elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Valenciana suma 103.608 noves espècies al seu Banc de flora i fauna

La Comunitat Valenciana suma 103.608 noves espècies al seu Banc de flora i fauna
  • Han augmentat un 4,23% el nombre de cites registrades pels observadors i ja hi ha 2.450.908 entrades

El Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana (BDBCV) ha incrementat un 4,23% el nombre de cites registrades d'espècies silvestres en la Comunitat Valenciana entre 2020 i 2021, arribant a 2.450.908 entrades.

De les cites registrades d'espècies silvestres, a invertebrats corresponen 178.854, a vertebrats 307.456, a flora no vascular 53.237, a flora vascular un total d'1.851.275 i 60.086 a fongs i líquenes.

Quant al nombre d'espècies registrades, es van aconseguir 20.239, de les quals 9.969 són invertebrats, 4.436 són flora vascular, 3.203 fongs i líquenes, 1.708 flora no vascular i 923 vertebrats.

Aquestes dades han sigut oferits recentment pel BDBCV amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que dirigit pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, se celebra cada 5 de juny des de 1973.

El BDBCV és una plataforma de la conselleria de Transició Ecològica amb informació sobre espècies silvestres del territori, llistats d'espècies, informació descriptiva, fotografies i mapes de distribució, així com informació sobre els estats legals que les protegeixen o els seus censos de població. Es pot consultar en aquest enllaç: https://bdb.gva.es/es/inicio

Es tracta d'una eina útil que es nodreix de les aportacions del propi personal del Servei de Biodiversitat de la Conselleria, de contractes o facilitades per centres d'investigació i persones col·laboradores voluntàries.

Durant l'any 2021, el BDBCV ha continuat amb el seu procés intern de millores, reorganització i revisió de la seua base de dades, així com dels serveis i productes que ofereix el portal web.

Les millores més destacables han tingut lloc en la part de la gestió interna són: un nou portal web intern per a la inserció, validació i revisió de les cites; un nou format d'accés per als usuaris i validadores; noves mesures de control i restriccions d'accés; així com millores en els protocols i serveis oferits per al registre i la validació de les cites.

El BDBCV també disposa d'una aplicació per a mòbils (versió Android / versió IOS) amb un creixement que es va disparar en 2020 amb la posada en marxa d'una nova versió, que inclou millores de disseny, així com de funcionalitat. En l'actualitat hi ha al voltant de 900 persones usuàries actives.

Entre les activitats realitzades en 2021 cal destacar la recuperació d'algunes activitats paralitzades per la pandèmia. És el cas de la campanya de ciència ciutadana per a l'inventari de la biodiversitat que fomenta el coneixement dels bupréstidos, un tipus d'escarabat, en col·laboració amb el Museu d'Història Natural de la Universitat de València.

A més, durant els dies 10 i 11 de novembre es van celebrar les XII Jornades sobre Biodiversitat i Administracions Ambientals a Osca, en l'organització de les quals va participar el BDBCV, a fi de cercar solucions per a una major eficàcia en la gestió de dades entre les administracions públiques i l'àmbit acadèmic.

Pujar