elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus acosta la fotografia com a llenguatge de reflexió a través del Festival Ojos Rojos

El Consorci de Museus acosta la fotografia com a llenguatge de reflexió a través del Festival Ojos Rojos
  • La quarta edició se celebra del 18 de març al 24 d’abril a Xàbia, Dénia i Jesús Pobre

  • Xile és el país invitat d’aquesta edició coproduïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) juntament amb altres institucions

MÉS FOTOS
El Consorci de Museus acosta la fotografia com a llenguatge de reflexió a través del Festival Ojos Rojos - (foto 2)

El Festival Internacional de Fotografia Espanyola i Iberoamericana Ojos Rojos torna a Alacant del 18 de març al 24 d’abril amb Xile com a país invitat i un objectiu: reivindicar els espais públics com a llocs de trobada i de reflexió a través de la diversitat i gèneres de la fotografia.

En la seua quarta edició, el festival està organitzat per l’Associació Cultural Arteria Urbana i el comissariat recau en Mili Sánchez i Mike Steel. A més, compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), de les regidories de Cultura de Dénia i Xàbia, la Fundació Chile-España, l’Ambaixada de Xile a Espanya, la Diputació d’Alacant i la Fundació Salom Sabar.

“Una de les línies de treball que impulsem des del Consorci de Museus consisteix a teixir xarxes amb els agents culturals del nostre territori, per a potenciar iniciatives de qualitat que sorgeixen del sector professional i que enriqueixen la programació cultural mitjançant accions de proximitat que afavoreixen la descentralització perquè els nous llenguatges de l’art arriben més enllà dels grans museus”, ha remarcat José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. “Per tercer any consecutiu, el Consorci participa en la coproducció d’Ojos Rojos, que en tan sols quatre edicions ha aconseguit visibilitzar la riquesa i heterogeneïtat de la fotografia espanyola i llatinoamericana. En aquesta ocasió, ofereix una oportunitat única de conéixer de prop el treball i la visió entorn de problemes socials a través de la mirada de fotògrafs i fotògrafes xilenes”, ha indicat Pérez Pont.

Catorze exposicions amb la fotografia xilena com a protagonista

El IV Festival Internacional de Fotografia Espanyola i Iberoamericana Ojos Rojos compta amb Xile com a país invitat. L’auge de les arts visuals, especialment de la fotografia, juntament amb la seua riquesa cultural i la manera d’interpretar les seues realitats més pròximes amb nous llenguatges, fan dels artistes xilens una aposta internacional dels llenguatges fotogràfics més avantguardistes. Seran protagonistes d’aquesta edició, que es desenvolupa en diversos carrers i espais de Xàbia, Dénia i Jesús Pobre, com a novetat.

Xàbia donarà la benvinguda a autores i autors de gran renom i experiència, com el xilé Luis Poirot, un dels professionals més importants de la història de la fotografia contemporània, amb una mostra que recorre vint anys d’una cara, ‘Un retrato’; Jordi Bernadó i el seu retrat del paisatge cultural espanyol amb ‘Welcome to Espaiñ’; o la xilena Fernanda Larraín, amb fotografies que il·lustren la naturalesa d’arbres centenaris, boscos, aigües i diverses plantes de la zona central del seu país en ‘Jardín negro’.

A la localitat també serà possible gaudir de Bego Antón amb el seu treball ‘Everybody Loves To ChaChaCha’, que conta la història de dones als Estats Units que ballen amb els seus gossos; de Pako Pimienta, amb ‘Sizigia’, un treball en blanc i negre que fuig d’estereotips; de la també xilena Paloma Villalobos, de ‘Flotar y desaparecer’, una selecció d’imatges d’icebergs que es desprenen d’enormes glaceres mil·lenàries a l’Antàrtida; de Joan Estrader, amb endevinalles visuals en ‘Alta cocina’; i del multipremiat Francisco Ubilla, un altre invitat xilé, que exposa ‘Rincones geométricos’, un treball de fotografia de carrer que busca la simplicitat en escenaris urbans.

En el cas de Dénia, Ojos Rojos proposa al públic treballs com el de Julián Barón, ‘El laberinto mágico’, que parteix de les recreacions històriques d’episodis de la Guerra Civil espanyola; José Luis Carrillo, que retrata en ‘Los hijos del ciervo’ la importància d’aquest animal totèmic per als habitants de l’Alt Tajo; i ‘Real. De los sitios reales y los reales sitios’, de Teo Barba, que s’endinsa en palaus detinguts en el temps, jardins misteriosos, racons que fan olor d’intrigues, corones i fills bastards.

Al carrer Marqués de Campo d’aquesta mateixa localitat podrem trobar dues mostres  fotogràfiques, ‘Tributo a las batas’ de la fotògrafa Lucía Herrero, que ret homenatge a aquesta peça de vestir i a la dona que la porta, amb una fotografia teatral; i el treball de la xilena Magdalena Correa, ‘La Rinconada’, en què l’extracció d’or regeix els destins dels habitants de la població. 

Finalment, i per primera vegada a Jesús Pobre, en concret a la plaça Pou de la Murtera, es podrà veure el treball íntim de Rosa Sala, ‘Ay madre’, que parla de la pèrdua, la memòria i l’entorn.

Més que un festival

En aquesta quarta edició, el festival compta amb una gran varietat d’activitats, com les xarrades impartides, moltes d’aquestes, per les fotògrafes i fotògrafs participants. Destaquen ‘Un retrato’, de Luis Poirot; ‘Imágenes unidas, redes, técnicas mixtas y publicaciones colaborativas’, per Julián Barón; ‘De la idea a la exposición’, amb José Luis Carrillo; ‘El día que traté de vivir’, amb Pako Pimienta; ‘Siguiendo los mapas del error’, amb Teo Barba; ‘Vanguardia, feminismo y periferia en la fotografía actual’ amb Eduardo D’Acosta; i ‘Sobre caballos, perros y sapos’, amb Bego Antón.

La codirectora i comissària, Mili Sánchez, explica que “seguint les línies d’actuació d’altres anys, el 2 d’abril s’ha programat novament el visionat del portafolis, obert a qualsevol persona, on se citaran noms de la talla d’Eduardo D’Acosta, Tania de Castro o José Luis Carrillo, i d’on eixirà un dels pròxims participants de la cinquena edició”. Com és habitual, Ojos Rojos també comptarà amb diversos tallers que impartiran Lucía Herrero, Francisco Ubilla i Teo Barba. I pel que fa a la novetat en el marc de les activitats paral·leles, s’incorpora una activitat per a tota la família: la gimcana fotogràfica a partir de pistes trobades en una sopa de lletres.

Per la seua banda, Cristina de María-Tomé, responsable de producció, destaca que, “aprofitant la Setmana Santa i l’arribada de turisme a aquesta zona, celebrarem el mercat ambulant fotogràfic, en el qual fotògrafes i fotògrafs exposaran les seues col·leccions i interactuaran amb els visitants sobre les seues pròpies obres en una jornada en què podran vendre o intercanviar material”.

Pujar