elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Corts aproven una proposta de Podem per a garantir el dret d'accés a les línies de rodalies de les persones amb mobilitat reduïda

    La Comissió d'Obres Públiques, Infraestructures i Transports de Les Corts Valencianes ha aprovat una proposició no de llei del grup parlamentari Podemos-Podem per a garantir el dret d'accés a les línies de rodalies de les persones amb mobilitat reduïda.

    El diputat de Podem, César Jiménez, ha assenyalat que les persones amb mobilitat reduïda del territori valencià que volen fer desplaçaments amb ferrocarril han de gaudir dels mateixos drets que la resta de la societat, però, ha lamentat, “la realitat s'imposa i el fet comprovable és que els usuaris del ferrocarril que vulguen fer algun desplaçament des d'o fins a una estació sense servei de suport a persones amb mobilitat reduïda no ho poden fer en igualtat de condicions amb qualsevol altre ciutadà”.

    Jiménez ha recordat que les estacions amb parada de combois de mitjana o llarga distància disposen d'un servei d'assistència, el conegut com “Atendo” de Renfe, però cap línia de rodalies de les quals discorren per les nostres comarques té habilitat aquest servei.

    D'aquesta manera, ha criticat, “els usuaris amb mobilitat reduïda que volen fer ús d'estacions sense aquest servei, quan realitzen la consulta telefònica per a sol·licitar-ho, són exhortats a desplaçar-se a una altra estació amb aquesta possibilitat. Resulta evident que aquest no és un tracte igualitari”. Jimenez ha indicat a més que hi ha línies de rodalies d'altres autonomies que sí disposen d'aquest servei.

    Podem no ha acceptat una esmena del PP que reclamava “continuar treballant” per a millorar l'accessibilitat universal al ferrocarril i les estacions de Rodalies, ja que, segons ha explicat Jiménez, “atès que la suma de totes les línies de rodalies que ofereixen el servei de Atendo és zero, ens neguem a acceptar una esmena en la qual se suggereix que s'ha fet alguna cosa per a superar aquest doble tracte discriminatori per ser una persona amb mobilitat reduïda i per ser valenciana”. Sí s'ha acceptat una conjunta de PSPV i Compromís que inclou en la iniciativa a l'administració autonòmica com a màxima interessada en què es complisca la reivindicació plantejada per Podem.

    El parlamentari ha explicat que actualment, “amb una trucada en el telèfon d'atenció del servei “Atendo” des de territori valencià amb la intenció de fer ús del servei des d'una estació que no ho tinga incorporat per disposar de trens de mitja distància, és suficient per a percatar-se que el servei no està disponible” ja que “quan tractes d'esbrinar els motius d'aquesta falta els operadors recorren a una resposta estàndard, informant que els combois que realitzen el servei de rodalies en aquesta línia no estan adaptats per a la instauració d'aquest servei”.

    Jiménez ha admès que “costa creure aquesta versió, ja que els models de màquines i vagons que realitzen el servei de rodalies en territori valencià no difereixen molt dels models que realitzen el servei en els nuclis de rodalies d'altres regions de l'Estat”.

    La proposta de Podem reclama instar al govern central a establir les prioritats quant a desplaçament de persones amb mobilitat reduïda en les línies de rodalies que circulen per territori valencià, per a anar incorporant de manera progressiva el servei Atendo, o equivalent, a totes les línies de la xarxa i al fet que realitze les adaptacions necessàries en estacions i combois per a garantir el dret d'accés al servei de rodalies de persones amb mobilitat relluïda, instaurant el servei Atendo, o equivalent, a mesura al fet que s'adapten les línies.

    Pujar