elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Valenciana va realitzar 129 inspeccions en instal·lacions radioactives el 2021

La Comunitat Valenciana va realitzar 129 inspeccions en instal·lacions radioactives el 2021
  • La majoria de les actuacions corresponen a fàbriques, indústries i hospitals i revisió d'equips de diagnòstic general, dental i veterinari

  • La Generalitat no ha hagut d'activar el Pla Especial davant el Risc Radiològic el 2021, ja que no s'ha produït cap incident

La secció de Seguretat Radiològica de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha realitzat un total de 129 inspeccions d'instal·lacions radioactives d'equips de radiodiagnòstic mèdic i de transport de material radioactiu durant el 2021. El resultat d'aquestes inspeccions conclou que no s'ha produït cap incident ni s'ha activat el Pla Especial davant el Risc Radiològic a la Comunitat Valenciana durant tot l'any.

Del total d'actuacions efectuades, 81 corresponen al control anual d'instal·lacions radioactives amb autorització de funcionament, de les quals 74 són de segona categoria i set de tercera categoria (fàbriques, indústries, hospitals i centres de recerca). D'altra banda, s'han realitzat 40 inspeccions a instal·lacions de radiodiagnòstic mèdic, dins del programa de vigilància als centres esmentats, incloent-hi les de tipus diagnòstic general, dental i veterinari.

També s'han emprès vuit inspeccions de transport de material radioactiu, de les quals tres, relatives al trasllat de radiofàrmacs i fonts d'aplicació mèdica a diferents centres mèdics de la Comunitat Valenciana; una, sobre la retirada de residus radioactius d'instal·lacions regulades; una, relativa a la retirada de residus de mitjana i baixa activitat de la central nuclear de Cofrents; una sobre transport de material fissionable (urani) per a la vint-i-tresena recàrrega de la central nuclear de Cofrentes; una, referent a un trànsit pel Port Autònom de València d'una font d'alta activitat i una sobre la gestió del transport d'una empresa expedidora.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha valorat “molt positivament l'execució del 100% de les inspeccions planificades, fet que demostra que la seguretat i la protecció radiològica a la Comunitat Valenciana està perfectament articulada i en constant revisió i actualització gràcies a la tasca que exerceix el personal inspector, acreditat pel Consell de Seguretat Nuclear, de la Secció de Seguretat Radiològica de l'AVSRE”.

Vigilància Radiològica

Entre els diferents convenis de col·laboració que l'AVSRE ha signat amb la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València caldria destacar-ne dos en qüestions de vigilància radiològica, a fi de desenvolupar un programa de vigilància radiològica ambiental, tant en operació, a través de Programa d'Anàlisi i Mostreig del Control de Qualitat (PVRA) del Programa Operacional Anual de Vigilància Radiològica Ambiental de la central nuclear de Cofrentes, com en emergències, mitjançant un Programa de Vigilància Radiològica en Emergències (PVRE), amb l'objectiu de desenvolupar procediments per a l'anàlisi isotòpica de mostres de diferents matrius en situacions d'emergència radiològica.

També en col·laboració amb aquestes dues universitats, l'AVSRE ha portat a terme durant el 2021 un simulacre d'aplicació de Pla Especial davant del Risc Radiològic. El simulacre es va centrar en l'avaluació dels procediments realitzats pels centres educatius esmentats i ha consistit en la recreació d'una contaminació d'una mostra d'aigua produïda en una instal·lació radioactiva deguda a un accident radiològic.

Xarxa radiològica Ambiental

Com a complement al Programa d'Anàlisi i Mostreig del Control de Qualitat (PVRA), la Generalitat compta amb una Xarxa de Vigilància Radiològica Ambiental (Revira) constituïda per una xarxa d'estacions automàtiques i de mostreig (REA), dissenyada per controlar en temps real variables radiològiques (taxa de dosi gamma, concentració de radó, radioiodes, emissors alfa i beta en aire) a l'entorn de la central nuclear de Cofrents. Aquesta xarxa transmet per mitjà de via telefònica a un ordinador ubicat al Centre de Coordinació d'Emergències les possibles alertes davant de qualsevol situació fora de la normalitat.

La xarxa té diferents estacions ubicades en un radi de 10 quilòmetres al voltant de la central. Dels mesuraments s'encarreguen les estacions ubicades a Cortes de Pallás, Jalance, Cofrentes, Cofrents central nuclear i Los Pedrones (Requena). A més, l'estació de l'embassament d'Embarcaders mesura contínuament la radioactivitat del riu Xúquer, aigües avall del punt d'abocament de la central nuclear de Cofrentes i l'estació del riu Xúquer que controla les aigües amunt de la central.

Les dades recollides per la REO són ​​retransmeses a la sala d'emergències (Salem) del Consell de Seguretat Nuclear. L'administració de les dades es preveu de manera conjunta entre la Generalitat Valenciana i el Consell de Seguretat Nuclear, mitjançant un conveni signat entre ambdues institucions.

Pujar