elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Corts aproven una proposta de Podem per a blindar l'assignatura de filosofia en 4ª de l'ESO i 2º de Batxillerat

    La Comissió d'Educació i Cultura de Les Corts Valencianes ha aprovat per unanimitat una iniciativa presentada pel grup parlamentari Podemos-Podem en la qual es reclama que dins de les competències de la Comunitat Valenciana es reorganitze el currículum de 4º de l'ESO per a incorporar la matèria de filosofia com a matèria específica i obligatòria, reforçant els seus continguts ètics, així com el de 2º de Batxillerat per a introduir la matèria de la història de la filosofia.

    La iniciativa, transaccionada i aprovada per consens, pretén garantir, dins de les capacitats de l'autonomia i com s'ha fet en altres comunitats autònomes, l'ensenyament de filosofia en el currículum acadèmic sense que vaja en detriment d'altres matèries.

    El diputat del grup parlamentari Podemos-Podem, Antonio Estañ, ha destacat en el debat de la iniciativa que el Consell "ha d'assegurar que ací també la filosofia continue ja que d'açò depèn que estiguem educant homes i dones veritablement lliures".

    El parlamentari ha indicat que renunciar a la filosofia significa "tirar per la borda la capacitat de pensar-nos com a societat, d'entendre com hem arribat fins a ací i feia on podríem arribar; entendre com hem desenvolupat les nostres vides al voltant de conceptes com la justícia, la veritat o la bellesa".

    Estañ ha destacat que la pròpia democràcia i les institucions tenen el seu origen en la filosofia i ha advertit que "si el nostre currículum de Batxillerat menysprea la brúixola de la nostra societat i del nostre ordenament polític, no podem estranyar-nos després que els alumnes menyspreen l'ordenament polític mateix".

    El diputat ha recordat que la UNESCO ha declarat que tota persona de qualsevol país ha de tenir dret a estudiar filosofia i que s'ha de mantenir o ampliar el seu ensenyament allí on ja s'imparteix, i instaurar-la on encara no existeix, dret que en el nostre país es troba ferit de mort".

    Així mateix, ha destacat que "la Comunitat Valenciana, després de 20 anys de foscor, ha de ser avantguarda ara en la defensa del pensament" i ha instat al Consell a "fer com a Balears, Andalusia o Catalunya i blindar la filosofia, donant-li el lloc que mereix dins d'una societat que vol salvar el seu passat per a entendre el seu present i guanyar el seu futur". "I açò no pot quedar-se en paraules i declaracions, per la qual cosa la Filosofia i Ètica en l'ESO i la Història de la Filosofia ha de tenir el paper i la importància que els correspon, tal com ocorre en altres autonomies", ha conclòs.

    Aquesta iniciativa ha sigut impulsada en col·laboració amb col·lectius com la Xarxa Espanyola de Filosofia i la Societat de Filosofia del País Valencià i la Assemblea de Professors de Filosofia.

    Pujar