elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus pren el pols a la creació actual amb huit propostes expositives

El Consorci de Museus pren el pols a la creació actual amb huit propostes expositives

    Tres exposicions monogràfiques dedicades a dones artistes, un diàleg entre art clàssic i contemporani i dues de col·lectives que prenen el pols a la creació contemporània actual són algunes de les principals propostes expositives per a aquest estiu. 

    El Consorci de Museus ofereix huit exposicions a Castelló, València i Alacant com a alternativa d'oci cultural per a aquestes dates. 

    Sota l'aire condicionat de les sales d'exposicions, el Consorci de Museus proposa una ruta artística refrescant amb l'últim de l'art actual per a gaudir al llarg d'aquest mes d'agost. Una programació que inclou també la visita en família, amb l'Espai de Telles obert tot l'any, perquè les xiquetes i xiquets tinguen també el seu espai als museus. 

    A València, el Centre del Carme Cultura Contemporània ofereix una panoràmica de l'art actual valencià. Més de 1.000 metres quadrats i quatre sales d'exposicions estan dedicats als primers moments de la col·lecció d'art contemporani de la Generalitat Valenciana, composta per les obres adquirides per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport en 2017. 

    'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana. Primers moments', que ocupa les sales Refectori, Carlos Pérez, 1 i 2, reuneix un total de 33 obres de 33 artistes valencians i valencianes. 

    Amb una gran diversitat de llenguatges i estètiques, les peces estan agrupades en cinc blocs temàtics: en el joc entre el temps i la memòria es poden veure les obres de Joël Mestre, Ana Teresa Ortega, Sebastià Miralles, Bleda y Rosa, Mira Bernabeu, Anna Talens, Amparo Tormo i Xavier Arenós; el plantejament feminista el recullen les peces de Teresa Lanceta, Maribel Doménech, Teresa Cebrián, Mery Sales i Paloma Navares. 

    Hi ha un grup d'artistes les obres dels quals mostren les friccions entre la quotidianitat i el tecnològic, aquests són: Jorge Julve, Moisés Mañas, Xavier Monsalvatje, Rosana Antolí, Damià Jordá, Olga Diego i Ernesto Casero. Sobre el binomi individu-societat parlen les peces de Tania Blanco, Agustín Serisuelo, Art al Quadrat, Mar Arza, Fermín Jiménez Landa, Pilar Beltrán, Xisco Mensua i Aurelio Ayela. Finalment, la cultura de la sostenibilitat la reflecteixen les propostes d'Hugo Martínez-Tormo, Jesús Rivera, Nelo Vinuesa, Ángel Masip i Inma Femenía. 

    L'exposició, comissariada per Ricard Silvestre, es pot veure fins al 23 de setembre. 

    Completen aquest recorregut per l'art del nostre temps les exposicions dedicades a Teresa Cebrián i a Olga Diego, que permeten aprofundir en el coneixement de l'obra d'aquestes dues creadores. En el cas de la valenciana Teresa Cebrián, 'El llarg viatge', que es pot veure a la Sala Ferreres fins al pròxim 23 de setembre, ofereix un recorregut per la trajectòria vital i artística de la creadora. 

    Comissariada per Marisol Salanova, l'exposició inaugura el programa 'Trajectòries' del Centre del Carme i permet reconéixer les sèries més controvertides d'aquesta artista nòmada al llarg dels seus 35 anys de trajectòria, a més de gaudir-ne d'algunes peces inèdites. 

    Per la seua banda, l'alacantina Olga Diego ofereix a la Sala Dormitori, fins al 28 d'octubre, 'Jardí autòmat', una recreació d''El 'jardí de les delícies' del Bosch en gran: més de 400 metres quadrats d'instal·lació composta per un centenar d'escultures unflable-electròniques que cobren vida i respiren per a mostrar que ara el pecat és el plàstic 

    En l'àmbit del social, la Sala Contraforts arreplega la proposta del programa 'Altaveu', d'inclusió i cohesió social, 'Històries de Vidha. Vihsibles', del Comité Antisida València. L'exposició, composta per les obres de Ramón Espacio, Pepe Miralles, Pilar Devesa, Juan Catalán i Lluís Masià arreplega l'esforç i la valentia de desenes de persones afectades pel VIH que han utilitzat la visibilitat pública com a eina per a ensenyar-nos a mirar el sexe, l'amor i la salut sexual amb uns ulls més inclusius. 

