elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Impost de Successions i Donacions

El Consell avança en l'adeu a l'impost a la mort per “justícia, moralitat i incentivar l'economia”

El Consell avança en l'adeu a l'impost a la mort per “justícia, moralitat i incentivar l'economia”
  • Cada any prop de 5.000 valencians renunciaven a l'herència per no poder fer front al pagament d'aquest impost

El Ple del Consell s'ha reunit aquest matí a Castelló de la Plana després de la volta de les vacances. I precisament ha sigut la capital de la província el lloc triat per a aprovar l'Avantprojecte de Llei per a modificar la Llei 13/1997, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones físiques i restants tributs, pel que fa a l'Impost de Successions i Donacions, per a augmentar i reforçar els incentius existents per als actes gravats realitzats en el si del nucli familiar.

La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha assegurat que el govern valencià diu adeu a aquest “impost a la mort” perquè “era inassumible i moralment està fora de lloc que els valencians hagen de continuar pagant imposats per la pèrdua d'un familiar i per fer-se càrrec dels béns que les seues famílies ja han pagat durant tota la seua vida”.

D'aquesta manera, el Consell de Carlos Mazón avança en el primer acord adoptat pel nou govern valencià eixit després de les eleccions del 28 de maig.

Carlos Mazón i Elisa Núñez
Carlos Mazón i Elisa Núñez

En la Comunitat Valenciana, cada any 5.000 persones renunciaves a les seues herències per no poder fer front al pagament d'aquest impost, ha assenyalat Merino, que ha assenyalat que al voltant de 2.000 castellonencs es veuran beneficiats per aquesta modificació que suposarà que 24 milions d'euros es queden en les butxaques de la gent i tindre aqueixos béns que en altres circumstàncies hagueren hagut de renunciar o demanar un préstec per a fer-se càrrec d'ells.

Així, el Consell comença a acomiadar-se d'aquest impost perquè “és una qüestió de justícia, de moralitat i d'incentivar l'economia de les famílies”.

Bonificació del 99%

D'aquesta manera, s'aprova una bonificació del 99% de la quota tributària en les adquisicions mortis causa i percepcions de quantitats obtingudes pels beneficiaris d'assegurances de vida que s'afigen al cabal hereditari efectuades per parents del causant pertanyents als grups I i II (descendents i adoptats, cònjuges, ascendents i adoptants) de la Llei 29/1987 de l'Impost sobre Successions i Donacions.

A més, s'introdueix un benefici similar per a les adquisicions per donació o altres actes lucratius inter vivos celebrades en favor del cònjuge, pares, adoptants, fills o adoptats del donant, nets i avis amb la finalitat de simplificar l'actual regulació de les reduccions associades al parentiu i incorporant com a beneficiaris als cònjuges del donant.

Així mateix, gaudiran de la mateixa bonificació les adquisicions per persones amb discapacitat física o sensorial amb un grau de discapacitat igual o superior al 65% o per persones amb discapacitat psíquica amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%.

Aquesta mesura beneficiarà als fets imposables produïts des del 28 de maig de 2023, i en tractar-se d'una norma favorable per a la majoria dels contribuents, no infringeix els principis constitucionals d'irretroactivitat o seguretat jurídica. No obstant això, fa recomanable procedir a la tramitació urgent d'aquest avantprojecte de llei per a permetre a les persones contribuents gaudir al més prompte possible del benefici fiscal sense que això genere un augment en els costos de gestió de l'impost.

Reduccions en transmissions inter vivos

Per al càlcul de la base liquidable de l'Impost sobre Successions i Donacions, en les transmissions inter vivos seran aplicables a la base imposable diverses reduccions per circumstàncies pròpies de la Comunitat Valenciana.

En concret, si les adquisicions es realitzen per fills o adoptats menors de 21 anys, s'aplicarà una reducció de 100.000 euros, més 8.000 euros per cada any menys de 21 que tinga el donatari, sense que la reducció puga excedir de 156.000 euros.

Quan les adquisicions es facen per fills o adoptats de 21 o més anys, pel cònjuge, pares o adoptants, s'assignarà una reducció de 100.000 euros; en les adquisicions per nets es fixarà una reducció de 100.000 euros si el net té 21 o més anys, i 100.000 euros, més 8.000 euros per cada any menys de 21 que tinga el net, sense que, en aquest últim any, la reducció puga excedir de 156.000 euros, mentre que en les adquisicions realitzades per avis, les reduccions seran de 100.000 euros.

En les adquisicions per persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65%, i amb discapacitat psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%, s'aplicarà una reducció a la base imposable de 240.000 euros.

Quan l'adquisició s'efectue per persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%, que siguen el cònjuge, pares, adoptants, fills o adoptats del donant, s'aplicarà una reducció de 120.000 euros. Igual reducció, amb els mateixos requisits de discapacitat, resultarà aplicable als nets i als avis.

Durant molts anys l'aplicació del lmpuesto de Successions en la Comunitat Valenciana va tindre un impacte mínim per a la ciutadania, amb deduccions en la quota del 99% per als ascendents, descendents i cònjuges de la persona morta.

En els anys més durs de la crisi econòmica va ser necessari reduir aqueix percentatge de bonificació al 75%, i més recentment, a partir de 2017, s'ha tractat de maximitzar la finalitat recaptatòria de l'impost reduint encara més les deduccions aplicables.

Així, actualment la bonificació de la quota tributària en la Comunitat és, amb caràcter general, del 50%, llevat que es tracte de fills i filles menors de 21 anys o de persones amb determinat grau de discapacitat física, sensorial o psíquica, en els casos de la qual la bonificació aconsegueix el 75%.

Així mateix, l'eficiència econòmica de l'Impost de Successions ha sigut qüestionada, ja que condiciona o limita el comportament de les persones contribuents en qüestions com l'estalvi o la inversió en determinats actes patrimonials, al que cal afegir que es tracta d'un impost que grava la transmissió de patrimoni i rendes que ja han tributat abans conforme a la seua naturalesa. A més, l'impost s'exigeix en circumstàncies dołorosas per la pèrdua d'algun familiar, i a això s'afigen altres tributs, taxes i despeses protocol·làries.

De la mateixa manera, l'aplicació del lmpuesto de Successions suposa, en bon nombre de casos, un perjudici econòmic molt greu per a moltes famílies que han de fer front al pagament d'aquest tribut sense que l'herència supose cap benefici econòmic ni cap increment real en el patrimoni de la persona hereua i, de fet, la impossibilitat de fer front a l'import econòmic de l'impost aboca a moltes persones a haver de renunciar a la seua herència.

Finalment, enfront de l'onerós de l'impost de successions per a les famílies, està l'escassa incidència sobre el total d'ingressos públics, que suposa a penes un 1% dels ingressos previstos en el pressupost de la Generalitat. El mateix ocorre amb el gravamen sobre les donacions, que a penes suposa el 0,1% dels ingressos públics, i sobre el qual no existeix cap mena de bonificació en la quota tributària que han de pagar els valencians i les valencianes.

Pujar