cotxe. Donar resposta a aquesta pregunta no és senzill, asseguren des d'encert.com ja que cal tenir en compte que les asseguradores fixen els preus de les pòlisses, entre altres coses, basant-se en dades estadístiques. Per exemple, es considera que els conductors més joves tenen accidents de més gravetat i, per això, les seues assegurances solen ser cares.

Tampoc cal perdre de vista qui podrà accedir a les dades que es generen, és a dir, si les asseguradores ho podran fer o no. De fet, la Unió Europea aposta perquè siguen les autoritats només les que puguen conèixer-los. Tot i això, una recent sentència a Alemanya ha permès a les asseguradores disposar d'aquest registre, ja que són una part principal dels accidents de trànsit. La sentència apunta que "els assegurats estan obligats a aportar tot allò que serveixi per aclarir les causes d'un sinistre, en virtut de la seua obligació d'informar" i obre la porta a la resta d'asseguradores d'Europa.

“Encara que probablement acabarà depenent de cada cas en particular”, auguren des d'Acierto.com. Dit això, i només si finalment es té accés a aquestes dades, aquelles persones que se cenyeixen a les estadístiques no experimentarien cap pujada o baixada en les seues assegurances, almenys a priori. Però sí que ho farien els assegurats que no conduiren com els automobilistes amb un perfil similar al seu.

Fins i tot encara que no es registren dades sobre el sexe o l'edat del conductor, si l'asseguradora acaba tenint accés a la informació i només hi ha un conductor habitual que és prenedor de l'assegurança, tampoc no haurà d'indagar gaire més per fer-se una composició de lloc. En qualsevol cas, això no és nou, ja que ja existeixen algunes modalitats de contractació com Pay As You Drive, que permeten a l'assegurat pagar segons la forma com condueix.

Pujar