elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Coneix els deu temples de l'esmorzar a València, Alacant i Castelló

Coneix els deu temples de l'esmorzar a València, Alacant i Castelló
  • Tradició, especialització, innovació i fins i tot cambrers robot en un palmarès que recorre la Comunitat, des d'Alfondeguilla a Castelló, fins a Pedreguer a Alacant passant per Carcaixent, Tavernes de la Valldigna i Algemesí a València

MÉS FOTOS
Coneix els deu temples de l'esmorzar a València, Alacant i Castelló - (foto 2)

Què és l’esmorzar sinó la millor tradició gastronòmica que portem els valencians a la sang? La geografia de l’esmorzar s’estén per tota la Comunitat, com vénen demostrant des del 2015 els Premis Cacau d’Or, un reconeixement als locals i persones que contribueixen a mantenir viva aquesta tradició gastronòmica única a Espanya.

La comunitat digital La Cultura del Dinar ha lliurat els premis als grans temples de dinar a València, Castelló i Alacant, amb el suport d'Amstel i Visit València.

Són bars i restaurants de grans, mitjans i petits municipis de Castelló, Alacant i València que rendeixen tribut aquest fet diferencial culinari, evolució del moment en què els agricultors paraven a reposar forces a mig matí, que s'ha convertit en un costum absolutament democràtic i transversal, practicada per totes les generacions ia  l'abast de qualsevol butxaca, on es reuneixen familiars, amics i fins i tot companys de feina.

“Com la paella, la cultura de l'esmorzar és tradició, és cultura, és un punt de trobada, de reunió. Aquest particular esmorzar ha perdurat en el temps, i cada vegada té més adeptes. Es reinventa, però sempre baix les mateixes premisses, posant en valor el nostre producte de proximitat. Per això creiem que ja forma part del nostre patrimoni com a poble, i més enllà dels aliments en si, és un ritual, un senyal de pertinença i d'identitat pròpies”, ha expressat el regidor de Turisme, Emiliano García, a la gala.

Aquest any, la Comunitat de l'Esmorzar ha visitat al llarg dels mesos diferents locals, provant i valorant les seves propostes gastronòmiques i servei. Un intercanvi d'experiències que ha servit per seleccionar els guanyadors dels Premis Cacau d'Or 2021.

Quins són els millors temples de l’esmorzar a la Comunitat Valenciana?

Ca Mario, d'Alfondeguilla (Castelló), especialitzat en els esmorzars, amb servei únicament de 07 a 14h.

Llaurador, de Pedreguer (Alacant), un exemple de resistència, ja que van obrir just un mes abans de la pandèmia i, amb gran esforç, han aconseguit posar un projecte que aposta pel producte local i la cuina tradicional.

Les Tapes de Rafa, de Carcaixent (València), amb el seu excel·lent tracte al client i una proposta gastronòmica marcada per la varietat, innovació i creativitat.

CENTRAL BAR by Ricard Camarena, de València, que ha traslladat l'alta gastronomia a dinar, elevant aquest menjar popular i rescatant el pa de pataqueta.

La Cantina de Russafa, de València, amb la seua aposta per la cultura valenciana, incorporant de la ceràmica de Manises a unes preparacions que alternen innovació amb receptes tradicionals.

Cooperativa, l'expressió de com la gastronomia pot vertebrar el territori, traslladant la riquesa gastronòmica de la comarca requenenca a la capital valenciana amb una selecció excel·lent de carns a la brasa.

París - Los Isidros, també de València, ha estat guardonat per ser el bressol de l’esmorzar moter. Amb més de 30 anys de trajectòria és un punt indispensable de dinar contundent a la terra de l'embotit.

Ca Saoret, de Tavernes de la Valldigna (València), pel seu respecte rigorosament del protocol esmorzador, amb una excel·lent relació entre qualitat i preu en un local carregat de valenciania.

La Mesedora, d'Algemesí (València) amb una proposta on la innovació renova el menjar casolà i el servei, al punt d'incorporar robots al servei, tota una experiència.

S'ha nomenat guanyador del Premi Cacau d'Or Especial Amstel a la Cafeteria Restaurant Beluga, al carrer Arquebisbe Majoral nº16 de València. El seu 'Quart de Poblet' inclou llom adobat a la planxa, acompanyat de patates al pobre amb ou ferrat, una base de pebrots verds escalfats i un toc de salsa d'allioli especial. Una recepta basada en ingredients senzills però saborosos, a l'abast de qualsevol cuiner de la Comunitat i en una combinació sucosa, que marida perfectament amb aquesta cervesa 'Feta a València'.

Pujar