elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Consells perquè els xiquets estiguen segurs en l'aigua

Consells perquè els xiquets estiguen segurs en l'aigua
  • L'OCU envia un missatge clar: apunta als teus fills a natació

Creus que els ofegaments són cosa del passat? D'això res: segons l'Informe Nacional d'Ofegaments (INA) de la Federació de Salvament i Socorrisme el passat 2022 van morir al nostre país 394 persones víctimes d'ofegaments, ja siga en piscines, en la mar, en rius o pantans. I d'ells 37 eren menors d'edat.

L'OCU adverteix que en el que va d'any s'han produït 174 defuncions per aqueixa causa, i entre ells diversos xiquets. Per això, com sempre, cal continuar mantenint precaucions i tindre presents els principis de seguretat en l'aigua.

Ensenya'ls a nadar com més prompte millor

Mai és prompte per a ensenyar a un xiquet a nadar. L'edat ideal per a apuntar-li a un curs és entre un i quatre anys. No és rar que un xicotet aprenga abans a nadar que a caminar.

Però encara que el xiquet sàpia nadar, ha d'haver-hi sempre un adult vigilant-li constantment, dins i fora de l'aigua. Serà el qui li indique que no pot córrer i jugar en la vorada d'una piscina, ja que podria colpejar-se i caure's a l'aigua.

Tampoc és mala idea que els pares s'apunten a un curs de primers auxilis: en cas d'ofegament, el temps és primordial; sobretot si és necessari realitzar operacions de reanimació.

Comencem bé, comprant-los vestits de bany que no siguen perillosos per a ells. Un consell fàcil de recordar és evitar els que porten cordons d'extrems lliures per a nuar, freqüents en els bikinis. Els cordons decoratius no estan permesos per a menors de 7 anys, i per a majors no han d'excedir de 14 cm de longitud, ni estar acabats en nusos.

Ajudes a la flotació: quina és la millor opció?

Els maneguets, els jupetins o les bambolles estan dissenyats per a servir d'ajuda al xiquet mentre estiga aprenent a nadar i poden usar-se en zones profundes, però siga com siga, el xiquet ha d'estar sempre vigilat.

Aquests articles no són salvavides, només ajudes a la flotació. No són infal·libles, i tots ells tenen pros i contres.

En general, han de tindre

Una doble cambra d'aire (si són inflables).

Una vàlvula anti-retorn (perquè, encara oberta, retinga el 75% de l'aire passats dos minuts).

Sivelles amb doble tancament.

Les fallades solen estar en la resistència de les sivelles, així com en els materials usats, compostos a vegades potencialment perillosos.

Molt d'ull amb els joguets aquàtics

Els vaixells, les figures inflables, els vaixells i la majoria de matalassets i flotadors es consideren joguets aquàtics. Això significa que:

No estan obligats a complir unes normes de flotabilitat bàsiques.

Només han d'usar-se en zones on el xiquet done suport a les plantes dels peus.

Mai han d'usar-se en la mar, ja que el corrent podria arrossegar-los cap a dins.

Si mesuren menys de 120 cm, els matalassets es consideren joguets. Compte amb portar-les a zones profundes, i amb adormir-se damunt!

Molt de compte amb tirar-se sobre el joguet prop de la vora de la piscina: pot rebotar i colpejar-se contra la mateixa vorada; o fins i tot contra el fons.

Les figures inflables són molt atractives per a xiquets i majors, però tots els estius ocorren accidents desgraciats per aquestes figures, que van acabar arrossegant al banyista mar endins. Es tracta d'un perill real que no cal menysprear. Si no es farà un ús responsable d'aquests artefactes i mantindre's on pot fer peu és millor evitar comprar-los.

Algunes d'aquestes figures usen materials perillosos en la seua elaboració. Per exemple, alguns inclouen quantitats excessives de ftalats, que comporten riscos si es xuplen...

L'etiquetatge no sempre està complet; a més de composició i instruccions d'ús, s'ha d'incloure la direcció completa del fabricant.

Piscina portàtil?

Hi ha diferents tipus de piscines inflables o portàtils, però és important tindre clar que no són un joguet: informa't bé sobre tipus, consells d'ús i manteniment de les piscines portàtils.

Principis bàsics de seguretat en l'aigua

El socorrista és el teu aliat. La presència d'un socorrista és vital, tant en la mar com en una piscina, és una persona preparada per a rescatar i atendre un accidentat. Evita les platges sense servei de socorrista. En les piscines públiques la seua presència és obligatòria; en les privades, en comunitats de veïns de més de 30 habitatges o un got de més de 200 m² de superfície. El socorrista ha de portar un mòbil per si és necessari fer alguna trucada d'emergència.

Respecta les banderes. Recorda, una platja amb bandera verda assenyala una mar tranquil·la, sense corrents ni ones grans, tan contrari com una bandera roja, que prohibeix el bany. La bandera groga, per part seua, indica condicions poc favorables per al bany: precaució i molta atenció als menors.

Compte amb rius i gorgs, que moltes vegades estan sense vigilància. No et descures.

Embarca segur. Si navegaràs en una embarcació d'esbarjo o practicar algun esport nàutic, com l'esquí aquàtic, posa't un jupetí salvavides. I assegura't que els xicotets van sempre protegits.

Compte amb els xocs:

Evita bussejar o saltar en aigües térboles, podria haver-hi roques o altres nadadors que no són visibles.

En la piscina evita els jocs en les vorades: no deixes que els xiquets córreguen i juguen prop de les vores. Quitació els joguets de les vorades, fora i dins de l'aigua.

Cura quan salten: podria haver-hi algú davall que estiguera submergit en aqueix moment.

Mesura les forces. No és bona idea assumir esforços per als quals no estem entrenats ni sobreestimar les nostres forces, especialment en la mar. Si estant en la mar sents que defalleixes, intenta conservar la calma. Tira't d'esquena i recupera les forces. No nades contra corrent, posa't d'esquena i impulsa't només amb les cames, en paral·lel a la platja.

En cas d'un accident en l'aigua, crida als serveis d'emergència al 112.

Pujar