    Pensant en la inclusió i en la participació de tots els públics en l'àmbit del museu, el centre de cultura contemporània ofereix l'Espai de Telles, un espai d'experimentació, dedicat a la primera infància, en què les xiquetes i xiquets, acompanyats pels seus familiars, troben el seu primer contacte amb l'art i la cultura. Aquest espai es pot gaudir també al Museu Arqueològic de Gandia (MAGa), en l'horari habitual del museu. 

    Palau Joan de Valeriola de València 

    Al Palau Joan de Valeriola, seu de la Fundació Chirivella Soriano, el Consorci de Museus dedica un homenatge a una altra important trajectòria, la de l'artista valenciana Mónika Buch, fins al 9 de setembre. 

    Comissariada per José Luis Martínez Meseguer, l'exposició mostra la passió geomètrica de la creadora i reuneix 50 anys de producció artística; situa Mónika Buch com a artista, com a dona i com a valenciana, i reivindica la seua obra com una de les trajectòries més interessants de l'art valencià del segle XX. 

    Castelló 

    El Consorci de Museus presenta a Castelló l'exposició 'Museus en diàleg. Mirades diferents', una mostra que posa per primera vegada en diàleg dos dels museus de referència a la província, el Museu de Belles Arts, en art clàssic, i el Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC), en art contemporani. 

    Composta per quaranta obres (vint de cada un dels museus) s'ofereix un col·loqui entre peces d'arqueologia i etnologia, passant per la ceràmica, la pintura i l'escultura de les obres del Museu de Belles Arts, amb altres obres plàstiques de diferents moviments estètics del MACVAC, com l'expressionisme, el constructivisme, l'abstracció geomètrica, l'art cinètic i l'op art, entre altres, en un intent d'establir noves mirades sobre les comparacions proposades. L'exposició, comissariada per Ferrán Olucha i Xavier Allepuz, es podrà veure fins al 14 d'octubre. 
    Alacant. 

    A Alacant, a La Llotja del Peix, el projecte 'Tot el que veus és art', de Pilar Tébar i José Luis Martínez Meseguer, vol mostrar un dels possibles panorames de la pràctica artística contemporània valenciana. En aquest segon moment, dedicat al retrat, es presenten una selecció de 34 treballs de 17 artistes que ens confirmen que aquesta temàtica està totalment vigent en l'actualitat. 

    Fins al 23 de setembre, fotografia, pintura, instal·lació i escultura es mostren ací en les seues nombroses varietats en les peces de Daniel G. Andújar, Omar Arráez, Paco Candela, José Cerezo, Mercedes Fittipaldi, Patricia Gómez, La Ortopedia Del Manco, Alicia Lamarca, Rate López, Dayra Madrona, Alejandro Martínez García, Mira Bernabéu, Gertrudis Rivalta, Jennifer-Virginia Rotter, Antonio Samo, Manuel A. Velandia Mora i Valiente Verde. 

    Amb vista també al Mare Nostrum però des d'una altra perspectiva, més arriscada i llançant senyals de fum, es troba l'exposició 'Actes de comunicació', de l'alacantí Pablo Bellot al castell de Santa Bàrbara, fins al 2 de setembre. Amb morse lumínic o amb el fum de salvament marítim, Pablo Bellot envia, des dels murs del castell, un crit d'auxili per la llibertat d'expressió. 

    L'artista, l'obra del qual va ser seleccionada en la primera edició de la convocatòria 'Escletxes' de producció i ajuda a la investigació del Consorci de Museus, ofereix una proposta pionera a Alacant en què transforma per primera vegada l'aljub del castell de Santa Bárbara en una sala d'exposicions, on l'alacantí ha arribat a instal·lar un cotxe cremat, dins de les seues sèrie d'actes de comunicació.

    Pujar