elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Corts aproven instar al Consell al fet que potencie l'atenció primària a proposta de Podem

Les Corts aproven instar al Consell al fet que potencie l'atenció primària a proposta de Podem

    La comissió de Sanitat de Les Corts Valencianes ha aprovat una proposició no de llei de Podem en la qual s'insta al Consell al fet que potencie l'atenció primària, dotant-la dels mitjans humans i materials per a complir la seua labor.

    El portaveu de Sanitat d'aquest grup, Daniel Geffner, ha recordat que l'anterior consellera d'aquest departament, Carmen Montón, es va comprometre a arribar a 2020 dedicant el 20 per cent del pressupost sanitari a l'atenció primària, però ha advertit que «amb el full de ruta actual no s'arribarà, llevat que hi haja un gir important». La PNL aprovada torna a incorporar aquesta petició al Consell.

    Geffner ha recalcat que l'atenció primària és la columna vertebral del sistema sanitari públic valencià, la porta d'entrada a la sanitat, que té la capacitat de resoldre més del 85% de les assistències sanitàries i ha posat de manifest «l'exagerada càrrega de treball que es reflecteix que més del 40% de metges de família atenen més de 40 consultes al dia».

    Així, ha lamentat que «malgrat l'alta qualificació del personal sanitari de la nostra atenció primària, les consultes saturades dificulten, quan no impedeixen, realitzar una atenció sanitària tant individual com a comunitària del nivell adequat a la seua preparació».

    En el mateix sentit, ha afegit que «la massificació de les consultes impedeix o limita substancialment que l'Atenció Primària desenvolupe labors tan importants com l'educació sanitària, promoció de salut i prevenció de malalties, i salut comunitària, aixi com el treball en equip, la formació continuada i el desenvolupament de recerca».

    La iniciativa, que conté 16 punts, reclama entre altres qüestions que l'atenció primària incloga dins de la seua agenda de treball les tasques assistencials, administratives, docents, el treball en equip i la labor comunitària; que es redefinisquen els contingents per a dedicar més temps a cada pacient i que reforce el seu paper amb una subdirecció general d'atenció primària en l'organigrama de conselleria.

    També reclama millorar l'assistència incrementant la capacitat resolutiva amb l'accés a noves tècniques i activitats i realitzar una planificació de recursos humans a mitjà i llarg termini que incloga, si cal l'ampliació de places MIR-*EIR, així com una política de substitucions per vacances , baixes i permisos que no ofeguen al personal. Igualment, es planteja millorar la ràtio d'infermeria de primària.

    Pujar