20 d’octubre de 2020 20/10/20

La Comunitat Valenciana només publica una tercera part de la informació sobre la gestió del covid-19

La Comunitat Valenciana només publica una tercera part de la informació sobre la gestió del covid-19 - (foto 1)
  • La valenciana és la cinquena comunitat espanyola en el rànquing de transparència, per damunt del Govern d'Espanya

La Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia d'Espanya que publica més indicadors de transparència sobre la gestió del covid-19 malgrat que només publica una tercera part de la informació, segons la plataforma Dyntra, la primera plataforma col·laborativa en el món que treballa en el mesurament i gestió del govern obert en les organitzacions i per a la societat civil.

La Comunitat Valenciana obté un 37,5% en el percentatge de transparència. L'administració valenciana compleix amb la publicació d'un Portal de Transparència específic per a la publicació de dades públiques sobre el covid, publica les notícies més rellevants, els casos confirmats com a hospitalitzacions, pacients en UCI, altes i defuncions, així com les dades estadístiques d'incidència de la malaltia, el número de test realitzats, el percentatge de professionals infectats, publica a més la normativa, ha posat en marxa un xat de consulta pública per a resoldre dubtes, publica mesures econòmiques per a pal·liar la crisi del covid i el pla de desescalada, també un llistat sobre les fake news i existeix un òrgan de control que supervisa la gestió dels recursos econòmics per a pal·liar el covid. I, finalment, la Generalitat Valenciana publica els contractes adjudicats i un pla de subvencions per a pal·liar el covid.

Des que va començar la pandèmia, la Generalitat Valenciana ha anat incrementant la transparència en la gestió covid. A l'abril, el percentatge era del 4,65% fins a arribar al 37,5% actual; encara que encara lluny de Castella i Lleó que amb un 62,5% és la comunitat autònoma més transparent en la gestió del covid.

La Comunitat, deu punts més que el Govern d'Espanya

Per part seua, el Govern d'Espanya ocupa el lloc número 8 del rànquing amb un 27,5%, això suposa deu punts menys que la Comunitat Valenciana. L'administració central només compleix 11 dels 40 indicadors segons publica Dyntra en la seua pàgina web.

Així doncs, el Govern d'Espanya sí que publica dades sobre contagis, hospitalitzacions, defuncions, encara que no dóna informació sobre els sanitaris infectats; però no ha fet públics la gestió dels recursos econòmics durant la crisi del coronavirus. I en el cas de la transparència sobre els recursos sanitaris, la informació que ofereix el Govern d'Espanya és molt escassa.

Pujar